Медия без
политическа реклама

С лют скандал НС избра подуправител на здравната каса

ПП-ДБ отказа да подкрепи спорната номинация на ГЕРБ за подуправител на НЗОК

30 Ноем. 2023Обновена
Пеевски крещи на Петков.
Пеевски крещи на Петков.

С лют скандал и грозни реплики премина гласуването за подуправител на здравната каса. Единствената кандидатура беше на на проф. Момчил Мавров, номинация на ГЕРБ. Мавров е бивш зам.-директор на най-голямата болница в страната - пловдивската "Св. Георги". Беше началник на кабинета на здравния министър в служебния кабинет Асен Меджидиев, като се говореше, че той е истинският министър. В последните дни за него излязоха съмнения за конфликт на интереси, лошо управление и др. В секретното деловодство на парламента също има доклад с "доста притеснителни неща", стана ясно от твърдения в пленарна зала, макар че според поддръжниците на Мавров констатациите не са потвърдени.

В крайна сметка кандидатурата на Мавров бе избрана с гласовете на ГЕРБ и ДПС. ''За'' гласуваха 103 народни представители, ''против'' бяха 83 - от ПП-ДБ, БСП и четирима от ''Възраждане'', нямаше "въздържал се". Останалите от ''Възраждане'' и ИТН не гласуваха.

Дебатът

Точката за подуправителя бе предложена от председателя Росен Желязков. ПП-ДБ обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Мавров и това отприщи размяна на подигравки между "Възраждане" и депутатите на Кирил Петков. През това време обаче вниманието бе отклонено от паралелен скандал, който течеше между Петков, Йордан Цонев и Делян Пеевски. Тримата ръкомахаха и се караха, докато отстрани Бойко Борисов се подсмихваше.

 

Случващото се накара Корнелия Нинова да заяви от трибуната: "Тук се размениха такива думи между Пеевски и Петков, че това не може да продължава като управление. Добре, че не ги чу българският народ". Нинова поиска 15 минути почивка, за да излязат тримата и "да се разберат като мъже". "Не викай на мен, г-н Пеевски, двамата си викайте. Основната вина да стигнем до тази ситуация се казва Бойко Борисов, който сега си седи", заяви Нинова, но в този момент Борисов вече излизаше от залата.

Почивката бе дадена, а в кулоарите Кирил Петков обясни защо не подкрепят Мавров. За скандала с Цонев и Пеевски отказа да говори с думите, че няма да преразказва частни разговори. Петков обясни, че от доклада в секретното деловодство на парламента става ясно, че има съмнения за лобизъм за частни болници от страна на Мавров. "Всички българи страдат от това, че има хора, които източват, лобират. Не бихме допуснали такъв риск", заяви Петков. Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов пък заяви, че решението дясното обединение да не подкрепи Мавров е било взето още преди две седмици. И предупреди, че ако кандидатурата на Мавров бъде приета, ''това ще има политически последици в пленарната зала''.

След почивката разправията продължи. Проф. Костадин Ангелов, вносител на кандидатурата на Мавров, върна спора към избора на управител на НЗОК. И там ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се разбраха за кандидатура, и там имаше големи разкрития за проблемно минало на кандидата на ГЕРБ. "Вашият управител сега не знае къде се намира, изборът му беше социален експеримент", каза Ангелов по адрес на Станимир Михайлов и дори заплаши да поиска смяната му. Председателят на здравната комисия обвини ПП-ДБ, че реагира така "от страх да не установи подуправителят какво прави Михайлов в касата". Ангелов не пропусна да изброи и старите твърдения за нарушения на Михайлов (за тях надълго и нашироко се спори при избора). Михайлов бе номинация на ПП-ДБ и ГЕРБ го подкрепи, макар и с много критики, поради което смята за свое право да посочи подуправителя.

Включване на Искрен Арабаджиев (ПП-ДБ) предизвика обвинения в лъжи, защото Арабаджиев бил обещал да се върне в Ловеч, ако получи гласовете на избирателите на местните избори. Арабаджиев бе избран за общински съветник, но реши да остане депутат. Днес в залата обясни, че направил анкета сред привържениците си и те предпочели да бъде в парламента, затова не напуснал, както обещал. "Не чух какво каза г-н Арабаджиев, защото е много шумно в залата, но сигурно каза, че предпочита заплатата от 10 000 лв. на депутат, отколкото заплатата от 1000 лв. на общински съветник", подигра го Делян Добрев. И заяви, че в Анкетата са гласували предимно ''негови хора''.

Ненужни скандали

Лидерът на ''Възраждане'' Костадин Костадинов реши да коментира изказването на депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер от вчера, че ''позициите на Пеевски се променят за добро''. Лидерът на националистите заяви с ирония, че има фигура, която ''може да обедини Народното събрание. Това е Даниел Лорер. Той може да получи подкрепа, още повече след вчерашното му обяснение в любов. Виждам, че г-н Пеевски се усмихва одобрително'', заяви Костадинов. И продължи с ненужната си атака - че БФС може да бъде оглавен от Лорер, а жена му да оглави НЗОК. 

Не закъсня и реакцията на самия Лорер. Той заяви, че ''Възраждане'' се опитват с обиди към семейството му да скрият това, което ще направят - ''смятат да оставят този проблемен подуправител да бъде избран, като не гласуват''.

Депутатът на "Възраждане'' Маргарита Махаева пък реши да нападне кмета на София Васил Терзиев. ''Да управляваш столица не означава да си седиш в кабинета и да надуваш розови балони или такива с цветовете на дъгата. При първия паднал сняг - хора с изпочупени глави. Снегорините ще ги пратите ли в Украйна, понеже не знаете как се ползват?'', заяви Махаева. 

Гроздан Караджов от ИТН пък сложи край на дебата с цитат на ''класика'' и настощ депутат от ПП-ДБ Христо Петров - Ицо Хазарта.

След близо три-часови дебати с гласовете на ГЕРБ и ДПС за подуправител на НЗОК бе избран Момчил Мавров. Гласуването обаче далеч не сложи край на разразилия се скандал между ПП-ДБ и ''Възраждане''. Настимир Ананиев от дясното обединение ядосано заяви от трибуната, че подуправителят на здравната каса е избран с гласовете на националистите, тъй като голямата част от депутатите от ''Възраждане'' не гласуваха. Последва спречкване в пленарна зала между хората на Костадин Костадинов и ПП-ДБ. А председателят на парламента Росен Желязков се видя принуден да обяви 20 минути почивка.

Договорка

В кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов даде да се разбере, че не е доволен от развоя на събитията. Той припомни, че е имало среща, на която герберите и ПП-ДБ са се разбрали, че дясното обединение излъчват управител на НЗОК, а ГЕРБ - подуправител. "Ние нямаме и зам.-министър на здравеопазването. Излиза, че партията на промяната еднолично ръководи здравната каса, еднолично ръководи здравното министество, а от нас се иска да носим солидарно отговорност за здравеопазването в България. Затова си предложихме кандидат (за подуправител, б.р.)'', заяви Борисов. И допълни, че това е била ''пакетната сделка''. След което ядосано добави: "Не може на най-голямата партия да казват "всичко ще сме ние". Щом искате - бъдете".

Кой е Момчил Мавров

Момчил Мавров има над 10 години опит в системата на здравеопазването и в областта на управлението на здравеопазването. Завършил е право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ през 2000 г. Има магистърска степен по финанси от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов,  и магистърска степен по здравен мениджмънт в Медицински университет – Пловдив. През 2016 г. защитава дисертационен труд  за научна степен „Доктор по право“. През 2023 г. придобива научно звание „Професор“ в направление право в Медицински университет – София.

Бил е зам.-директор по административните и икономическите въпроси на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. По времето на Асен Меджидиев като министър на здравеопазването в служебното правителство беше началник на кабинета му и председател на надзорния съвет на НЗОК.

Преди седмица "Капитал" излезе с разгромяваща статия за Мавров, в която очертава няколко проблема с работата му в здравната система досега. Докато той е бил административен зам.-директор в "Св. Георги", негови съдружници са получавали поръчки, благодарение на които приходите на фирмите им значително са нараснали. За клиники в болницата има и разследвания за фалшиви хоспитализации. Съмнения има и за професорската титла на Мавров, получена от жури, в което има представители на болници, зависими от решенията на Мавров в НЗОК. Мавров отхвърля обвиненията.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

подуправител на НЗОК