Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пеевски върза кусур на премиера, че бил мащеха за народа

Даниел Лорер забърка каша с изказване за видния депесар

29 Ноем. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Водачът на депутатите на ДПС рязко посъветва Денков да си върши собствената работа и да не се занимава с парламента.

Санкционираният за корупция по закона "Магнитски" Делян Пеевски нападна премиера Николай Денков, че спасявал личния си интерес, вместо да служи на хората. "Или както е казал народът – за един сте майка, за хората – мащеха", пише депутатът от ДПС в ново открито писмо до министър-председателя. Това е второто обръщение на Пеевски към Денков в рамките на три дни. В първото Пеевски пожела да бъде номиниран за премиер.

Както е известно, депутатът, който няма търпение да покаже как се управлява, няма нито един успешен публичен бизнес.

"С тревога наблюдавам Вашата управленска безпомощност да се справите с климатично предизвикателство, снеговалеж, характерно за тези ширини по това време на годината", започва писмото си Пеевски. Той обвинява премиера, че "грее в новините с доста съмнителна пиар акция", вместо да упражнява "отговорна изпълнителна власт". "Четири денонощия бедстват хиляди домакинства. Четири денонощия – близо сто часа, страната е скована от липса на електрозахранване, топлоенергия, затворени пътища, бедстващи населени места, затворени аптеки, заключени кабинети на спешна помощ, неработещ телефон за спешни случаи и т.н.", пише Пеевски.

Според депутата от ДПС Денков носи отговорност за липсата на ток в някои населени места, въпреки че трите енергоразпределителни дружества са частни. "Премиерът на правителството, видите ли, композирал влак, защото негова позната учителка му пуснала смс. Похвално. Но защо не вложихте същата енергия и старание, за да упражните необходимия контрол към друг свой близък познат, почти роднина, с когото редовно си пиете питието – шефа на „Електрохолд“, така, че аварийните екипи да работят на пълни обороти и да възстановят електрозахранването в засегнатите райони", пише Пеевски. 

Санкционираният по "Магнитски" обвинява министър-председателя, че хората губят доверие в политиците и държавата си и "не би следвало да се сочи като куриоз, а като опасна тенденция, че един човек нахлу в отчаянието си в офис на енергото, за да приготви храна за децата си". "А той е в пълното си право да изисква точно тази грижа от държавата. От правителството. И лично от премиера", допълва Пеевски.

"Г-н премиер, Народното събрание ще бъде на висотата на очакванията на хората и още днес ще внесем предложение за отпадане на изискването за изпълнение само на електронни рецепти. Защото последните дни показаха, че това недомислие застрашава живота и здравето на болните, останали без необходимите медикаменти, защото аптеките нямали ток. Но Вашата неспособност да водите държавата и правителството в криза, не можем да компенсираме и няма да останем мълчаливи пред управленския ви провал. Защото, отново ще Ви напомня, Вие сте премиер не за собствен комфорт и престиж, а за да служите на хората. И това е неотменимо", се казва още в писмото на Делян Пеевски до Николай Денков.

Преди три дни Пеевски атакува Денков в друго писмо, че не може да се справи с бедственото положение заради снежните бури в страната. "Ако признават, че не могат да се справят, ако не съзнават какво трябва да направят, за да управляват държавата, да ме изберат за премиер. Аз няма да избягам от отговорност и мога да се справя. И ще работя винаги за хората", написа тогава Пеевски. А премиерът Денков го прати да кара снегорин, щом иска да помогне.

Малко по-късно днес водачът на депутатите на ДПС продължи с нападките към Денков и пред парламентарните журналисти. Повод му дадоха притесненията на премиера, че може да има проблем с приемането на държавния бюджет от Народното събрание. "Да не се напряга прекалено премиерът, да си върши другата работа, която не я върши. Хората бедстват, четири дни без електричество, а той не работи нищо този човек! Да си свърши оперативната работа, да не се занимава с парламента!", рязко се обърна към него Пеевски. Той обяви, че рейтингът на правителството е паднал повече от този на кабинета на Жан Виденов. "Седнал в уютното си кабинетче, нещо разпорежда – несериозно!", продължи Пеевски по адрес на Денков. Когато журналисти го попитаха защо смята, че става за премиер, той отвърна: "Защото съм убеден, че мога да свърша работата." И тържествено обеща на медиите, че доверието към парламента тепърва ще расте.

 

КАКВО Е ИСКАЛ ДА КАЖЕ АВТОРЪТ?

Активностите на Пеевски предизвикаха неочаквани страсти в ПП-ДБ. Най-напред Даниел Лорер направи интересен коментар общо по поведението на депесаря. „Политиката е динамично занятие, позициите на партиите и техните лидери се променят. В случая на Пеевски те се променят за добро. Той стана говорител на европейските ценности, както за тяхната партия, така и за цяла България. Позициите, които защитава в момента, са същите, които отстояваме и ние. Това е ролята, която си е избрал и ролята, която неговата партия му е отредила. Той не е говорител на мнозинството, а на ДПС и личната си позиция“, заяви Лорер пред bTV. Той не отхвърли възможността Пеевски да бъде премиер, но реално нямало как да стане, тъй като е под международни санкции.

Привърженици на ПП-ДБ се възмутиха от думите на Лорер в социалните мрежи. Не остана безучастен и депутатът Христо Петров, познат като Ицо Хазарта. "След днешното си изказване най-малкото, което дължи моят колега Даниел Лорер на българските граждани, е извинение. Не обяснение, а извинение", написа той във "Фейсбук". Последва разяснение пак там от Лорер, озаглавено "Какво е искал да каже авторът":

"Днес заявих моята принципна позиция по БТВ: министър-председател на страната не трябва да бъде човек, който е обект на международни санкции. Като г-н Пеевски.
Извинявам се на всички наши поддържници и приятели, които са се стреснали от заглавията по отношение на г-н Пеевски тази сутрин. Заглавието не отговаря на казаното от мен.
Когато на Хамас нападна Израел, извършвайки зверски издевателства над мирно население, и когато Путин нападна Украйна- ДПС застанаха на страната на жертвите. Аз не мога да не отчета това.
Същевременно във вътрешнополитически план смятам непрекъснатите изяви на г-н Пеевски, особено към премиера г-н Денков, за провокативни, непремерени и несъстоятелни, и това е ясно и от моите действия и реакции досега, и от цялостната позиция на Продължаваме промяната и нашата коалиция с ДБ.
Такова деструктивно поведение не може да бъде нито подкрепено, нито поощрявано".

 

ВКЛЮЧВАНЕ

И Бойко Борисов се включи по темата. "Оставете момчетата да си говорят", реагира той на епистоларната активност на Пеевски към Денков. 

Още по темата