Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС обезглавиха здравната каса

ПП-ДБ ще сезират Конституционния съд за гласуването на оставка на управителя, която бе оттеглена

17 Апр. 2024ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
БГНЕС
Станимир Михайлов

Овладяването на ключови институции от ГЕРБ и ДПС продължи с невероятен цирк около НЗОК. Днес ГЕРБ и ДПС, с помощта на БСП и "Възраждане", обезглавиха здравната каса, като гласуваха оставката на управителя Станимир Михайлов, подадена на 1 декември, но оттеглена в хода на днешния скандал. Така институцията, която разпределя над 8 млрд. лв. за здравеопазване, вече е напълно в ръцете на ГЕРБ - в следващите седмици, а може би и месеци, тя ще се управлява от подуправителя Момчил Мавров, посочен от партията на Борисов.

Решението бе прокарано по изключително нагъл начин, което накара Кирил Петков да заяви от трибуната: "Това замирисва на диктатура". То се оказа добре подготвено зад кулисите и укрито от председателския съвет преди днешното пленарно заседание. Станимир Михайлов бе допуснат в залата, но не му бе дадена думата да обясни каква е неговата лична воля. ПП-ДБ твърдят, че няма как да е гласувана оставка, която не съществува, защото е оттеглена. ГЕРБ обаче безпардонно прекратиха всякакви разисквания, а веднага след гласуването Росен Желязков - главният двигател на случилото се, напусна залата.

Това е личен акт, обясни в кулоарите Станимир Михайлов за оттеглянето на оставката. Той напомни, че е бил принуден да депозира оставката си заедно с Мавров заради определени условия - да се изработят правила за назначаването на подобни кадри.

ПП-ДБ заявиха, че ще сезират Конституционния съд за случая. Върховните магистрати ще бъдат питани възможно ли е Народното събрание да освободи висш управленец без никакви причини и само на база подадена оставка, ако тя е оттеглена. Коалицията обмисля и да поиска оставката на Росен Желязков заради главната му роля във всички процедурни хватки.

Правните въпроси около днешните номера на ГЕРБ поставят под съмнение всички решения на ръководството на касата от този момент нататък, а те са свързани с права на пациенти, плащане на болници, отпускане на лекарства, помощни средства и т.н.

Междувременно надзорният съвет на касата екстрено гласува освобождаването на управителя и определи Момчил Мавров да изпълнява функциите до избирането на титуляр.

 

Схемата на ГЕРБ

Оставките на управителя Станимир Михайлов и подуправителя Момчил Мавров отлежават в деловодството на парламента от 1 декември, когато сглобката ги пожертва в името на договорките си за разпределяне на ключови постове в държавата. Темата не беше в дневния ред на днешното пленарно заседание, но това е било само привидното положение - овладяването на касата е било добре подготвено предварително, но зад кулисите.

Вчера следобед Мавров, който е човекът на ГЕРБ в касата, тихомълком е оттеглил своята оставка. Днес на председателски съвет ГЕРБ-ДПС отново са премълчали схемата си. Едва след началото на заседанието Росен Желязков задвижи плана, като изненада ПП-ДБ с вкарването на оставката като извънредна точка в дневния ред. Оставката бе допусната до разглеждане с гласовете на "Възраждане", които после получиха карт-бланш невъздържано да държат предизборни речи от трибуната, нямащи нищо общо с качествата на управителя.

 

Финтовете в пленарна зала

ПП-ДБ първо поискаха оставката на Михайлов да бъде гласувана в комплект с тази на Мавров, а после и Станимир Михайлов успя да оттегли оставката си от деловодството. Това породи спор може ли да се гласува оттеглена оставка, но Хамид Хамид от ДПС наложи мнението, че може. Михайлов пристигна на пожар в парламента и ГЕРБ даже "великодушно" го допуснаха до залата, но Росен Желязков с видимо удоволствие заяви, че няма процедура, по която да му се даде думата и да му се задават въпроси. Впрочем, ГЕРБ мълчаха като партизани в залата за оттеглената оставка на подуправителя, включително и докато ПП-ДБ настояваха тя също да се гледа днес.

Асен Василев опита да спре гласуването на оттеглената оставка на Михайлов, но мнозинството го парира. След това Желязков безпардонно прекрати разискванията и обяви гласуване. "Възраждане", изнервени от натякването, че са помогнали за тази подмяна, не участваха в него. За сметка на това рамо даде БСП и така със 116 гласа на ГЕРБ, ДПС и БСП парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК. "Възраждане" и ИТН не участваха във финалното гласуване, а 56-те депутати на ПП-ДБ останаха сами в подкрепата си за Михайлов.

 

Дебатът - нищо за касата, всичко за пуделите

Дебатът, както почти всеки ден в парламента, беше срамен. Той бе прехвърлен изцяло в полето на ПП-ДБ, а основното острие бяха "Възраждане" и ИТН, докато инициаторите на решението - ГЕРБ и ДПС, не участваха в дебата, а се занимаваха с техни дела. Нито веднъж в залата не стана дума за управлението на касата в последните месеци и качествата или недостатъците на управителя.

ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов в последните дни стана за смях с разместването на фигури в уж служебния кабинет, реагираха истерично на опита да бъдат финтирани с оттегляне на оставката на Михайлов. "Кой принуди Михайлов да подаде оставка?! Някой в тази зала му се обади! Това означава, че той е зависим. Ето така управлява мафията", бурно реагира от трибуната Костадин Ангелов. "Точно вие да говорите за мафия!", върнаха му от ПП-ДБ. Васил Пандов определи случващото се като овладяване на държавата. Той беше човекът, който разкри, че вчера Момчил Мавров също е оттеглил своята оставка.

В почивката, която беше дадена за изясняване на правния казус с гласуването на оттеглена оставка, Костадин Ангелов успя да разгледа заявлението на Михайлов в деловодството и след подновяването на заседанието обяви, че ще поиска графологична експертиза чий е подписът под документа. Разбра се, че заявлението е внесено от сътрудник на ПП-ДБ. В кулоарите вече бившият управител потвърди, че подписът под заявлението за оттегляне е негов, както и решението.

В 11:38 ч. Мирослав Иванов (ПП-ДБ) обяви, че управителят е в Народното събрание и поиска да бъде допуснат до залата, за да обясни дали е оттеглил по принуда оставката си. Парламентът прие решението и Михайлов влезе на задните редове, само че Желязков не му даде думата. Така се стигна до нелепата ситуация ГЕРБ да твърдят, че Михайлов е действал по принуда в негово присъствие, без да му дадат думата да каже дали това е така.

Дори поканата Михайлов да присъства на уволнението си ГЕРБ третираха като насилие спрямо него. "Това е вторият Живко Коцев. Това е вторият пудел на каишка, който трябва да дойде в пленарна зала", заяви Костадин Ангелов. "Няма нищо лошо да си пудел на каишка. Проблемът е, когато си опозиция на каишка", каза Настимир Ананиев, сред аплодисменти и скандиране от залата "Пу-дел! Пу-дел!".

След като в залата бе разкрита цялата завера по преврата в касата, включително и че Мавров вчера е накаран да оттегли оставката си, ГЕРБ продължи смехотворно да обвинява другите, че държат пудел на каишка в НЗОК.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Една от първите задачи на ГЕРБ в служебното правителство също бе свързана с НЗОК. Кабинетът на Главчев вече вкара свой човек в управлението на касата - верният кадър на Костадин Ангелов Иванка Динева, която изненадващо влезе в надзора като шеф на най-ключовата агенция на МЗ - "Медицински надзор".

За предходния скандал с управата на касата можете си припомните от този текст:

Управителят на НЗОК Станимир Михайлов и току-що избраният подуправител Момчил Мавров подадоха оставки, след като ГЕРБ и ПП-ДБ решиха да оттеглят цялото ръководство на касата заради раздора около избора на подуправител вчера.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?