Quantcast

Медия без
политическа реклама

НЗОК остава без легитимен управител до другата седмица

Виновниците за безвластието в НЗОК обвиниха опозицията в политически тероризъм

14 Юли 2023ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
Илияна Димитрова
Костадин Ангелов и умоляваше, и даваше мъжка дума, но не се пребори днес да се минат две гласувания наведнъж.

Скандалът с останалата без легитимно ръководство НЗОК достигна днес кресчендо, след като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ прокараха извънредна точка в пленарна зала, с която бързо да се премахне срокът за временно управление от подуправителя при липса на титуляр. Това ще реши настоящия проблем - от вчера касата е без легитимен управител, но ще отвори вратата за безсрочно управление на човек, който няма мандат от Народното събрание за целта.

ГЕРБ и ПП-ДБ опитаха всячески да извият ръцете на опозицията да не внася предложения между първо и второ гласуване, за да прокара поправката на две гласувания днес и да узакони подуправителя. Те, заедно с вече станалата традиционна подкрепа от ДПС, успяха да прокарат промяната за отпадане на срока, но не можаха да се преборят за окончателно приемане още днес. Въпреки че опозицията поиска 7-дневен срок за предложения между първо и второ гласуване, тройната коалиция си наложи 3-дневен срок. Така окончателното приемане на закона остава за другата седмица, а дотогава касата няма да има легитимен ръководител, който да разписва документи, плащания и пр.

В грозния дебат вносителят проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ недопустимо впрегна дори случая на мъжа с рак на гърдата, за да моли колегите си да гласуват бързо, за да има кой да разреши неговия случай. Александър Симидчиев (ПП-ДБ) направи още по-скандални изказвания, като първо обвини опозицията в политически тероризъм, а след това уж успокои тона, а всъщност хвърли второ обвинение, че се разигравал популизъм за пред публиката. Двете коалиции упорито хвърляха вината за безпрецедентната ситуация върху опозицията, въпреки че именно те произведоха хаоса.

 

ПРЕДИСТОРИЯ

Дотук се стигна, след като ГЕРБ предложи изключително спорна фигура за управител на касата, а ПП-ДБ проспа това и първо обяви, че ще я подкрепи, а след това оттегли подкрепата си. Номинацията беше на Иванка Динева - дисциплинарно уволнена от шефското място в столичната здравна каса за тенденциозна проверка срещу лекар, който в обществеността е известен като опонент на Костадин Ангелов. След като ПП-ДБ прогледна за проблема, Динева без обяснения изтегли кандидатурата си в деня, когато тя трябваше да бъде гласувана от Народното събрание. Така в залата остана само един кандидат - проф. Жени Стайкова, предложена от БСП. Проф. Стайкова се представи при пълно мълчание от ГЕРБ и ПП-ДБ и със същото пълно мълчание не бе подкрепена, въпреки че това беше единственият вариант касата да не остане без легитимен управител. Така се стигна до идеята направо да се премахне срокът в закона за здравно осигуряване, въпреки че той съвсем не е малък - шест месеца.

Дебатът по това решение започна с очакване на ГЕРБ, че всичко ще свърши за половин минута, но ИТН, "Възраждане" и БСП не се дадоха лесно на демагогията на управляващите. Първо ИТН повториха и в зала, че задължително ще внесат предложение да има срок между първо и второ четене. Тук Ангелов предложи ново решение, което само показва до какви нормативни бъркотии са готови да стигнат управляващите, за да стане тяхната - сега да се приеме отпадането на срока, а следобед да се внесе предложение за въвеждане на нов срок в друг законопроект за промени в същия, променян днес закон - за здравното осигуряване.

Ангелов се молеше горещо, даваше мъжка дума, че каквото кажат ИТН, това ще бъде (само че другия път). Чашата преля, когато депутатът вкара в употреба и трагедията на мъж, болен от рак на гърдата, който не може да получи лечение от касата, защото не е жена. "Дайте да го направим в името на този човек, който е болен от рак и си чака лекарството", каза Ангелов от трибуната. След това безобразие, последва ново - Александър Симидчиев (ПП-ДБ) стана и обвини опозицията в "парламентарно представен тероризъм срещу здравната система" (отново припомняме, че ПП-ДБ има втора главна роля в забърканата каша).

Тези изказвания не постигнаха желания ефект, а само вдигнаха и останалата опозиция на нож. Ако ИТН се откажат, ние ще внесем предложения преди второ четене, гарантира Георги Георгиев от "Възраждане". Към истинските виновници за ситуацията той каза: "Кашата, която те забъркаха, сега нека си я изсърбат докрай". "Как така несъгласието ще се определя като здравен тероризъм?! А пошлият цирк във вторник, когато се провали вашият кандидат, това наша терористична вина ли е", възмути се проф. Андрей Чорбанов от ИТН.

"Четвърти ден си играем на процедури и при над 20 часа пленарно време сме приели единствено бюджетите. Спрете да правите глупости! Давайте кандидатите, какви са тези закони, нали имате мнозинство", коментира и Георги Свиленски от БСП. Свиленски припомни как 12 години управлява ГЕРБ, а последният управител на НЗОК, изкарал пълен мандат, е Румяна Тодорова в далечните 2006-2009 г. "Не че другото е наред в здравеопазването, но вие създавате допълнителен хаос. Този здравен тероризъм го правите вие. Толкова време не можахте да се договорите, а сега искате за един ден две гласувания. И ще търсим удобния човек в рамките на един ден", включи се и Георги Гьоков. Той призова да се даде време на депутатите да осмислят предложението и повдигна няколко принципни въпроса - има ли становище на надзорния съвет на касата по него, има ли мнения на съсловните организации. На управляващите каза да се вземат в ръце.

Симидчиев направи в този момент второ включване, като с увода "няма да продължавам с изостряне на обстановката" заяви, че "тук се провежда политическо разбъркване с цел популизъм. Не да се реши проблем, който е чисто административен, а само за публиката". От опозицията парираха тези твърдения с репликата, че "се търси крадец на 7 млрд. лв.".

ДПС отново подкрепи двете управляващи коалиции. "Не чака само един пациент, чакат и много деца, чакат деца за лечение в чужбина. Трябва да функционира системата, а дебатът се измества в друга посока", каза Джевдет Чакъров. Той даже заяви, че "наистина срокът не е безсрочен, ясно е докога може да бъде мандатът, в ход е процедурата за избор на нов управител", въпреки че промяната е именно за отпадане на срока.

В крайна сметка със 182 гласа на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС промяната за отпадане на сроковете мина на първо четене, като против гласуваха 64 депутати на ИТН, БСП и "Възраждане". Срокът за предложения преди второ четене е 3 дни.

 

НОВАТА ПОПРАВКА

Няколко часа след този бурен дебат, на сайта на парламента се появи нов законопроект за промени в закона за здравното осигуряване, подписани от Васил Пандов от ПП-ДБ и Костадин Ангелов. И те са на тема ръководство на касата, само че този път с тях се предлага подуправителят също да се избира от Народното събрание, а не да се назначава от управителя, както е сега. Двамата вносители се мотивират, че така ще има прозрачност в избора на тази ключова фигура, която често замества управителя на институцията. Те цитират и примери от други институции като НОИ и БНБ, чиито подуправители също се назначават от парламента.

Днес безпроблемно мина и новата процедура за избор на управител. Сега парламентарните групи имат три дни срок да предложат кандидати, след което следва проверка на кандидатите, изслушване в здравната комисия и гласуване в пленарна зала.

Още по темата