Медия без
политическа реклама

Партиите имат 3 дни да предложат подуправител на НЗОК

Вторият човек в здравната каса вече ще е избор на парламента

10 Ноем. 2023
В центъра - проф. Костадин Ангелов, вносител на предложението подуправителят на НЗОК да е назначение на парламента.
БГНЕС
В центъра - проф. Костадин Ангелов, вносител на предложението подуправителят на НЗОК да е назначение на парламента.

Парламентарните групи имат три дни да предложат кандидати за подуправител на НЗОК. Постът вече ще се заема от човек, избран от Народното събрание. Досега подуправителят беше назначение на управителя. Това произтича от гласуваните днес процедурни правила за предлагане на кандидати за подуправител.

Номинациите се придружават с писмени мотиви, писмено съгласие на кандидата да бъде предложен за длъжността, придобита магистърска степен, професионален опит в областта на управление в здравеопазването, банковото или осигурително дело. Кандидатите се проверяват за принадлежност към Държавна сигурност и РУ на Българската народна армия. Медиите могат да изпращат въпроси към кандидатите. Анонимни сигнали и становища не се разглеждат.

Изслушването на кандидатите в здравната комисия ще бъде публично. В случай на равен брой гласове се провежда ново гласуване. Ако при него отново няма кандидат, събрал необходимите гласове, НС приема решение за откриване  на нова процедура за избор. Такава се открива и ако има единствен кандидат и той се откаже преди гласуването в пленарната зала.

Тези детайли са интересни заради безпрецедентното безвластие, до което се стигна това лято в органа, който разпределя милиарди за здравната система. Първо кандидатът на ГЕРБ за управител Иванка Динева се оттегли заради извадени предишни нарушения (а сега е утешена с ключов пост начело на агенция "Медицински надзор"), след това мнозинството бойкотира единствения останал кандидат - проф. Жени Стайкова, издигната от БСП. Докато в сглобката се наговорят за нов кандидат, изтече срокът, в който подуправителят може да изпълнява функциите на управител. Покрай тези драми се роди и идеята подуправителят да се избира от Народното събрание, за да има повече легитимност.

Против избора на подуправител от НС са "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. Не смятаме, че е редно управителят на касата да не носи отговорност за действията на подуправителя, иначе казано да не бъде назначен от него, коментира в залата Андрей Чорбанов от ИТН. Нарушава се разделението на властите и законодателната власт пряко започва да администрира изпълнителната. Това създава опасен прецедент парламентът да започне да избира не само ръководителите на отделните органи, но и техните заместници, посочи и Маргарита Генчева от "Възраждане".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата