Медия без
политическа реклама

Половин дузина депутати от ПП-ДБ отхвърлят Атанасова за КС

На изслушването в парламента опозицията посрещна доста по-остро другия претендент на управляващите Борислав Белазелков

18 Яну. 2024ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Заседание на комисията по конституционни въпроси

Изслушват кандидатите за конституционни съдии в НС

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Thursday, January 18, 2024

Започнаха броженията в ПП-ДБ заради подкрепата на лидерите на десницата за Десислава Атанасова, номинирана от ГЕРБ-СДС за член на Конституционния съд (КС). От партията "Зелено движение", която участва в дясното обединение, официално обявиха, че няма да подкрепят герберския кандидат за поста. Вероятно по същия начин ще постъпи и "Средна европейска класа" (СЕК) - друга формация, влизаща в ПП-ДБ.

Днес в парламентарната комисия по конституционни въпроси се проведе изслушване (подробности за представянето на кандидатите - по-долу), на което Атанасова, както и останалите претенденти - Борислав Белазелков (ПП-ДБ) и Цвета Рангелова ("Възраждане"), представиха възгледите си за КС. Макар и номинирани от различни политически сили, зад двама от кандидатите - Атанасова и Белазелков, всъщност стоят подписите на едни и същи политици, а именно лидерите на управляващата сглобка от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. На практика е сигурно, че те двамата ще бъдат печелившите от обновяването на състава на съда, в който парламентът трябва да попълни точно две места. Рангелова едва ли ще получи друга подкрепа, освен от собствената си партия.

 

ОПОНЕНТИТЕ НА АТАНАСОВА

"Зелено движение" разполага с четирима депутати, които се очаква да гласуват срещу Атанасова след решението на партията си. Това са Даниела Божинова, Васил Тодев, Илина Мутафчиева и Владислав Панев. Предните дни стана ясно, че бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който е депутат от ПП-ДБ, също е скептичен към нейната номинация и евентуално може да се присъедини към гласовете "против". А днес следобеда лидерът на СЕК Константин Бачийски, който представлява партията си като депутат от ПП-ДБ, заяви пред БНР, че възразява срещу Атанасова заради недостатъчния й професионален опит. Позицията си партията му ще определи тази вечер, но Бачийски очаква да съвпадне с неговата.

Подобна реакция се очакваше, след като водачите на десницата - Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов, се подписаха под предложението, с което се издига кандидатурата на Атанасова. Така се наредиха до герберския лидер Бойко Борисов и водещия политик на ДПС Делян Пеевски. Самата Атанасова оглавява парламентарната група на ГЕРБ-СДС и е известна само като дългогодишен политик от партията на Борисов, но не и с нужния професионален опит за високите стандарти на Конституционния съд.

В позицията си от "Зелено движение" напомнят, че с конституционните промени беше решено, че парламентът "спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост". Този текст, смятат зелените, е бил нарушен още при първото му изпитание с избора на съдии в КС, защото са се създали съмнения за разпределение на партийни квоти.

"Предлагането само на една номинация от страна на ПП-ДБ, без достатъчно предварително вътрешно обсъждане, както и подкрепата за номинацията на ГЕРБ от страна на председателите на коалицията ПП-ДБ, не е съгласувано с политическа партия "Зелено движение", част от обединението", твърдят зелените. Иначе казано, те негодуват не само срещу подкрепата за Атанасова, но и срещу официално издигнатия от десницата бивш съдия Борислав Белазелков. Той действително беше представен като кандидат за КС само от Кирил Петков и Христо Иванов, които така оставиха впечатление за решение, взето без всички партии в дясното обединение. Днес самият Белазелков откровено призна пред медиите: "Моята номинация произхожда от Христо Иванов."

Конкретно за Атанасова, зелените посочват, че нейната кандидатура "създава напрежение и съмнения в обществото" доколко е пригодна за поста. Те призовават останалите депутати от ПП-ДБ да я отхвърлят, както и номинацията на "Възраждане" Цвета Рангелова. Премълчават обаче за Белазелков, което показва, че са се примирили да гласуват за него.

 

ТЕЖКО ПРЕПИТВАНЕ

На изслушването в конституционната комисия кандидатите бяха подредени по азбучен ред и първи беше Белазелков. Като бивш съдия, той демонстрира добри познания и мисъл за конституционната уредба, в частност за дейността на КС. Белазелков откровено заяви, че досега решенията на съда са били политически. И твърдеше, че с направените конституционни промени в края на 2023 г. КС ще бъде повече съд и в по-малка степен политически орган.

Според него текстовете на Конституцията трябва да се тълкуват според нейния преамбюл, защото това са заявените ценности от конституционния законодател и те трябва да се реализират. Бившият съдия се изказа против това гражданите да могат да се жалват пряко пред КС, тъй като смята, че това не е по силите на отделния човек.

Тежките въпроси към него дойдоха от страна на опозицията в лицето на "Възраждане" и БСП, и изобщо не засягаха подготовката му. Белазелков беше питан дали е бил член на БКП, на което отговори отрицателно (разказа нашироко, че е назначен като районен съдия от Държавния съвет на НРБ като отличник, и обясни това като резултат от "социализма с човешко лице"); дали е давал платени лекции пред частни съдебни изпълнители, което потвърди, но отрече да е повлияло на решенията му като съдия; за евентуална политическа зависимост, което косвено отхвърли като се позова на заемани от него граждански позиции в миналото. "Този, който иска да ми упражни неправомерен натиск, ще трябва доста да тренира мускули и едва ли ще успее", увери екссъдията.

Той отговори по странен начин на въпрос от "Възраждане" как гледа на еднополовите бракове. "Бракът като тайнство, а това е бракът, няма как да бъде изживян от еднополова двойка. Неслучайно няма нито една религия, която да признава такъв брак. Вероятно има някакви сатанински ритуали, които се извършват там, но нямам представа. Що се отнася до гражданския брак, той е сделка; законодателят да реши какво ще прави със сделките", каза Белазелков в един почти фундаменталистки маниер. А по-късно повтори: "Православен християнин съм и вярвам, че бракът е тайнство. Другото не е брак, а сделка." На уточняващ въпрос за отношението му към Истанбулската конвенция, той не отговори пряко, но заяви, че решенията на КС подлежат на корекция.

Бившият съдия говори нашироко по случая с осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман, след като от БСП го обвиниха, че е помагал да бъде освободен предсрочно, въпреки тежкото му престъпление. Белазелков заяви, че целта на присъдата е превъзпитанието на осъдения в затвора, и посочи, че тази присъда може да се съкрати, ако превъзпитанието е приключило по-бързо. "Като юрист и съдия стоя зад това, че безсмислено изтърпяване на наказание е недопустимо. Йоан Павел Втори посети Агджа в затвора и му прости", посочи той.

 

ФОРМАЛЕН ИЗПИТ

След него дойде редът на Десислава Атанасова, която беше очаквана с най-голям интерес заради критиките, които отнесоха управляващите заради номинацията й. Самата Атанасова беше видимо нервна, но запази спокойствие и почти издекламира предварително подготвените си бележки за Конституцията, за КС и държавното устройство, както и по предварително зададените й писмени въпроси. Помогна й това, че опозицията, неясно защо, не беше изобщо толкова нахъсана срещу нея, колкото беше срещу Белазелков.

Въпросите към Атанасова включваха питане дали е готова да си направи отвод по дела в КС, които засягат промените в Конституцията. Те бяха приети с нейното активно участие като водач на депутатите на ГЕРБ-СДС. Атанасова посочи, че такова понятие като отвод за конституционните съдии не съществува; напомни също, че е депутат от 15 години и е участвала в приемането на стотици актове на парламента; това, според нея, означава, че няма да може да си изпълнява задълженията в КС, ако всеки път се оттегля при разглеждането на жалби срещу законодателни актове от миналото.

Атанасова беше питана и за ролята на досегашния й опит, ако стане член на КС. Този опит на практика се свежда до дългата й парламентарна кариера като политик от ГЕРБ. Тя се защити, като твърдеше, че единствено в Естония от страните-членки на ЕС е забранено участието на политици в техния орган, който тълкува Конституцията; в 9 други страни органът се назначава директно от друг; а в 15 страни членовете му се избирали от парламента или чрез смесена система. Това всъщност беше начинът на Атанасова да каже, че няма особен проблем в това политици да участват в КС.

От "Възраждане" я натиснаха, като напомниха, че е вписана като адвокат през 2011 г., а тогава вече е била избрана като народен представител. Атанасова призна, че първоначалният й опит е като юрисконсулт в лечебни заведения, но увери, че той много е помогнал в депутатската й работа. "По отношение на това, че юридическият ми стаж като вписан адвокат в Русе може би не е бил в голяма степен забелязан от вас, мога да изразя само моето лично съжаление", коментира тя неясно въпроса за практиката си като адвокат. И както се очакваше, се обърна отново към депутатския си опит, като твърдеше, че е участвала в изготвянето на почти всички конституционни жалби, отправени от ГЕРБ в миналото. Това твърдение не може да се провери, тъй като жалбите са се внасяли от името на парламентарната група, не от отделни депутати.

Атанасова отрече, че управляващите я издигат за КС, за да имат свой човек, когато се разглеждат жалбите срещу последните конституционни промени. Тя се почувства в свои води, когато я попитаха дали парламентът е закъснял с обновяването на КС, тъй като това беше чисто политически въпрос. Герберският политик заразказва, че партията й не може да поеме отговорността за това, тъй като през последните няколко години е била често в опозиция.

Кандидатът на управляващите увери, че няма да се подава на натиск. "До този момент съм показала качества, че натиск е много трудно някой да ми окаже ... Ако се случи подобно нещо, мисля, че противодействието на подобни опити е да бъде дадена подходяща публичност", обясни тя.

 

НОВИ ИДЕИ

Последна остана Цвета Рангелова, която трябваше да изживее неприятната гледка на гостите, напускащи залата в момента, в който приключи Десислава Атанасова. Ясно беше, че причината за отлива на интерес беше заради всеобщото убеждение, че цялата процедура е по-скоро формална, тъй като управляващите вече са си разпределили двете места.

Рангелова обаче спокойно изложи концепцията си, която се оказа доста либерална. Оказа се, че тя смята за остарял конституционния текст, според който са необходими подписите на поне една пета от депутатите (48), за да се сезира КС. Рангелова обясни, че в парламента вече влизат по 6-7 политически сили и затова трябва да се позволи на всяка парламентарна група да се обръща към съда, ако прецени, независимо от това колко депутати има.

Кандидатът на "Възраждане" се изказа в подкрепа на пряката конституционна жалба. Според промените, наложени от управляващите, гражданите могат да се обръщат към КС само с посредничеството на друг съд. Рангелова обаче смята, че след като гражданите могат сами да си търсят правата пред обикновени съдилища, така трябва да могат да го правят и пред КС. "Всеки гражданин трябва да има лично гарантирано право да защити всеки свой интерес и всяко свое право – в най-широкия смисъл на думата", заяви тя.

Освен това, Рангелова заяви, че би била склонна да си даде отвод по делата в КС, образувани заради парламентарни актове, които я засягат като депутат. Като пример, че това вече се е случвало, тя посочи оттеглянето на конституционния съдия Янаки Стоилов по делото, образувано по негово искане като бивш служебен министър на правосъдието и засягащо процедурата по отстраняване на главен прокурор.

По темата за еднополовите бракове обаче Рангелова беше по-скоро на консервативната позиция на Белазелков, че в брак могат да встъпят само мъж и жена, както и че семейството може да се състои единствено от мъж и жена.

Още по темата