Медия без
политическа реклама

Бойко Рашков: Десислава Атанасова в КС е вреден за обществото компромис

12 Яну. 2024

"Някои могат да нарекат номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия компромис. Животът е пълен с компромиси. Но когато има опасност да предизвикаш качествени промени, които биха били вредни за обществото, такива компромиси не могат да се правят". Така бившият вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков коментира номинирането на шефката на парламентарната група на ГЕРБ за конституционен съдия. "Парламентарната ни група вече е гласувала за номинацията на Атанасова", допълни Рашков, който беше гост в предаването (О)позиция на "Сега".

"Концентрацията на политици в КС е компромис, който не трябва да се прави", смята Рашков. 

"Тя (Атанасова) е завършила право в УНСС, където съм хабилитиран преподавател от 30 години. Преминала е през проверките на изпитите при нас. Ние не сме много доволни от нейното представяне като студент, така да се изразя. Подготовката ѝ за голямо съжаление не е на нужното ниво. Това проличава, като се наблюдава работата ѝ в парламентарните комисии", посочи още Рашков, намеквайки, че ще гласува "против" кандидатурата ѝ.

Бившият вътрешен министър припомни, че парламентът бави назначенията си в десетки контролни органи, които би трябвало да са политически независими, но се чака "да приключи политическото тържище", на което ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се договарят как ще проникнат отделните партии в регулаторните независими органи.

По думите му е отблъскващо, че назначенията са започнали от Конституционния съд. Според Рашков това "галопиране на номинации и избор показва безпокойство, че проектът, който вече е част от Конституцията, може да бъде отменен от КС".

Още във видеото:

  • Имаше ли доказателства срещу Бойко Борисов по делата, свързани с него, които бяха прекратени;
  • Защо според Рашков промените в Конституцията връщат прокуратурата в тоталитаризма;
  • Каква е причината полицейското насилие да остане безнаказано;
  • Обмисля ли Рашков да напусне групата на ПП-ДБ в парламента. 
Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бойко Рашков, (О)позиция

Още по темата