Медия без
политическа реклама

Бойко Рашков съди за 50 000 лв. Тошко Йорданов и Балабанов от ИТН

Бившият вътрешен министър е обиден от техни изявления след комисията за митниците

11 Май 2024
Бойко Рашков
Илияна Кирилова
Бойко Рашков

Депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. в Софийски градски съд срещу народните представители от „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов и Станислав Балабанов. Това съобщи Рашков пред Клуб 'Z' 

Поводът са техни изявления, свързани с Временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Тошко Йорданов беше председател на комисията, а Балабанов беше неин член, като ръководи и едно от заседанията й.

„Те прекалиха. Прекрачиха нормалните граници и вече имам искова молба срещу тях в Софийския градски съд. Не може такива клеветнически твърдения и обидни квалификации", казва Рашков.

Повод за създаването на парламентарната комисия, която бе инициирана от парламентарната група на ИТН, станаха арестите на вече бившата директорка на митниците Петя Банкова и на баща и син Марин и Стефан Димитрови, които бяха обвинени като участници в организирана престъпна група за търговия с влияние. Заедно с тях, но задочно, обвинение получи и Никола Николов-Паскал, който беше обявен от шефа на ДАНС Пламен Тончев за незаобиколим фактор в производството и контрабандата на нелегални цигари. Само дни по-късно с обвинение се сдоби и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, който обаче бе оставен на свобода срещу 20 000 лв парична гаранция.

пъти обвинените баща и син Марин и Стефан Димитрови са се срещали с Бойко Рашков, докато е бил министър на вътрешните работи, в сградата на самото министерство.

Сега Рашков твърди, че арестуваните Марин Димитров и Стефан Димитров нямат повдигнати обвинения за контрабанда. "Поне до настоящия момент и докато вървеше тази комисия за митниците. Най-малкото заради това не може да се каже пред целия свят, че български министър на вътрешните работи е покровителствал контрабанден канал на организирана престъпна група, защото няма такова обвинение. Аз не съм се отнесъл към когото и да е по такъв грозен, неетичен и обиден начин, но те си мислят, че могат да го правят безнаказано. Айде нека сега вече съдът да каже могат или не могат, имат или нямат такова право, при положение че няма нито едно доказателство, че аз съм участвал в каквато и да е незаконна дейност. Нито един факт! И такъв не може да бъде открит, защото няма в действителността. Това насилие, което се направи с това галопиране на една комисия за сметка на друга комисия - това е толкова очевадно, че не може повече", заявява още Рашков, имайки предвид, че по комисията за Мартин Божанов-Нотариуса не е се е действало така, както при комисията с митниците.

При едно от заседанията на комисията за митниците бе показано писмо от МВР, според което обвинените баща и син Марин и Стефан Димитрови са се срещали с Бойко Рашков, докато е бил министър на вътрешните работи, в сградата на самото министерство 9 пъти. В писмо на МВР, за което разказа депутатът от ИТН Станислав Балабанов по време на заседание на временната комисия, се посочвали и точните дни, в които се е случвало това. 

Самият Бойко Рашков обясни пред комисията, че се познава с Марин Димитров във връзка със сигнал, който той е подал при него като министър. Сигналът бил свързан със "смачкано от прокуратурата" дело във връзка с бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия премиер Бойко Борисов. Рашков каза още, че се е срещал с Димитрови и във връзка с обстановката около изборите в Хасково и купуването на гласове. И припомни, че двамата Димитрови са обвинени за престъпление, извършвано от средата на 2023 г., а той е бил вътрешен министър до 31 юли 2022 г. 

Делото срещу Йорданов и Балабанов е гражданско, а не по Наказателния кодекс. 

"Съдя ги за техните изявления и в комисията, и преди заседание на комисията. Те си мислеха, че аз ще стоя и ще ги оставя да си разиграват телевизионни сценарии. Преди комисията да завърши своята работа Балабанов направи изказване в пленарната зала в четири-пет точки. На практика той предреши онова, което трябваше да бъде в крайна сметка и заключението на тази временна парламентарна комисия, като изказа мнение едва ли не от името на цялата парламентарна комисия - какво е установено и как корумпираните министри Бойко Рашков и Асен Василев са толерирали или подпомагали (или каквото се сетите в тази връзка) един контрабанден канал, едни контрабандисти и т.п. още квалификации.Това бие не само върху нашия личен имидж и репутация, а, разбира се, и срещу репутацията на цялата страна, защото това не може да остане скрито от нашите партньори", добави Бойко Рашков.

Депутатът от ПП-ДБ заяви, че съответните представители на ИТН са имали брифинг по темата отново с обидни квалификации и недоказани твърдения. Тошко Йорданов дал и интервю пред БНТ. 

Бойко Рашков твърди, че не е бил викан на разпит в МВР или прокуратурата във връзка със съответното разследване, което се води. Според него се правиа опит да се скрие връзката между групата обвиняеми с бившата министърка на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова. "Това е толкова прозрачно, толкова очевидно пристрастно, предубедено и политически насочено, че повече и не може. Тя не била се разпознала. А цяла България я разпозна. Все едно аз да кажа, че на снимката в дома ми с моето семейство не съм аз. И затова реших, че вече не трябва да стоя и да чакам, защото много удари претърпях и тези двама народни представители излязоха извън границите на нормалното противопоставяне между отделните парламентарни групи", добави Бойко Рашков.

Бившата министърка на ГЕРБ Николина Ангелкова е била разпитана по делото за митническата ОПГ като свидетел и не се е разпознала на снимките с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, които изтекоха в публичното пространство.

Наскоро стана ясно, че бившата министърка на ГЕРБ Николина Ангелкова е била разпитана по делото за митническата ОПГ като свидетел и не се е разпознала на снимките с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, които изтекоха в публичното пространство. "Нейната роля предстои да се изясни. Разпитана е, тя няма спомен в момента за това нещо, предстои да се направи лицево-идентификационна експертиза дали лицето на снимката е тя или не", каза в интервю за Би Ти Ви софийската градска прокурорка Илиана Кирилова.Тя обяви, че ще има "лицево-идентификационната експертиза".  По време на разпита Ангелкова е казала, че не познава другите замесени в сюжета около Живко Коцев, а самия него познава бегло.

Делото, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води срещу бившия служебен вътрешен министър, а сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, вчера е спряно от Софийския градски съд по искане на двамата. Това отговориха на въпроси на "Сега" от съда.

 

Още по темата