Медия без
политическа реклама

ГЕРБ лансира Десислава Атанасова за конституционен съдия

Бойко Борисов ще заеме мястото й като председател на парламентарната група на партията

Илияна Димитрова
Магистратски опит ми липсва, но имам парламентарен, защити кандидатурата си Десислава Атанасова.

Водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова е номинацията на своята партия за конституционен съдия. Това съобщи лично партийният лидер Бойко Борисов. Сега той ще поеме пряко ръководството на своите депутати, като заеме позицията на Атанасова начело на групата.

Вчера ПП-ДБ обяви, че ще издигне бившия съдия Борислав Белазелков за Конституционния съд (КС). Народното събрание трябва да излъчи двама нови членове на съда от своята квота. Кандидатурите на Атанасова и Белазелков изглежда са договорката между управляващите. Президентът Румен Радев атакува конституционните промени на управляващите в КС, същото се заканиха да направят "Възраждане" и ИТН. Това означава, че ако бъдат избрани – а няма причина това да не се случи, след като имат подкрепата на сглобката, Атанасова и Белазелков ще работят по делото в КС, което ще определи дали конституционните поправки не противоречат на основния закон.

Дълга политическа и кратка юридическа кариера

Атанасова е депутат от ГЕРБ без прекъсване от 2009 г. насам - на практика, откакто партията присъства в Народното събрание. От 2021 г. оглавява парламентарната й група. Преди това, през 2020 г., тя водеше парламентарната конституционна комисия, която трябваше да разгледа внесения от ГЕРБ тогава проект за промени в Конституцията. Комисията не свърши абсолютно нищо и безславно беше разпусната. В края на 2022 г., заедно със съпартиеца й Радомир Чолаков, водеше герберската офанзива, която прегази Изборния кодекс и обезсмисли машинното гласуване. По това време Атанасова определи като като "кукла на конци" тогавашния кандидат-премиер на ПП-ДБ Николай Денков. През 2023 г. обаче водеше преговорите от страна на ГЕРБ с ПП-ДБ, които доведоха до създаването на сглобката и издигането на Денков за министър-председател.

В миналото Атанасова е работила като юрисконсулт в Русе, регистрирана е и като адвокат в града. Беше и министър на здравеопазването в първото правителство на Борисов. Конституцията определя, че "за съдии в Конституционния съд се избират юристи с високи професионални и нравствени качества, най-малко с 15-годишен юридически стаж". Кариерата на Атанасова като юрист и депутат не изглежда да се вмества особено добре в тези високи изисквания.

Според Борисов Атанасова далеч надвишава по качества Янаки Стоилов

Именно на парламентарния опит на Атанасова обаче наблегна Бойко Борисов, докато говореше за качествата й пред журналистите. "В Конституционния съд думата "съдия" е малко условна. Там присъди не се издават. Трябва голям политически, голям юридически, голям правен опит", аргументира се герберският водач. Каква работа ще свърши на Атанасова политическият й опит в КС, това Борисов не уточни.

Той неубедително оправда факта, че промотира политик за КС, с това, че такива случаи е имало в миналото, като даде за пример Янаки Стоилов от БСП. "Качествата на г-жа Атанасова далеч надвишават качествата, които има като юрист Янаки Стоилов", даже каза Борисов.

Самата Атанасова не видя липсата си на опит в съдебната система като минус. "Правото е първата ми голяма мечта. По стечение на обстоятелствата се занимавам с политика дълго време. Да, магистратски опит ми липсва, но съм убедена, че имам парламентарен такъв ... Ако бъда избрана и моята кандидатура получи подкрепата на пленарната зала, вероятно другата седмица, ще се стремя да пазя правото дори от закона", защити кандидатурата си депутатът.

По-късно се появи и трета номинация за КС, която дойде от ''Възраждане''. Националистите се обединиха около адвокатката Цвета Рангелова, която в момента е депутат от партията. Била е такъв и в предното Народно събрание. Известна е като един от най-активните членове на ''Възраждане'' в парламента.

Асен Василев остана без шанс за вицепремиер

Борисов на практика отхвърли възможността финансовият министър и съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев да стана вицепремиер след ротацията, каквито спекулации се носят. Герберския водач даде да се разбере, че такъв трябва да бъде само Николай Денков.

"За нови вицепремиери аз считам, че не трябва да се говори. За каквито и да било резки движения не трябва да се говори, защото всичко е крехко. Внимателно трябва да се направи анализът и само там, където имаме пълно съгласие, да се направят промени", заяви Борисов по отношение на предстоящите рокади. Той допълни, че партията му ще продължи да подкрепя Василев за министър.

"Когато се договорим за всички назначения, тогава ще ви уведомим", поряза той журналистическите въпроси за предстоящите промени в други държавни органи. Така затвърди представата, че лидерите на сглобката ще определят задкулисно хората във властта.

КС: Закъснелият избор скъсява мандата на конституционния съдия

Избраните съдии в Конституционния съд (КС), вън от нормалната процедура по обновяване, няма да имат пълен мандат. Това се разбира от решение на КС, прието с единодушие от членовете му.

Конституционният съд бе сезиран от президента Румен Радев. Държавният глава искаше задължително тълкуване на текстовете от основния закон, с които се определя дължината на мандата на съдия в КС, като и дали ако той е встъпил по-късно, мандатът му може да започне да тече от деня на встъпването.

Тълкуването е по повод текст в основния закон, според който "Мандатът на съдиите от Конституционния съд е 9 години. Те не могат да се избират повторно на тази длъжност. Съставът на Конституционния съд се обновява през три години от всяка квота по ред, определен със закон."

Според тълкуването на КС от днес, конституционен съдия, избран или назначен след предвидения срок, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на съда.

Още по темата