Медия без
политическа реклама

ГЕРБ отхвърли Денков с обидата "кукла на конци"

Депутатите на Борисов и Доган напуснаха организираните от кандидат-премиера консултации

16 Дек. 2022Обновена
Среща между партиите за създаване на кабинет

ВТОРИЯТ МАНДАТ: Започнаха преговорите на акад. Денков за кабинет, ГЕРБ и ДПС напуснаха. Подробности вижте тук: https://nova.bg/news/view/2022/12/16/394212

Posted by Новините на NOVA on Friday, December 16, 2022

С враждебност от страна на ГЕРБ-СДС и ДПС, и с умерено добро отношение от БСП, ДБ и БВ, преминаха първите консултации на кандидат-премиера на ПП Николай Денков с парламентарните формации. Депутатите на Бойко Борисов дойдоха единствено, за да обяснят, че няма да го подкрепят, защото го смятат за "кукла на конци" на водачите на ПП Асен Василев и Кирил Петков. Веднага след това напуснаха срещата. Малко по-късно същото направиха и от ДПС.

Бившият министър на образованието и депутат от "Продължаваме промяната" Николай Денков е кандидатът за премиер в правителство с втория мандат.

В началото Денков накратко описа приоритетите си: намаляване на неравенството в обществото, но по начин, по който да не се застраши финансовата стабилност на страната; по отношение на бизнеса - да се обложат свръхпечалбите в енергетиката, да се облекчи тежестта на работодателите при болничен и др.; да се повиши доверието в демокрацията, включително чрез обсъждане на изборния процес; да се работи за влизане в Шенген и еврозоната без забавяне.

Водачът на герберските депутати Десислава Атанасова обяви разговора за закъснял, тъй като вече са "изгорени много мостове". "Струва ми се, че влизате в ролята на кукла на конци. Зад вашия широк академичен гръб стоят номинациите на съпредседателите на ПП", обърна се Атанасова към Денков, като така намекна, че Василев и Петков ще му подберат министрите.

Тя жегна Денков, че миналата седмица ПП е отказала да се яви на разговори с герберския претендент Николай Габровски. Накрая одобри кандидатурата му - но само за да обяви пред насъбралите се журналисти, че Денков трябва да има добри качества, след като навремето е участвал в различно качество в кабинети на Бойко Борисов, Румен Радев и Кирил Петков. С това Атанасова събра депутатите си и всички вкупом напуснаха срещата, без дори да дадат възможност на кандидат-премиера да се обясни.

Провал претърпя проектът на правителство, предложен от кандидата за министър-председател Николай Габровски. Той беше подкрепен от 113 депутати - 67 от ГЕРБ-СДС, която го номинира, 35 от ДПС и 11 от БВ. Срещу него гласуваха 125 парламентаристи от ПП, "Възраждане", БСП и ДБ.

"Ако говорим за изгорени мостове, трябва да започнем от свалянето на правителството на ПП", коментира Денков. Той призова останалите участници на срещата да гледат напред, а не назад, към миналото.

На друго мнение обаче беше водачът на ДПС Мустафа Карадайъ, който също участваше в консултациите. Той изрази - за пореден път - негодуванието си от бившия вътрешен министър Бойко Рашков, сега депутат от ПП, като го обвини в полицейски натиск над движението. Карадайъ огласи отново и нападките си срещу Кирил Петков заради казуса с канадското му гражданство, докато беше служебен министър.

Денков обясни въпроса за гражданството с особеностите на англосаксонската правна система, с която се съобразявал Петков, когато обявил отказа си от чуждия паспорт. И допълни, че "Кирил Петков, за да се включи в едно правителство, в едни трудни времена, направи доста лични жертви, които заслужават уважение". Това ядоса Карадайъ, който заяви, че е говорил за съвсем други неща. След това стана и също напусна.

Доста меки бяха представителите на БСП на фона на сблъсъците между левицата и ПП през последните седмици по повод хартиените бюлетини, военната помощ за Украйна и държавния бюджет. Соцдепутатът Георги Свиленски с удоволствие констатира, че сред приоритетите на Денков вече отсъства въпросът за премахване на направените промени в изборния закон. Той изрази надежда, че темата няма да се превръща в залог за едно бъдещо правителство. И поздрави ПП за "впечатляващата кандидатура" на Денков, като в същото време предупреди, че такава е била и номинацията на Габровски, която пропадна при гласуването й в пленарната зала.

По повод Изборния кодекс Денков напомни, че с промените на практика е премахнат машинният вот. Той обаче допусна, че могат да се обсъдят различни варианти по казуса, които да задоволят както ПП, така и БСП.

Ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс беше разгледано и отхвърлено от парламентарната правна комисия днес следобеда. Както се очакваше, това стана с гласовете на „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС.

Добронамерено кандидатурата му посрещнаха ДБ и БВ. Пред тях претендентът се ангажира, че ще направи пътна карта със законодателните приоритети, за които е възможно да се намери мнозинство в парламента. По думите му, докато не се постигне съгласие върху определени политики, няма да се занимава с парливия въпрос за персоналния състав на кабинета му.

Оценката на Денков за възможността да се състави правителство беше умерена: "Смятам, че шанс има. Не е голям, но има и трябва да го използваме." Също така предпазливо се изказа Асен Василев, който посочи, че по конкретни теми могат да се намерят мнозинства, и остава да се види дали това ще се трансформира в съгласие за правителство.

Междувременно, пресцентърът на ПП разпрати биография на кандидата, наблягайки, че това е "подробната истинска биография на акад. Николай Денков" - вероятно защото герберите настойчиво повтарят, че той е работил за Борисов. Ето и текстът:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?