Медия без
политическа реклама

Кабинетът "Габровски" се провали

Сега президентът трябва да връчи на ПП втория мандат за правителство

14 Дек. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Пленарно заседание на 48-мо Народно събрание

Пленарно заседание на 48-мо Народно събрание

Posted by Народно събрание на Република България on Tuesday, December 13, 2022

Провал претърпя проектът на правителство, предложен от кандидата за министър-председател Николай Габровски. Той беше подкрепен от 113 депутати - 67 от ГЕРБ-СДС, която го номинира, 35 от ДПС и 11 от БВ. Срещу него гласуваха 125 парламентаристи от ПП, "Възраждане", БСП и ДБ. Това означава, че сега трябва да се премине към втория мандат за съставяне на правителство, който по право трябва да отиде при формацията на Асен Василев и Кирил Петков, като втора по големина политическа сила.

Кандидатът за премиер Николай Габровски представи пред президента Румен Радев проекта си за правителство. Габровски, номиниран от ГЕРБ-СДС, описа избраниците си като „много добре познати в професионалните среди специалисти“ и увери, че ги е  избрал независимо.

ПРИОРИТЕТИ, НАПИСАНИ ОТ ГЕРБ

Пред депутатите кандидат-премиерът представи като свои приоритети целите, записани в програмната декларация, която герберите разпространиха от негово име преди няколко дни. Тук влизат: разработване на Закон за държавния бюджет за 2023 г., съдържащ пакет от антикризисни мерки; постигане на политически и обществен консенсус за конституционни и законодателни промени в областта на правосъдието и борбата с корупцията; възобновяване на усилията за приемане на България в Шенгенското пространство; подготовка за присъединяване на България към Еврозоната през 2024 г.; постигане на енергийна независимост; ускорена модернизация на въоръжените сили.

„България не е просто на кръстопът, а пред пропаст ... Моето желание бе да се откъснем от тяснопартийното и конфронтацията, и да се премине към тясноекспертното и професионалното ... България има нужда от работещо правителство и работещ парламент. Това е най-сигурната антикризисна мярка“, заяви Габровски пред народните представители. И ги предупреди, че ако пропуснат шанса за това, който имат сега, ще оставят страната „в ръцете на случайността и задкулисните договорки“. Кандидат-премиерът разказа пред пленарната зала и известната притча за цар Соломон, който разрешил спора между две майки за едно дете, макар и да не се разбра какво точно отношение има към политическата криза. „Нека любовта към България днес надделее“, обърна се Габровски към депутатите.

ГЛАСОВЕТЕ "ЗА"

На трибуната го последва Десислава Атанасова - водачът на герберските депутати. Тя похвали проектокабинета като "послание за необходимост от компетентно управление", което "не отваря нови рани в обществената тъкан, а ще се опита да лекува старите". "Днес ще подкрепим истински, а не въображаем А отбор на България", декларира Атанасова.

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ започна витиевато - разкритикува ГЕРБ-СДС, че не е положила достатъчно усилия, за да осигури широка подкрепа за проектокабинета. По думите му, най-лесно в тази ситуация за ДПС е да отхвърли предложеното правителство, което би довело до нови предсрочни избори. "Ние от ДПС смятаме, че нямаме право на това ... Съдбата на държавата ни изисква своите компромиси. И ние правим огромен компромис. Искаме да дадем шанс кризите да бъдат разрешени. Нямаме право на друго поведение", описа мотивите на партията си Карадайъ. Той предупреди, че се намираме в "критична точка на историята на страната", и призова колегите си депутати да бъдат "смирени в името на по-висши цели като бъдещето на страната".

ГЛАСОВЕТЕ "ПРОТИВ"

"Виждаме как за пореден път, когато очаква тежък мач, г-н Борисов отказва да излезе на терена", констатира в отговор Андрей Гюров, който води депутатите на ПП. Този отказ, според Гюров, означава, че няма кой да носи политическа отговорност за проектокабинета. Той припомни печалната история на т.нар. експертни правителства - като кабинетът "Беров", запомнен с възхода на криминалните групировки и безразборното раздаване на банкови лицензи, и кабинетът "Орешарски" с фалита на КТБ и избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Той прогнозира, че местните избори през 2023 г. са голямата задача на правителството на Габровски, за да може "статуквото да запази своите феодални владения".

Ангажиментът на Габровски за еврозоната пък предизвика гнева на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Имаме сериозни и непреодолими вътрешни и външнополитически разминавания (с кандидат-премиера - бел.а.)", заяви той. И използва случая, за да заяви, че няма да подкрепи и нито едно друго предложение за правителство в настоящия парламент. По думите му, различията между ГЕРБ-СДС и ПП например са по-скоро личностни, а не идеологически. "Новите избори са решението и изходът от политическата криза. Един насилен кабинет само ще я задълбочи", смята националистическият вожд.

БСП също отказа подкрепа за проектокабинета. Соцлидерът Корнелия Нинова обяви, че пред политиците стоят две задачи - да продължат борбата с паралелната държава и да преведат България през кризите. Според Нинова възможностите за постигане на тези задачи са във втория и третия мандат за правителство. Тя заяви готовността на левицата да участва в разговори в рамките на тези мандати.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов изтъкна, че кандидатурата на Габровски не върви с ясна диагноза за проблемите на страната, нито с ясно лечение. По думите му, десницата не може да подкрепи кабинет на ГЕРБ-СДС, при това подкрепян от ДПС, без първо да се проведе разговор защо България е затънала в дълбока корупция през 12-те години на доминация на герберите. "Не виждаме в състава (на кабинета - бел.а.) ресурс за онези дълбоки промени, от които България има нужда ... Нашата теза е, че точно защото е трудно, точно защото имаме политическа криза, ние трябва да си поставяме високи цели", обясни Иванов. Той отхвърли и опита на Габровски да привлече помощта на ДБ с обещания за реформа в съдебната власт, включително и в прокуратурата. Десният лидер напомни, че докато кандидат-премиерът е поемал такива ангажименти, хората на Борисов са мълчали.

ПО СРЕДАТА

От името на БВ Стефан Янев поздрави герберите за избрания от тях кандидат за премиер. Той подчерта, че е дошло времето политическите сили да дадат възможност за изява на надпартийни кандидатури. Затова БВ ще подкрепи номинацията на Габровски. В същото време, Янев заяви, че няма политическо споразумение за правителство и съответно остава неясно кой ще носи политическата отговорност за него. По тази причина БВ ще отхвърли структурата на кабинета и министрите, предложени от Габровски.

ГАЗОВ СБЛЪСЪК

Темата на дебата рязко зави по посока на обичайната размяна на обвинения кой има повече прегрешения към интересите на българската държава. Особеното беше, че тук се включи кандидатът за енергиен министър Николай Павлов. Поводът беше изявление на съпредседателя на ПП Кирил Петков, който напомни за сблъсъците миналата година покрай диверсификацията на газовите доставки, заради които уволни Павлов като шеф на държавния доставчик "Булгаргаз". "Корупционните тайни и реални зависимости правят това правителство заложник на старите грехове", подчерта бившият премиер.

Първи реагира Делян Добрев - депутат от ГЕРБ-СДС и бивш енергиен министър в кабинета "Борисов 3". Той предупреди Петков да не атакува ексшефа на "Булгаргаз", защото последният бил свидетел срещу него в съда. "Ако Николай Павлов стане (министър - бел.а.), вие ще лежите", заплаши Добрев, сподирен от аплодисментите на съпартийците си.

Бесен, Павлов също изскочи на трибуната. Той нападна Петков с обвинението, което и герберите използват срещу бившия премиер - че е отстранил ръководството на "Булгаргаз", за да вкара нови посредници в газовите доставки. Павлов твърдеше също, че през декември м.г. Петков го е увещавал да заведе съдебен иск срещу Азербайджан за неполучен газ, което щяло да доведе до край връзките с азерите и край на газовата диверсификация.

В отговор съпредседателят на ПП обяви, че министрите на Габровски са "кукли на конци на Борисов". А Павлов атакува, че се отказал от евтиния азерски газ, за да може да купува по-скъп от руската компания "Газпром".

Дебатът продължи в същия дух и след това. Асен Василев - другият съпредседател на ПП, обяви, че "трябва първо да освободим държавата от терористите, които са я взели в плен, и чак тогава да продължим напред". Тук се намеси Хамид Хамид от ДПС, който ядосано се зачуди дали наистина не трябва да се реформира прокуратурата, след като не се намесила срещу Кирил Петков.

Накрая се изказа отново Габровски. "Имам чувството, че сме в предизборна кампания", констатира кандидат-премиерът. Той изрази учудването си, че повечето политически сили споделят програмните му приоритети, но не искат да подкрепят правителството му. И призова отново политиците да застанат зад него. Неуспешно, както се видя от последвалото гласуване.

 

Кои бяха кандидатите за министри в проектокабинета:

 • Министър-председател – проф. Николай Габровски;
 • Заместник министър-председател по управление на средствата от Европейския съюз – Малина Крумова;
 • Заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието – Миглена Тачева;
 • Заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите – д-р инж. Меглена Плугчиева ;
 • Министър на финансите – Маринела Петрова;
 • Министър на вътрешните работи – д-р Благородна Макева;
 • Министър на отбраната – Атанас Запрянов;
 • Министър на външните работи – Драгомир Заков;
 • Министър на икономиката и индустрията – Мартин Дановски; 
 • Министър на регионалното развитие и благоустройството – Добромир Симидчиев;
 • Министър на транспорта и съобщенията – Прошко Прошков;
 • Министър на труда и социалната политика – д-р Събина Събева;
 • Министър на здравеопазването – д-р Благомир Здравков;
 • Министър на образованието и науката – проф. д-р Славчо Томов, д.м.н.;
 • Министър на културата – Ириней Константинов;
 • Министър на земеделието, храните и горите – Васил Грудев;
 • Министър на иновациите и растежа – Милена Стойчева;
 • Министър на електронното управление – Красимир Симонски;
 • Министър на енергетиката – Николай Павлов;
 • Министър на туризма – д-р Мартин Захариев;
 • Министър на младежта и спорта – инж. Борил Кръстев.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?