Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Хартиената коалиция“ набързо смачка ветото на Изборния кодекс

Румен Радев да свика КСНС за вота в чужбина, позволи си да посъветва президента Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС

15 Дек. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

Ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс беше разгледано и отхвърлено от парламентарната правна комисия днес следобеда. Както се очакваше, това стана с гласовете на „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС. Заседанието на комисията беше спешно свикано от герберите буквално на следващия ден, след като държавният глава обяви, че връща изборните промени обратно на парламента. За разлика от безумните денонощни заседания, с които „хартиената коалиция“ прокара поправките, за да се справи с ветото й трябваха по-малко от 2 часа. Остава да видим дали няма да го вкарат в пленарната зала още утре.

Възраженията на президента бяха в няколко посоки. Първо, той посочи, че правото на избор на гласоподавателите не се отнася до метода на гласуване, който трябва императивно да се определя от парламента. Второ, Радев изтъкна, че с въвеждането на т.нар. „бюлетина от машинно гласуване“ (която по същество е друг вид хартиена бюлетина – бел.а.) на практика се заличава смисълът на машинния вот, тъй като въпросните бюлетини ще се броят ръчно от секционните комисии. Трето, според него не е добре уреден въпросът с достъпа до изходния код на софтуера на машините и т.н.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента най-съществените промени в Изборния кодекс, прокарани от "хартиената коалиция" на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС (пълният текст на ветото - тук).

Ветото беше приветствано от депутатите на ПП, ДБ и БВ. От формацията на Асен Василев и Кирил Петков изтъкнаха, че така президентът дава възможност на депутатите да се явят на поправителен изпит по кодекса. Надежда Йорданова от ДБ посочи, че приетите промени застрашават тайната на вота, обезсмислят машинното гласуване и създават рискове, тъй като машинните бюлетини няма да разполагат със същите защити като обичайните бюлетини. Върху последния проблем се съсредоточи и Александър Николов от БВ, който предупреди, че при евентуални предсрочни избори през пролетта, властите няма да разполагат с времето да изработят и отпечатат новия вид бюлетини. Освен това, неясната правна същност на тези хартии може да създаде проблеми при евентуално обжалване на изборните резултати.

На аргументите на противниците на хартията отвърна депутатът от ГЕРБ-СДС Бранимир Балачев, който се фокусира върху обичайните мотиви на политическата си сила – че машините са отблъснали избирателите от гласуване и връщането на хартията ще ги насърчи отново да участват във вота. Балачев изобщо не засегна практическите проблеми, които повдигат новите машинни бюлетини. Вместо това се скара на Калина Константинова от ПП, като грубо я нарече „вечно ухилена“.

Машинното гласуване е на път да отиде в историята - ако не формално, то на практика. На ненормално дълго заседание, започнало в ранния следобед в сряда и продължило до четвъртък  8 ч.

Съвсем странно беше изказването на председателя на правната комисия Радомир Чолаков, който също е депутат от ГЕРБ-СДС. Най-напред той обяви, че не е изненадан от ветото, тъй като, по думите му, „налагането на машините беше недвусмислено демонстрирана кауза на президента“. Той също не каза думичка по повод трудностите, които повдигат машинните бюлетини. Вместо това се учуди, че държавният глава е върнал промените, с които се задължава държавата да осигури свои служители за членове на секционните комисии в чужбина.

Чолаков се обърна към присъстващите представители на президентството Емилия Друмева и Силва Дюкенджиева, за да им обясни какво би направил, ако той самият беше съветник на Радев – щеше да го посъветва да свика Консултативен съвет за национална сигурност, посветен на организацията на изборите зад граница. По думите му, сега гласуването се провеждало по един „волунтаристки начин“, който бил недостоен за държавата. Чолаков настоя съветът му да бъде предаден на президента и търпеливата Друмева беше принудена да му обещае това.

Днес вечерта окончателно приключи двуседмичният погром, на който „хартиената коалиция“ на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС подложи Изборния кодекс, очевидно за да може тройката да си гарантира по-добро представяне на следващия вот.

Освен със съветите си към Радев, Чолаков се прояви и в края на заседанието, когато набързо закри дебата, без да позволи на представителите на граждански организации да изразят мненията си. Това е практика за правната комисия под негово ръководство, като дори не се търсят становища от държавните институции.

ЦИК ОТНОВО СЕ СКРИ

За пореден път изборните комисари отказаха да дойдат в парламента, за да участват в дебата по кодекса. До Централната избирателна комисия (ЦИК) е било изпратено писмо с покана да изпрати представители. В началото на днешното заседание Радомир Чолаков съобщи, че комисарите са отговорили на писмото по следния начин - че ще приложат разпоредбите на закона така, както са били приети от Народното събрание. Това е на практика отказ да се явят, както и нежелание да изразят позиция.

Срещу поведението на ЦИК протестира депутатът от ПП Мирослав Иванов, който изтъкна, че държавните органи са длъжни да се отзоват, когато Народното събрание ги привика. Чолаков го успокои, че ще насрочи извънредно заседание, на което това изслушване най-накрая да се случи.

Още по темата