Медия без
политическа реклама

Николай Денков е кандидатът за премиер на ПП

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" са против кабинет с втория мандат, а "Български възход" и БСП не коментират

15 Дек. 2022Обновена
акад. Николай Денков
ЕПА БГНЕС
акад. Николай Денков

Бившият министър на образованието и депутат от "Продължаваме промяната" Николай Денков е кандидатът за премиер в правителство с втория мандат. По време на брифинг в парламента Денков заяви, че предстои решението за номинацията му да бъде одобрена на Националния съвет на партията по-късно днес.

Утре кандидатът на ПП ще изпрати покана до всички политически сили за обща сбирка, на която да бъде дискутирано съставянето на кабинет. "В парламента има седем партии, с четири от тях днес седнахме около една обща маса, това не е достатъчно, но е добро начало. Дали ще се реализира вторият мандат, или ще стигнем до трети, нито партиите, нито депутатите ще се сменят. Ние гледаме на това като на начало за започване на разговор, в който ясните приоритети, които сме очертали и които да помогнат на Бъгария да стане истинска европейска страна, могат да са оснавата за постигане на съгласие по политики и персонален състав на съответния кабинет", заяви съпредседателят на ПП Асен Василев. И уточни, че партиите, с които са успели да говорят днес на председателски съвет, са ДБ, БСП и "Български възход".

"Ако ни питате дали сме оптимисти, нека да кажем, че има шанс да реализираме втория мандат. Необходимо е да има съгласие от достатъчно депутати в парламента, които да застанат зад този кабинет", каза Василев. А Денков добави, че партиите трябва да помислят кое е по-важно за тях - да има работещо правителство през зимата или то да бъде загърбено заради дрязгите покрай Изборния кодекс.

"Кадър" на ГЕРБ

Николай Денков засегна и участието си в кабинета Борисов между 2014-2016 г., когато заемаше поста заместник-министър на образованието. "Не съм бил кадър на ГЕРБ. Влязох в министерството на образованието и науката в служебното правителство заради експертизата ми как се подготвят научни проекти. Тогава трябваше да стартира първата програма за научни изследвания съвместно с ЕС. През 2016 г. си подадох оставката от правителството на Борисов. Помните, че единият, който подаде оставка, беше Христо Иванов, втората оставка беше моята. Причината, поради която напуснах, беше несъгласие с политиките на министерството в образователния сектор", уточни Денков.

Какво се случи по-рано?

Новината, че проф. Николай Денков е номинацията на ПП за министър-председател беше потвърдена пред БНР от народния представител от ПП Милен Матеев.

"За да може да бъде работещо правителството на малцинството, което ще предложим, ние искаме гаранции, че наистина има консенсус в парламента по поставените от нас приоритети и НС започва работа по внесените вече законопроекти, в които са включени приоритетните за нас и за страната теми. Ако нямаме гаранции за това, не виждаме смисъл да съставяме такова правителство", подчерта Матеев.

Бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер е категоричен, че е нужно отдръпване на политическите водачи. "За нас е важно, че това е протегната ръка за бъдещето на България. Нашето предложение е към това. Дали ГЕРБ ще реагират положително - съмнявам се. Скептичен съм към тях. По отношение на БСП ще видим дали им е по-важен Изборният кодекс, или мислят какво да направим с тази държава, за да има стабилност", заяви Лорер пред bTV. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също изрази тезата, че "трябва да се търси такъв кабинет, който да е извън кръга на политическите сили, които ще застанат зад него, защото това очевидно аритметично не може да бъде достатъчно". "Ще трябва да се постараем да сглобим отбор извън най-острите политически конфронтации", уточни той. Затова, по негови думи, лидерите на партиите трябва да останат в парламента.

В същото време представители на ГЕРБ и ДПС отсега обявиха, че няма да подкрепят втория мандат на "Продължаваме промяната". "Вторият мандат на ПП е обречен. Изобщо не се знае дали ще се стигне до гласуването му", заяви депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

Хамид Хамид от ДПС също заяви, че партията му няма как да подкрепи правителство с втория мандат. "Колкото и отстъпки да се правят, няма проявен разум. Надяваме се в името на стабилността, на последния шанс да се направи правителство, за да се преодолеят кризите, някои партии да премислят", допълни Хамид.

"Този човек е подигравка за Народното събрание. Хората въздъхнаха с облекчение, когато той напусна образователната система", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод номинацията на проф. Денков. И потвърди, че неговата партия няма да подкрепи кабинет на ПП. 

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев отказа да коментира номинацията на ПП за премиерския пост. Лаконично отвърна на журналистически въпрос, че "всяка кандидатура е приемлива". 

От БСП също засега ще запазят мълчание.

Последвайте ни и в google news бутон