Медия без
политическа реклама

ГЕРБ набързо разпусна безполезната конституционна комисия

Липсата на политическа подкрепа, жалбата на президента до КС и опасността от COVID-19 са мотивите на партията да закрие органа

27 Ноем. 2020Обновена
Шефът на комисията Десислава Атанасова дори не излезе пред депутатите, за да обясни какво се случва.
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Шефът на комисията Десислава Атанасова дори не излезе пред депутатите, за да обясни какво се случва.

В петък внезапно и набързо управляващото мнозинство в парламента прокара решение, с което разпусна временната комисия, която трябваше да разгледа проекта на конституция, внесен от ГЕРБ. За да направят това, управляващите избраха момент, в който опозицията отсъстваше от пленарната зала и нямаше кой да дебатира.

Това се случва след като в сряда партията на Бойко Борисов не получи нужната политическа подкрепа за провеждането на избори за Велико Народно събрание (ВНС). А единствено велик парламент можеше да приеме предлаганите изменения в основния закон на страната.

Именно липсата на конституционно мнозинство от 160 депутати в настоящия парламент се посочва от управляващите като основна причина да поискат разпускането на комисията. На второ място, в мотивите си те цитират част от становището на Европейската комисия за демокрация чрез право, наричана още Венецианската комисия. В извадката се изтъква положителното отношение на международния орган към една от предлаганите промени - за разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две - един съвет за съдиите и един за прокурорите и следователите. Каква причина представлява това за разпускането на временната комисия, не става ясно. По-скоро звучи като опит да покажат, че поне нещо сполучливо е имало в конституционния проект.

Съвсем реална обаче е следващата причина, която се откроява в мотивите - пълният неуспех на комисията да свърши каквато и да било работа. Отговорността за това управляващите хвърлят върху пандемията, която попречила на организирането на събития, свързани с дейността на комисията - конференции или кръгли маси. "Събирането на едно място на множество организации, представители на доктрината и граждани не може да бъде осъществено поради риск от заразяване и поставяне на този кръг от обществото в рисков фактор", пише в мотивите към решението. Нищо обаче не се споменава за възможността подобни събития да се проведат онлайн - съвсем реален вариант, след като управляващите дори събират кворум за пленарните заседания на парламента като включват дистанционно болни или изолирани депутати.

Накрая ГЕРБ и "Обединени патриоти" признават същинската причина, която досега беше премълчавана - жалбата на президента Румен Радев в Конституционния съд. Според държавния глава създаването на комисията е в противоречие с основния закон. "След образуването на Конституционно дело №12 от 2020 г. временната комисия счете за целесъобразно да изчака решението на Конституционния съд преди да продължи своята работа", оправдават се управляващите. Което обаче не обяснява защо избързаха да вкарат конституционния проект в пленарната зала, преди Конституционният съд да се е произнесъл.

БЪРЗО, ТИХО И ПОДЛО

Управляващите подходиха особено подло с решението за разпускането на комисията. Че такова нещо ще има, въобще не беше обявено предварително в програмата на парламента. В началото на пленарното заседание в петък председателят на Народното събрание Цвета Караянчева предложи включването му като първа точка в дневния ред. Това стана веднага след като се разбра, че има кворум за провеждането на заседанието. Обикновено по това време опозиционните партии БСП и ДПС отсъстват от залата, защото не искат да помагат на управляващите за кворума. Така, когато трябваше да се проведе обсъждането по решението за отмяна на комисията, на практика нямаше кой да участва в дебата. Сред мнозинството, естествено, нямаше желаещи. Дори и шефът на комисията Десислава Атанасова не стана да каже няколко думи какво и защо се случи, че не можа да свърши нищо. Караянчева се поогледа за няколко секунди в залата и констатира: "Не виждам желания за изказвания." И подложи решението на гласуване. В него участваха 112 депутати, от които 111 го подкрепиха, а един се въздържа.

Това обаче не е окончателният край на конституционния експеримент на ГЕРБ. Все още се очаква решението на Конституционния съд за комисията.

РУМЕН РАДЕВ: СРАМ И СКАНДАЛ

"Конституцията на управляващите приключи още по-срамно, отколкото започна. Фарсът, който се разигра, е едно от най-срамните посегателства върху конституционализма в историята на България", коментира в петък президентът Румен Радев. И допълни: "Премиерът използва конституцията единствено, за да спечели някой и друг месец на власт с една цел – те да правят изборите по тяхната система. Подходът към конституцията в българския парламент е скандал и абсолютно недопустимо в една правова държава."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата