Quantcast
Конституцията на ГЕРБ безславно премина в историята | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Конституцията на ГЕРБ безславно премина в историята

Едва 111 депутати, при необходими 160, гласуваха за провеждане на избори за Велико Народно събрание
Обновена
7 308
 Интернет

Очакван и позорен провал претърпя опитът на парламентарното мнозинство да прокара проект на решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание (ВНС), което да разгледа предложената от ГЕРБ нова конституция. С това пропадна и цялата инициатива за конституционна реформа, с която управляващите се опитаха да уталожат обществения гняв по време на протестите.

За избори за велик парламент гласуваха едва 111 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и един независим. Срещу предложението се обявиха 93-ма народни представители от БСП, ДПС и независими. Партия "Воля" на Веселин Марешки, която изигра решаваща роля, за да влезе конституционният проект в Народното събрание, този път се въздържа - без никакво обяснение за поредния лупинг в позицията си.

Премиерът Бойко Борисов, от когото дойде предложението за "рестарт на системата" чрез нова конституция, въобще не се появи в пленарната зала. От БСП поискаха той да се присъедини дистанционно към заседанието на парламента, ако трябва и от джипката, в която често обикаля страната. Управляващите обаче не им обърнаха никакво внимание.

БЕЗ УГРИЗЕНИЯ И ПРИТЕСНЕНИЯ

Провалът обаче едва ли притеснява особено управляващите. Още когато беше внесен проектът, премиерът Бойко Борисов, който стои зад инициативата, даде да се разбере, че няма да подаде оставка, ако идеята му пропадне. Вероятно затова неговите съпартийци от ГЕРБ не проявиха никакво усърдие в специално създадената временна парламентарна комисия, която трябваше да разгледа проекта.

Комисията, оглавена от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, заработи на 2 октомври и оттогава е провела едно, единствено заседание. На него членовете й приеха правила за дейността си и решиха, че ще създадат обществен съвет от юристи, които да ги подпомагат. Доброволци, които да влязат във въпросния съвет обаче, така и не се намериха. Тъй като нямаше заседания, в крайна сметка нямаше и доклад на комисията.

Самата легитимност на комисията поначало беше оспорена, тъй като в нея влязоха само депутати, подкрепили проекта за конституция. БСП и ДПС категорично отказаха да участват в работата й. При пълната липса на активност, това се оказа без значение. За близо двата месеца на съществуването й комисията стана тема на разговори, едва когато президентът Румен Радев я атакува пред Конституционния съд (КС). Държавният глава обяви, че задачата на комисията – да предложи поправки в проекта, нарушава действащата конституция. Само ВНС има право да приема конституция, а следователно и да обсъжда промени в проект за такава, обоснова се Радев. Решението на КС все още се очаква.

Отгоре на всичко, проектът беше разбит на пух и прах от авторитетната Венецианска комисия, към която управляващите се обърнаха с молба за становище. От международния орган порицаха управляващите, че не са провели публичен дебат по темата с експерти и представители на гражданското общество, нито са изяснили причините, които стоят зад конкретните им предложения.

ОПОЗИЦИЯТА: ДА СЛОЖИМ КРАЙ НА ТАЗИ ЛУДОСТ

"Конституционният кьорфишек в началото имаше за цел да обърка протестиращите срещу корупцията и в края си явно търси да отвлече вниманието – този път от задълбочаващата се здравна и икономическа криза", констатира депутатът от БСП Крум Зарков по време на дебата в сряда. Той иронично напомни, че проектът на конституцията е подписан от политици, които дори не са го чели - като Веселин Марешки. И призова: "Да гласуваме против този проект и да сложим край на тази лудост."

От ДПС отново повториха, че смятат предложението за "пореден удар срещу демокрацията и държавността". Водачът на движението Мустафа Карадайъ припомни, че в първоначалния вариант на проекта лисваше преамбюл, който да прокламира общочовешките ценности като свобода, мир, равенство, търпимост. И допусна, че внезапното решение на ГЕРБ да повдигне въпроса тази сряда е свързан с критичното становище на Венецианската комисия. "Срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата", обърна се Карадайъ към мнозинството. 

Отказаха да подкрепят инициативата на управляващите и отцепниците от БСП. Неформалният им лидер Красимир Янков изтъкна, че ВНС е препятствие за смяна по нечия партийна или лична прищявка на фундаментални конституционни постановки - например, за държавното устройство в страната.

ГЕРБ: КОНСТИТУЦИЯТА НЕ Е БИБЛИЯ

Вносителита на проекта повториха стария си аргумент, че са се опитали да отговорят на исканията на протестиращите граждани от лятото. "Не сме обявили война на настоящата конституция. Ние отчитаме нейните заслуги за мирния преход към демокрация. Направихме това предложение в ситуация на силно обществено напрежение с желанието да обособим място, в което партиите и гражданското общество да проведат дебат за бъдещето на България. Не мисля, че това е лоша идея", смирено обясни депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той апелира към опозиционните депутати да бъдат "малко по-отворени към дебат, към различното мнение". "Конституцията не е библия, за да не може да бъде променяна. В политиката майсторството е да работиш с тези, които не харесваш, и ние знаем много добре това", завърши Биков. "Браво!", похвали го шумно председателят на парламента Цвета Караянчева и му изръкопляска.

А Десислава Атанасова, вместо да обясни защо не свърши нищо за близо два месеца, избра да критикува опозицията, че не се възползва от възможността да свали правителството, като гласува за избори за ВНС. Тя припомни, че Бойко Борисов е обещал да подаде оставка в момента, в който настоящият обикновен парламент се разпусне, за да отстъпи място на велик такъв. "Днес имате шанс да получите оставката на премиера Борисов. Много е странно, че точно вие, опозицията, се противопоставяте на този шанс", обърна се Атанасова към БСП. Социалистите отговориха, че ако Борисов е бил искрен, тогава е трябвало да бъде в пленарната зала, да си носи оставката и, ако беше одобрено решението за ВНС, да си я подаде.

ПАТРИОТИТЕ: СЕГАШНАТА КОНСТИТУЦИЯ СТОПИРА РЕФОРМИТЕ

"Обединени патриоти" - партньорите на ГЕРБ, обявиха, че при всички случаи няма да се откажат от идеята за ВНС. "Омръзна ми да слушам как конституцията е някаква свещена крава, ние не трябва да я докосваме, а само да бием чело в земята и да я превъзнасяме", оплака се депутатът от групата им Искрен Веселинов. Той разви версията, че настоящият основен закон е създаден от БСП и СДС, за да осигури оцеляването на бившата БКП, както и политическата роля на ДПС. От думите му излезе, че управленските механизми, заложени в конституцията, са отговорни за всички основни проблеми в българското общество и държава, и действат като спирачка за провеждането на реформи. Затова идеята за нова конституция и нов обществен договор не бива да бъде изоставяна, смятат патриотите.

Сегашният провал на управляващите и наближаващите избори обаче очевидно обезсмислят всеки подобен опит в близкото бъдеще.

43

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ смята гражданите за късопаметни глупаци

26.01.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4528 8
Властта в София се чуди кое не им е ясно на евродепутатите за Гешев

25.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3832 15
Цветан Цветанов: Когато гласуваш за ГЕРБ, получаваш ДПС

24.01.2021

4276 36

Коментари

Страници

Калпазанче

Разбрицана държава-скандал подир скандал!

Фиеста продължава... Та кой ли не е крал?

Аидуци-политици, бандитите навред.

Разпасани команди, еничари безчет.

Отново без посока се люшка параход!

Корупция висока, усеща тоз народ.

Раздрънкана талига, със криви колела.

Окто им не мига, дори и пред света!

Разбрицана машина, негодници –властта!

Разсипана Родина, развратна тишина.

04.04.2019г.     

HUMANOID
снимка на HUMANOID

навсякъде се краде (включително и в Германия),

но в нашата България се краде като за световно,

и има само един начин за да се намалят кражбите

 

СЕГА нашият Винету лично преразпределя народните пари,

а може това преразпределяне да се прави автоматично,

чрез въвеждането на „безусловен базов доход” - "ББД"

HUMANOID
снимка на HUMANOID

навсякъде се краде (включително и в Германия),

но в нашата България се краде като за световно,

и има само един начин за да се намалят кражбите

 

само "безусловният базов доход" ще гарантира справедливо преразпределение на обществените блага във времената, когато технологиите превърнат всеки втори в излишен за трудовия пазар...

 

Зад понятието „безусловен базов доход” (ББД) стои идеята гражданите да получава дял от обществените блага на своята държава (автоматично преразпределяне на народните пари, а не ръчното преразпределяне от Винету и/или такива като него...).

 

ББД позволява справедливо и равно преразпределение на преките и косвените данъци (ДДС и акцизи)

Minderbinder
снимка на Minderbinder

ББД е всичко друго, но не и 'справедливо преразпределение'. Един бачка, другите наоколо с лъжиците ...

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Това обаче едва ли притеснява особено управляващите

 

Tъпи, но упорити. Националният дебилитет харесва това и тъпоумно заключва : "Тези поне правят нещо".

woogie

ДПС&БСП в единен строй! Жертви и палачи - заедно в борбата за келепир. Туркофили и русофили в съвместен поход против членството ни в ЕС. Едните дърпат към Анкара, другите към Москва и накрая ГЕРБ отново ще спечели. За това най-голяма заслуга имат, Радев, Нинова и инициираните от тях три месечни улични безчинства. Хаирлия да, е!

BL.N.Lmt

🇧🇬🏴‍☠️:) Докато чакате на стълбите пред Парламента 

"Мачо Ман По Страхливите да Носят Маски Острието на Организираната Престъпност Ибрикчията на Доган Бей🏴‍☠️Делян Пеевски Неграмотния Охранител на Тодор Живков Велико Суеверний  все така Богоязлив Ристиенин Любимеца на "Танте" Меркел и Бундесвера Боеко Методиев Борисов" ще доживее до Пролетта 🏴‍☠️
🍒Корнелата и БСП  ще му опъне политически чадър за Него и за Шкафчето Му🍒 и ГЕРБ ще спечели следващите Парламентарни Избори 🍒 (:🏴‍☠️🇧🇬

редник

woogie

 

...а и накрая ГЕРБ отново ще спечели.

 

Де спрете се - с такава "пропаганда" зорлем ще накарате много колебаещи се да гласуват за БСП...

bay Dragan

Император Конституций Банкянски.

BL.N.Lmt

🇧🇬🏴‍☠️ Прости ни Исусе Христе че превърнахме Christianity in crude🏴‍☠️Buddhism for the benefit of the 🍒Ruling 🏴‍☠️ Class of the Bulgarian🍒Red/Brown🏴‍☠️ Communist 🍒Fascist 🍒Kleptocracy 🍒 🏴‍☠️🇧🇬

Sine_metu

Ср., 25/11/2020 - 08:32 (нов)

HUMANOID

навсякъде се краде (включително и в Германия),

но в нашата България се краде като за световно,

и има само един начин за да се намалят кражбите

 

СЕГА нашият Винету лично преразпределя народните пари,

а може това преразпределяне да се прави автоматично,

чрез въвеждането на „безусловен базов доход” - "ББД"

 

Похвално е, драги, че търсиш общо и дългосрочно решение.

Казвам го най-сериозно и приятелски. Но не е „ББД“.

 

Пред очите ви е решението, а и аз ви ги бода от дълго време с него.

Хайде да опитам да го кажа малко по-иначе. С аналогия.

Помните ли кое спря хиперинфлацията и разоряването ни чрез спекулации?

Именно. Валутният Съвет, още борд.

 

Е, на такъв борд в политиката му казват Горна камара.

Много приблизително, но пък образно:

Горната камара за парламента и МС е това, което бордът е за БНБ.

BL.N.Lmt

🇧🇬🏴‍☠️В това Блато на духа 🏴‍☠️ трудно но да доживеем до Пролетта 🏴‍☠️🇧🇬

Sine_metu

Ср., 25/11/2020 - 09:27 (нов)

BL.N.Lmt

🇧🇬🏴‍☠️В това Блато на духа 🏴‍☠️ трудно но да доживеем до Пролетта 🏴‍☠️🇧🇬

 

Кога е Пролетта?

30-годишната лоботомия, достигнала през последните 10 най-извратените си и малоумни форми, не се лекува бързо. Възстановяването на висшата нервна дейност в България ще мине през едно, може би две преходни, временни ОНС.

Пролетта ще се зададе, когато осъзнаем сбърканата си държавна уредба.

 

Последният и най-голям грях на Герб е, че я осъзнават - как не? нали 10 години злоупотребяват с нея, но вместо да предложат лечение на парламента, поискаха да го доубият. „120 мажоритарни“ е точно това.

mi6osp.

Някой да е чул /видял Борисов през последните няколко дни?

 

Льо Клер

Ти нали се сбогува бе 🐒

tatyana1

Като чета форума, си затвърждавам мнението, че всички знаят какво не искат, обаче като стигнем до въпроса какво точно искаме- или не можем да го формулираме, или всички искат различни неща. И като стигнем до избори- изненада: тези, които знаят какво искат, щото статуквото ги устройва, ще се съберат, мобилизират, и може пак да спечелят

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Българите искаме промяна, но отказваме да участваме в нея. Затова и все се набутват далавераджиите и правят каквото си искат. Без да си поемем сами отговорност за съдбата който и да е на власт няма да спре да бърка в кацата с меда, която пълним всички.

L_SD

Ами той си го каза  Жоро Марков (Дантелата) в интервю. Провел едночасов разговор с ББ и казва, че внасянето на проект за нова конституция е било "отличен трик на Бойко" и той изпълнил целта си - спечелване на време за да могат ГЕРБ  да довършат мандата и да правят те редовни избори. И било време да оттеглят проекта.

Какво по-ясно и цинично признание !!!

Sine_metu

Ср., 25/11/2020 - 10:06 (нов)

tatyana1

Като чета форума, си затвърждавам мнението, че всички знаят какво не искат, обаче като стигнем до въпроса какво точно искаме- или не можем да го формулираме

 

Дай адрес и ще ударя камбаната специално за теб.

Защо? Какво? Как? Кога? Кой? Стъпка по стъпка.

Можеш и сама по ключови думи:

„Двукамарен парламент“

„Горна камара“, избирана по „Единна национална персонална листа“

„Долна камара на регионите“ и „7 избирателни района“

 

Дали ще се съгласиш с мен, е твоя работа, но не казвай, че не знам

tatyana1

И това го казах: когато пък някой го формулира, се оказва, че другите искат нещо съвсем различно или не муприемат аргументите

Хулиган

А защо изобщо не отменят конституцията?

Във феодални общества подобни глезотии са напълно излишни...

http://www.drago.info/index.php/2019/12/17/modnite-shivachki/

Flamand

Някой да е чул /видял Борисов през последните няколко дни?

За Баце в този форум винаги се пита. Един от двата въпроса:

- А, бе, къде е Баце?

- Що ни показват само Баце?

Forza NATO

Конституцията на ГЕРБ безславно премина в историята

Разгеле. Една високорискова тъпотия по-малко.

Чакаме с трепет следващата...

майор Цепеняков

И днес е един хубав ден за българската демокрация.

LeDoyen

Не ви ли се струва абсурдно, че основната анти БКП партия на прехода, СДС, се редуцира до една шепа хора и вече не е никакъв фактор в политиката? Нейните бивши избиратели, без съмнение, в голямото си болшинство гласуват сега за ГЕРБ - за една клиентелистка партия, създадена от бивши милиционери, охранители и хора, които обикновено причисляваме към политическите маргинали. В същото време  поне 1.5 милиона българи в активна трудова възраст са на гурбет или са емигрирали заедно с децата си в чужбина. Какво следва? Никакъв всеобщ базов доход, никаква горна камара, никаква президентска форма на управление няма да решат проблемите ни. Първото, с което трябва да се започне, е демографската политика и ОБРАЗОВАНИЕТО! Сегашното начално, средно и висше образование са изтикани в ъгъла на обществото и качеството им е под всякаква критика. Вдигането на заплатите на учителите и преподавателите, без ясни атестационни критерии за оценка на резултатите няма да измени абсолютно нищо. Трагично е положението и с науката. Там нещата след "реформите" на корифея Дянков  изглежда са необратими, поне в обозримото бъдеще. Е, какви конституционни реформи очакваме да ни оправят, когато произвеждаме малко, на за сметка на това необразовани и неуки хора?

paragraph39

/:/ За избори за велик парламент гласуваха едва 111 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", ...

За избори за велик парламент гласуваха едва 111 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", 

..........................................................................................................................

НЯМА, бе, няма нито парламентарна, нито правителствена Коалиция "Обединени патриоти"/т.е., НФСБ+ВМРО+Атака"! 

Още от края на 2019г.-началото на 2020 г. я НЯМА тази коалиция- тогава "Атака" напусна официално, де юре и де факто, Коалиция "Обединени патриоти"!!!

От края на 2019г.-началото на 2020 г. ИМА само парламентарна коалиция "Патриотичен фронт"/т.е., НФСБ+ВМРО/! От тогава има 6/шест/ НЕЗАВИСИМИ депутати- всички от несъществуващата от началото на 2020 г. ПГ на "Атака"!

Вече почти година време някой/и/ МАНИПУЛИРА Обществото и Избирателите, че "Атака" участва в правителствената коалицията/парламентарна НЯМА!/  на ГЕРБ+"Патриотичен фронт"/НФСБ+ВМРО/ - и така ВНУШАВА за причастност и отговорност на партия "Атака" за всички безумни и негативни решения и действия на управляващите от правителствената коалиция ГЕРБ+"Патриотичен фронт"/НФСБ+ВМРО/!

АМАН, бе, манипулатори! ПФУ!

 

 

 

 

paragraph39

/:/ За избори за велик парламент гласуваха едва 111 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", ...

За избори за велик парламент гласуваха едва 111 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", 

..........................................................................................................................

НЯМА, бе, няма нито парламентарна, нито правителствена Коалиция "Обединени патриоти"/т.е., НФСБ+ВМРО+Атака"! 

Още от края на 2019г.-началото на 2020 г. я НЯМА тази коалиция- тогава "Атака" напусна официално, де юре и де факто, Коалиция "Обединени патриоти"!!!

От края на 2019г.-началото на 2020 г. ИМА само парламентарна коалиция "Патриотичен фронт"/т.е., НФСБ+ВМРО/! От тогава има 6/шест/ НЕЗАВИСИМИ депутати- всички от несъществуващата от началото на 2020 г. ПГ на "Атака"!

Вече почти година време някой/и/ МАНИПУЛИРА Обществото и Избирателите, че "Атака" участва в правителствената коалицията/парламентарна НЯМА!/  на ГЕРБ+"Патриотичен фронт"/НФСБ+ВМРО/ - и така ВНУШАВА за причастност и отговорност на партия "Атака" за всички безумни и негативни решения и действия на управляващите от правителствената коалиция ГЕРБ+"Патриотичен фронт"/НФСБ+ВМРО/!

АМАН, бе, манипулатори! ПФУ!

 

 

 

 

paragraph39

👎

SvSophia
снимка на SvSophia

А мигар някой някога сериозно е очаквал нещо изобщо да произтече от поредното Му селяндурско махленско театро за печелене на време.

Кара Колю

А бре... Къдя е Баце? 😁

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш