Медия без
политическа реклама

Конституцията на ГЕРБ безславно премина в историята

Едва 111 депутати, при необходими 160, гласуваха за провеждане на избори за Велико Народно събрание

25 Ноем. 2020Обновена
Интернет

Очакван и позорен провал претърпя опитът на парламентарното мнозинство да прокара проект на решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание (ВНС), което да разгледа предложената от ГЕРБ нова конституция. С това пропадна и цялата инициатива за конституционна реформа, с която управляващите се опитаха да уталожат обществения гняв по време на протестите.

За избори за велик парламент гласуваха едва 111 депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и един независим. Срещу предложението се обявиха 93-ма народни представители от БСП, ДПС и независими. Партия "Воля" на Веселин Марешки, която изигра решаваща роля, за да влезе конституционният проект в Народното събрание, този път се въздържа - без никакво обяснение за поредния лупинг в позицията си.

Премиерът Бойко Борисов, от когото дойде предложението за "рестарт на системата" чрез нова конституция, въобще не се появи в пленарната зала. От БСП поискаха той да се присъедини дистанционно към заседанието на парламента, ако трябва и от джипката, в която често обикаля страната. Управляващите обаче не им обърнаха никакво внимание.

БЕЗ УГРИЗЕНИЯ И ПРИТЕСНЕНИЯ

Провалът обаче едва ли притеснява особено управляващите. Още когато беше внесен проектът, премиерът Бойко Борисов, който стои зад инициативата, даде да се разбере, че няма да подаде оставка, ако идеята му пропадне. Вероятно затова неговите съпартийци от ГЕРБ не проявиха никакво усърдие в специално създадената временна парламентарна комисия, която трябваше да разгледа проекта.

Комисията, оглавена от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, заработи на 2 октомври и оттогава е провела едно, единствено заседание. На него членовете й приеха правила за дейността си и решиха, че ще създадат обществен съвет от юристи, които да ги подпомагат. Доброволци, които да влязат във въпросния съвет обаче, така и не се намериха. Тъй като нямаше заседания, в крайна сметка нямаше и доклад на комисията.

Самата легитимност на комисията поначало беше оспорена, тъй като в нея влязоха само депутати, подкрепили проекта за конституция. БСП и ДПС категорично отказаха да участват в работата й. При пълната липса на активност, това се оказа без значение. За близо двата месеца на съществуването й комисията стана тема на разговори, едва когато президентът Румен Радев я атакува пред Конституционния съд (КС). Държавният глава обяви, че задачата на комисията – да предложи поправки в проекта, нарушава действащата конституция. Само ВНС има право да приема конституция, а следователно и да обсъжда промени в проект за такава, обоснова се Радев. Решението на КС все още се очаква.

Отгоре на всичко, проектът беше разбит на пух и прах от авторитетната Венецианска комисия, към която управляващите се обърнаха с молба за становище. От международния орган порицаха управляващите, че не са провели публичен дебат по темата с експерти и представители на гражданското общество, нито са изяснили причините, които стоят зад конкретните им предложения.

ОПОЗИЦИЯТА: ДА СЛОЖИМ КРАЙ НА ТАЗИ ЛУДОСТ

"Конституционният кьорфишек в началото имаше за цел да обърка протестиращите срещу корупцията и в края си явно търси да отвлече вниманието – този път от задълбочаващата се здравна и икономическа криза", констатира депутатът от БСП Крум Зарков по време на дебата в сряда. Той иронично напомни, че проектът на конституцията е подписан от политици, които дори не са го чели - като Веселин Марешки. И призова: "Да гласуваме против този проект и да сложим край на тази лудост."

От ДПС отново повториха, че смятат предложението за "пореден удар срещу демокрацията и държавността". Водачът на движението Мустафа Карадайъ припомни, че в първоначалния вариант на проекта лисваше преамбюл, който да прокламира общочовешките ценности като свобода, мир, равенство, търпимост. И допусна, че внезапното решение на ГЕРБ да повдигне въпроса тази сряда е свързан с критичното становище на Венецианската комисия. "Срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата", обърна се Карадайъ към мнозинството. 

Отказаха да подкрепят инициативата на управляващите и отцепниците от БСП. Неформалният им лидер Красимир Янков изтъкна, че ВНС е препятствие за смяна по нечия партийна или лична прищявка на фундаментални конституционни постановки - например, за държавното устройство в страната.

ГЕРБ: КОНСТИТУЦИЯТА НЕ Е БИБЛИЯ

Вносителита на проекта повториха стария си аргумент, че са се опитали да отговорят на исканията на протестиращите граждани от лятото. "Не сме обявили война на настоящата конституция. Ние отчитаме нейните заслуги за мирния преход към демокрация. Направихме това предложение в ситуация на силно обществено напрежение с желанието да обособим място, в което партиите и гражданското общество да проведат дебат за бъдещето на България. Не мисля, че това е лоша идея", смирено обясни депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Той апелира към опозиционните депутати да бъдат "малко по-отворени към дебат, към различното мнение". "Конституцията не е библия, за да не може да бъде променяна. В политиката майсторството е да работиш с тези, които не харесваш, и ние знаем много добре това", завърши Биков. "Браво!", похвали го шумно председателят на парламента Цвета Караянчева и му изръкопляска.

А Десислава Атанасова, вместо да обясни защо не свърши нищо за близо два месеца, избра да критикува опозицията, че не се възползва от възможността да свали правителството, като гласува за избори за ВНС. Тя припомни, че Бойко Борисов е обещал да подаде оставка в момента, в който настоящият обикновен парламент се разпусне, за да отстъпи място на велик такъв. "Днес имате шанс да получите оставката на премиера Борисов. Много е странно, че точно вие, опозицията, се противопоставяте на този шанс", обърна се Атанасова към БСП. Социалистите отговориха, че ако Борисов е бил искрен, тогава е трябвало да бъде в пленарната зала, да си носи оставката и, ако беше одобрено решението за ВНС, да си я подаде.

ПАТРИОТИТЕ: СЕГАШНАТА КОНСТИТУЦИЯ СТОПИРА РЕФОРМИТЕ

"Обединени патриоти" - партньорите на ГЕРБ, обявиха, че при всички случаи няма да се откажат от идеята за ВНС. "Омръзна ми да слушам как конституцията е някаква свещена крава, ние не трябва да я докосваме, а само да бием чело в земята и да я превъзнасяме", оплака се депутатът от групата им Искрен Веселинов. Той разви версията, че настоящият основен закон е създаден от БСП и СДС, за да осигури оцеляването на бившата БКП, както и политическата роля на ДПС. От думите му излезе, че управленските механизми, заложени в конституцията, са отговорни за всички основни проблеми в българското общество и държава, и действат като спирачка за провеждането на реформи. Затова идеята за нова конституция и нов обществен договор не бива да бъде изоставяна, смятат патриотите.

Сегашният провал на управляващите и наближаващите избори обаче очевидно обезсмислят всеки подобен опит в близкото бъдеще.

Още по темата