Медия без
политическа реклама

КС ще гледа искането на президента за конституционната комисия в НС

20 Окт. 2020
Илияна Кирилова

Конституционният съд единодушно реши днес да разгледа искането на президента срещу решението на Народното събрание, с което беше създадена временната комисия за проекта на нова конституция, внесен от ГЕРБ.

В комисията взимат участие само представители на управляващото мнозинство – ГЕРБ и "Обединени патриоти", както и от "Воля". БСП и ДПС отказаха сътрудничество под каквато и да било форма, тъй като принципно се противопоставят на свикването на Велико Народно събрание, което да приеме новата конституция.

В искането си до КС държавният глава посочва, че управляващите са формулирали задачите на комисията така: "…обсъжда и анализира проекта на Конституцията на Република България и предлага конкретни предложения за промени в него", т.е. в проекта на конституцията. С това се нарушава редът за приемане на новия основен закон, твърди Радев – само Велико Народно събрание (ВНС) е компетентно да приема конституция, а следователно и да обсъжда промени в проект за такава.

"Би било абсурдно да се допусне, че комисията ще подготви втори, коригиран проект за нова конституция, защото той ще трябва отново да бъде внасян в Народното събрание и отново обсъждан", пише президентът. Нарушение на конституцията представлява според Радев и неяснотата какъв ще бъде предметът на създадената временна комисия и във връзка с кое точно правомощие на Народното събрание тя е създадена. 

Докладчик по делото е Анастас Анастасов. Парламентът е конституиран като заинтересувана институция и му се дават 30 дни да представи становище. Становища са поискани и от Института за модерна политика и Съюза на юристите в България. За мнение са поканени проф. Георги Близнашки, проф. Даниел Вълчев, проф. Екатерина Михайлова, проф. Пенчо Пенев, проф. Пламен Киров, проф. Снежана Начева, проф. Янаки Стоилов, доц. Атанас Славов, доц. Мартин Белов, доц. Наталия Киселова и доц. Христо Паунов.

КС се прие да разгледа и делото, инициирано от Висшия адвокатски съвет срещу текстове от Закона за банковата несъстоятелност, приети заради фалита на Корпоративна търговска банка. Докладчик по този казус е Красимир Влахов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата