Медия без
политическа реклама

Хр. Иванов за Десислава Атанасова - от "калинка" до пример за професионализъм

Наталия Киселова/Фейсбук
И в СУ се бунтуват срещу избора на Десислава Атанасова в КС - спомен за 2013 г. и "ранобудните студенти".

Истинска еволюция е претърпяло мнението на лидера на ДБ Христо Иванов за шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Иванов е сред вносителите на предложението острието на ГЕРБ да стане конституционен съдия. Подписи под номинацията сложиха още Бойко Борисов, санкционираният от САЩ за корупция Делян Пеевски, Кирил Петков, Атанас Атанасов.

В предложението си те описват професионалния път на Атанасова и я хвалят като "един от най-опитните парламентаристи", който "добре познава законодателния процес". Изброяват в колко комисии е участвала и под колко много законопроекти се е подписала, че има 1900 изказвания от трибуната, което значи 70 часа говорене там. Казва се още, че тя е професионалист с парламентарен опит и ще допринесе за дейността на Конституционния съд.

Изтъква се също и че е участвала в подготовката на промените в Конституцията, приети преди Коледа.

През октомври 2020 г. обаче Христо Иванов е на съвсем различно мнение. Тогава формацията му не е част от сглобката, в която сега си партнира с ГЕРБ.

Тогава лидерът на ДБ говори, че "Деси Атанасова, председател на конституционна комисия, е естествено продължение на фарса "ГЕРБ пише нова конституция". Преди 3 години Иванов смята, че това е позорище, а тези хора са опасност. "Един преглед на състава на комисията е като филм на ужасите: парламентът е пълен с калинки и други насекоми, готови да творят, гласуват и подписват всякакви диващини. Изпращането в парламента на нормални хора с юридическа компетентност и доказана ценностна устойчивост е първостепенна спасителна операция за българската държавност", смята тогава Иванов. "Деси Атанасова и прочее калинки са готови да ни превърнат от прокурорска република в прокурорска монархия, за да обслужат тежките зависимости на Борисов. Тези хора са истински опасни!", пише още Иванов. Постът му си стои на стената на официалния му профил и в последните дни беше припомнен от паметливите потребители на социалните мрежи.

Утре комисията по конституционни въпроси ще изслуша тримата номинирани. Освен Атанасова това са пенсионираният върховен съдия Борислав Белазелков и депутатката Цвета Рангелова от "Възраждане".

Повечето подписи под номинациите на Атанасова и Белазелков съвпадат. Затова и очакванията са двамата да бъдат избрани без проблем. Любопитното е, че парламентът пришпори процедурата по избор, след като 2 години не я задейства, паралелно с приемането на поправките в Конституцията, които вече са атакувани в КС.

 

Още по темата