Медия без
политическа реклама

Пеевски и ГЕРБ вече много искат машинно гласуване

В хор те обясняват, че решенията на съда се изпълняват, а не се коментират

31 Окт. 2023
Те вече са за машинно гласуване
Снимка: Архив
Те вече са за машинно гласуване

Само дни след като обясняваха колко незащитено е машинното гласуване и как то трябва да бъде забранено за местните избори, съпредседателят на ДПС Делян Пеевски и ГЕРБ-СДС направиха рязък завой и те дори вече бранят машинния вот.

"Решението на ВАС по отношение на машинното гласуване не подлежи на коментар, тъй като уважението към решенията на съда е основен демократичен принцип", написа на страницата на ДПС Пеевски.

Върховният административен съд отмени решението на ЦИК, с което беше забранено да се гласува с машини на първия тур на местните избори. Това означава, че може да се гласува с машини в неделя на балотажа. Решението на ВАС не може да се обжалва.

"Ние от ДПС винаги сме били на позицията, че стабилността на институциите и разделението на властите са тези, които градят евроатлантическия облик на България. За нас водещи остават основните ценности като свободата и сигурността на вота на гражданите, които трябва да бъдат гарантирани от институциите", добавя още санкционирания от САЩ по закона "Магнитски" депутат.

Поне засега се оказва, че е преждевременно очакването, че машинното гласуване ще се върне за предстоящия втори тур на местните избори на 5 ноември.

От ГЕРБ пък написаха, че "решенията на съда не се коментират, а се изпълняват" и призоваха политиците да уважават решенията на независимите български институции, "да не ги политизират и да не ги използват за партийна пропаганда."

Ден по-рано Върховният административен съд отмени решението на ЦИК, с което беше забранено да се гласува с машини на първия тур на местните избори. Това означава, че може да се гласува с машини в неделя на балотажа. Решението на ВАС не може да се обжалва.

Няколко хиляди граждани излязоха на протест пред централата на ЦИК в София, за да поискат отмяна на решението, с което се премахна вота с машини на предстоящите местни избори. Протестът под наслов #ДАНСwithme23, препращащ към лятото на 2013 г.

Върховните съдии всъщност отменяниха като незаконосъобразно решението на ЦИК само в частта му, с която беше разпоредено  и балотажът на 5 ноември 2023 г. да се проведе само с хартиена бюлетина. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съметници, проведени на 29 октомври 2023 г., жалбите, допуснати за разглеждане, са отхвърлени. По този начин се блокират евентуални опити за касиране на изборите. 

Последвайте ни и в google news бутон