Медия без
политическа реклама

Хиляди демонстрираха пред ЦИК за връщане на машинния вот

Изборните комисари потърсиха помощта на МВР с оплаквания, че ги тормозят с питания за колко са се продали

28 Окт. 2023Обновена
Гражданите са пред бившия Партиен дом, където се помещава ЦИК. Пред входа на комисията гъмжи от жандармерия и протестиращите не могат да се доближат
EPA/BGNES
Гражданите са пред бившия Партиен дом, където се помещава ЦИК. Пред входа на комисията гъмжи от жандармерия и протестиращите не могат да се доближат

Няколко хиляди граждани излязоха на протест пред централата на ЦИК в София, за да поискат отмяна на решението, с което се премахна вота с машини на предстоящите местни избори. Протестът под наслов #ДАНСwithme23, препращащ към лятото на 2013 г. и опита за назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, бе подет в социалните медии късно снощи, веднага след изявлението на Централната избирателна комисия.

"Според изборния кодекс ЦИК няма право да спира машинното гласуване. Да защитим гласовете си!! Машините са най-сигурният начин да се отчете правилно нашето гласуване! ЦИК е овладяна до такава степен от ГЕРБ и ДПС, че погазват законите", призова Йоан Вангелов във Фейсбук събитието от снощи, където повече от 2500 души бяха отбелязали, че ще се присъединят.

"Идвайте да се съберем достатъчно, за да пробием кордона и да стигнем до входа на сградата! Идвайте да окаже натиск и да принудим ЦИК да отмени позорното си решение и да върнем машините! Идвайте и носете яйца и домати за цикаджиите!", призоваха и от сдружение БОЕЦ. 

Първоначално протестиращите се насочиха със скандирания към ЦИК, но многоброен полицейски кордон ги притисна на тротоара и в градинката на НХГ и те не успяха да стигнат до сградата. Впоследствие множеството се стече към площад "Александър I" и БНБ, където блокира движението по булеварда за дълго. След час група от около 100-200 протестиращи, водени от Георги Георгиев от "Боец", се отправи към централите на ДПС и БСП. Това доведе и до краткотрайно затваряне на бул. "Александър Стамболийски" за трафика. Макар че полицията бе по-многобройна от демонстрантите на тези места, те успяха да замерят прозорците на партийните централи с яйца.

В 15:30 часа Манол Глишев съобщи във Фейкбук, че полицията е задържала лидера на БОЕЦ Георги Георгиев и го е отвела в столичното Първо РПУ. Той призова граждани да се съберат в негова защита пред районното: "Вдигнете шум за един от последните мохикани на свободата у нас!"

По-голямата част от гражданите остана на жълтите павета в очакване на обявеното от 14:30 заседание на ЦИК, където от озвучителна уредба звучаха песни от зората на прехода. Три часа след обявеното начало на демонстрацията все още имаше хора на площада, а движението за коли в триъгълника на властта остана спряно. Сред протестиращите граждани се появиха и лидерите на ПП и ДБ Кирил Петков и Христо Иванов. Протест в защита на машинното гласуване, макар и малоброен, се провежда и пред Община Варна.

СТРАХОВЕ

На днешното заседание на ЦИК редица членове на комисията се оплакаха, че са получавали обаждания и съобщения със заплахи и обиди на телефоните си.В социалните мрежи от тази сутрин се разпространяват личните телефони на членовете на ЦИК с призив: "Звънете им да ги питате защо отмениха машинното гласуване!". Комисарите са получавали също и подигравателни питания за колко са се продали. По този повод секретарят на ЦИК Севинч Солакова (ДПС) обяви, че ще си позволи лирично отклонение и насред заседанието прочете стихотворение от Константин Павлов.

Комисарите решиха да потърсят помощта на МВР. Цветозар Томов (ДБ), който вчера се противопостави на отмяната на машинното гласуване, отбеляза, че не се чувства заплашен. Това разяри колегата му Ерхан Чаушев (ДПС), с когото Томов си размени взаимни обвинения в простащина.

Заседанието се провеждаше в осезаема атмосфера на напрежение и взаимна неприязън между комисарите. Те неведнъж си разменяха язвителни и гневни забележки, докато се занимаваха с уреждането на подробностите по премахнатия машинен вот.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата