Медия без
политическа реклама

Опозицията упорито тласка парламента към пълен срив

ГЕРБ и ИТН са склонни да работят само по бюджетната актуализация и Плана за възстановяване и устойчивост

23 Юни 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Залата отново остана полупразна.

За втори пореден ден опозицията отказа да влезе в пленарната зала на Народното събрание, за да може парламентът да започне работа. Депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" и днес не участваха в сутрешната регистрация, която определя дали е налице кворум, за да стартира редовното заседание.

Причината най-вероятно е в желанието на управляващите все пак да се избере нов председател на Народното събрание. Бившият му ръководител Никола Минчев беше свален миналата седмица. А без редовно избран председател парламентът не може да функционира нормално. Изглежда обаче опозицията тласка законодателната институция към пълен срив, за да покаже на управляващите, че дори и да сформират ново правителство, няма да могат да свършат нищо без работещ парламент. Така ще се стигне до предсрочни избори.

Обединената опозиция в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" продължава да тласка страната към предсрочни парламентарни избори.

Близо час след първия опит да се събере кворум, беше направен и втори. Той също беше неуспешен. Временният председател на Народното събрание Мирослав Иванов осъзна, че няма смисъл да продължава с напразните си усилия и разпусна депутатите. "Явно е важно да бъде гласуван вот на недоверие на правителството, но не и Народното събрание да може да продължи да работи", констатира той с разочарование.

Депутатите от ПП реагираха далеч по-радикално - от редиците им се понесоха скандирания "Мафия!" по адрес на опозицията. Междувременно противниците им се разхождаха безцелно по парламентарните кулоари или се бяха укрили по стаите си.

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата ни история, което беше свалено с вот на недоверие – за провал във финансовата и икономическата политика, както го обявиха от опозицията. Срещу него гласуваха 123-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“.

 

Три теми и толкова

Малко по-късно депутатите от ГЕРБ-СДС обясниха на партиен брифинг, че ще участват само в заседания, на които се обсъждат три теми - актуализацията на бюджета; приемането на законопроектите, засягащи усвояването на евросредствата по Плана за възстановяване и устойчивост; отпадането на българското вето върху преговорите на Северна Македония за еврочленство. По последната тема бившите управляващи ще настояват да се приеме собственото им проекторешение, с което се одобрява френското предложение за разрешаване на спора със Скопие.

ГЕРБ и ДПС паралелно - вероятно и съгласувано - обявиха, че ще предложат Народното събрание да одобри Преговорната рамка за членство в ЕС на Северна Македония и Албания, представена от френското председателство на ЕС.

Очевидно е, че хората на Бойко Борисов няма да влязат в пленарната зала, ако се стигне до обсъждането на нещо особено важно за управляващите - проектът им за антикорупционен закон и изборът на ново ръководство на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ.

Герберите се оправдаха за отказа си да участват в избора на нов председател по следния начин - предложили на управляващите процедурата да се състои няколко дни след отстраняването на Никола Минчев; те обаче отказали с довода, че първо трябва да се консултират с партийните си ръководства. Не се разбра какъв е проблемът изборът да се състои сега.

 

Заедно, но не съвсем

Оказа се, че приоритетите на ИТН съвпадат почти напълно с очертаните от ГЕРБ-СДС. На собствен брифинг зам.-шефът на партията Тошко Йорданов открои важността на законопроектите, свързани с бюджета, както и с Плана за възстановяване и устойчивост. Извън интересите им остава ветото над Северна Македония. Хората на Слави Трифонов категорично се противопоставят на отпадането му, като Йорданов вчера обяви, че по темата ПП, ГЕРБ-СДС и ДБ могат да си направят "коалиция на националните предатели".

Той упрекна управляващите, че отказват да се занимават с темите, които партията му смята за важни. "На тях им е по-важно да направят демонстрация как не може да се избере председател на Народното събрание ... Ние не сме им слуги и не могат да ни казват какво да правим", изригна Йорданов. И повтори за пореден път, че ИТН е в опозиция, което според него означава, партията няма отношение към кворума. Всъщност всеки един депутат е отговорен за това - дотолкова доколкото е длъжен да се явява на работното си място.

Точно обратното мнение изразиха от ДПС. Причината парламентарната им група да не влезе в пленарната зала е отказът на управляващите да включат Северна Македония в парламентарната програма. Това обяви пред журналисти зам.-шефът на движението Станислав Анастасов. Неговата партия има особен интерес към темата - снощи депутатите й внесоха проекторешение, с което се предвижда Народното събрание да одобри френското предложение за решение на спора със Скопие. Днес сходен проект внесоха и от ГЕРБ-СДС.

Още по темата