Quantcast
Опозицията упорито тласка парламента към пълен срив | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Опозицията упорито тласка парламента към пълен срив

ГЕРБ и ИТН са склонни да работят само по бюджетната актуализация и Плана за възстановяване и устойчивост
Обновена
7 035
 БГНЕС
Залата отново остана полупразна.

За втори пореден ден опозицията отказа да влезе в пленарната зала на Народното събрание, за да може парламентът да започне работа. Депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" и днес не участваха в сутрешната регистрация, която определя дали е налице кворум, за да стартира редовното заседание.

Причината най-вероятно е в желанието на управляващите все пак да се избере нов председател на Народното събрание. Бившият му ръководител Никола Минчев беше свален миналата седмица. А без редовно избран председател парламентът не може да функционира нормално. Изглежда обаче опозицията тласка законодателната институция към пълен срив, за да покаже на управляващите, че дори и да сформират ново правителство, няма да могат да свършат нищо без работещ парламент. Така ще се стигне до предсрочни избори.

Близо час след първия опит да се събере кворум, беше направен и втори. Той също беше неуспешен. Временният председател на Народното събрание Мирослав Иванов осъзна, че няма смисъл да продължава с напразните си усилия и разпусна депутатите. "Явно е важно да бъде гласуван вот на недоверие на правителството, но не и Народното събрание да може да продължи да работи", констатира той с разочарование.

Депутатите от ПП реагираха далеч по-радикално - от редиците им се понесоха скандирания "Мафия!" по адрес на опозицията. Междувременно противниците им се разхождаха безцелно по парламентарните кулоари или се бяха укрили по стаите си.

 

Три теми и толкова

Малко по-късно депутатите от ГЕРБ-СДС обясниха на партиен брифинг, че ще участват само в заседания, на които се обсъждат три теми - актуализацията на бюджета; приемането на законопроектите, засягащи усвояването на евросредствата по Плана за възстановяване и устойчивост; отпадането на българското вето върху преговорите на Северна Македония за еврочленство. По последната тема бившите управляващи ще настояват да се приеме собственото им проекторешение, с което се одобрява френското предложение за разрешаване на спора със Скопие.

Очевидно е, че хората на Бойко Борисов няма да влязат в пленарната зала, ако се стигне до обсъждането на нещо особено важно за управляващите - проектът им за антикорупционен закон и изборът на ново ръководство на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ.

Герберите се оправдаха за отказа си да участват в избора на нов председател по следния начин - предложили на управляващите процедурата да се състои няколко дни след отстраняването на Никола Минчев; те обаче отказали с довода, че първо трябва да се консултират с партийните си ръководства. Не се разбра какъв е проблемът изборът да се състои сега.

 

Заедно, но не съвсем

Оказа се, че приоритетите на ИТН съвпадат почти напълно с очертаните от ГЕРБ-СДС. На собствен брифинг зам.-шефът на партията Тошко Йорданов открои важността на законопроектите, свързани с бюджета, както и с Плана за възстановяване и устойчивост. Извън интересите им остава ветото над Северна Македония. Хората на Слави Трифонов категорично се противопоставят на отпадането му, като Йорданов вчера обяви, че по темата ПП, ГЕРБ-СДС и ДБ могат да си направят "коалиция на националните предатели".

Той упрекна управляващите, че отказват да се занимават с темите, които партията му смята за важни. "На тях им е по-важно да направят демонстрация как не може да се избере председател на Народното събрание ... Ние не сме им слуги и не могат да ни казват какво да правим", изригна Йорданов. И повтори за пореден път, че ИТН е в опозиция, което според него означава, партията няма отношение към кворума. Всъщност всеки един депутат е отговорен за това - дотолкова доколкото е длъжен да се явява на работното си място.

Точно обратното мнение изразиха от ДПС. Причината парламентарната им група да не влезе в пленарната зала е отказът на управляващите да включат Северна Македония в парламентарната програма. Това обяви пред журналисти зам.-шефът на движението Станислав Анастасов. Неговата партия има особен интерес към темата - снощи депутатите й внесоха проекторешение, с което се предвижда Народното събрание да одобри френското предложение за решение на спора със Скопие. Днес сходен проект внесоха и от ГЕРБ-СДС.

Още

„Хартиената коалиция“ приключи с погрома над Изборния кодекс

02.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6295
ГЕРБ-СДС искат табела "комунизмът е престъпен" върху обществени сгради
БСП предложи всички партии да участват в минирането на бюджета

29.11.2022

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

1574