Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кабинетът „Петков“ падна

Водачът на ПП ще предложи ново правителство с почти същите министри

22 Юни 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Премиерът, вече в оставка.

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата ни история, което беше свалено с вот на недоверие – за провал във финансовата и икономическата политика, както го обявиха от опозицията. Срещу него гласуваха 123-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“. Подкрепиха го 116 парламентаристи от ПП, БСП, ДБ, в които влизат 6-имата отцепници от партията на Слави Трифонов, както и един погрешно даден глас от ДПС. Горчивата равносметка за Кирил Петков е, че прекара на премиерското кресло малко повече от половин година.

"Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, от г-н Борисов, от Слави Трифонов и от г-жа Митрофанова ... Това, което не разбраха, е, че така не могат да спечелят българския народ", заяви Петков в първото си изявление пред депутатите след гласуването. И обеща, че "един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия, една нормална европейска държава". Управляващите го изпратиха с ръкопляскания. Малко по-късно Делян Пеевски, който дойде в парламента след изключително дълго отсъствие от работа, доволно коментира в кулоарите, че днес е направена "първа крачка в голямата война срещу олигархията".

Смях в залата предизвика съпартиецът му Рамадан Аталай, след като чистосърдечно си призна от парламентарната трибуна, че от него погрешка е дошъл гласът от ДПС в подкрепа на правителството и против партията му. Него също изпратиха с ръкопляскания. Като изключим този забавен инцидент, други изненади в гласуването нямаше. Опозиционният лагер беше единен срещу правителството. След като всичко приключи, управляващите, включително членовете на кабинета в оставка, масово се изнесоха на площад "Народно събрание", където се бяха събрали хиляди поддръжници на тяхното управление.

Сега предстои президентът Румен Радев да организира консултации между политическите сили. От тези разговори трябва да стане ясно кой ще поеме отговорността да предложи нов кабинет. Като най-голяма политическа сила, тази работа принципно се пада на ПП. В случай, че те се провалят, тогава мандатът отива при втората по сила формация – ГЕРБ-СДС. При третия опит президентът може да избере на кого да възложи мандата. Ако нищо не се получи от процедурата, тогава Радев ще разпусне парламента и ще насрочи избори. А страната ще бъде поета от ново служебно правителство, назначено от него.

 

БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ

Резултатът от вота на недоверие няма особено значение за ПП, тъй като формацията ще състави отново правителство, ако сегашното падне. Това се разбра от коментар на премиера Кирил Петков пред bTV около час преди гласуването. По думите му, вотът ще определи кой къде стои в настоящия парламент и съответно на кого може да разчита ПП за евентуален следващ кабинет.

Продължаваме промяната" са готови да предложат нов кабинет, дори и с друг премиер от партията, ако сегашното правителство падне на предстоящия вот на недоверие. Готови сме и за двата сценария, обяви тази вечер в "Панорама" премиерът Кирил Петков.

Петков обясни, че след вота, ПП ще отправи покана към "всеки един депутат, който иска да бъде независим и да бъде част от едно независимо правителство, от едно независимо мнозинство". Той смята, че става въпрос за 7-8 човека, които ще помогнат на сегашната управляваща коалиция да възстанови парламентарното си мнозинство. "Единственото, което има значение, е дали в следващите 10 дни ние ще можем да убедим 10 депутати да застанат с нас, не защото са сметнали нещо политически, не защото искат да направят някаква лична кариера, а защото са повярвали, че отговорността им към България е по-важна от всичко друго", обясни премиерът.

По въпроса с кого не би разговарял той изреди имената на Ахмед Доган, Делян Пеевски, Бойко Борисов, Костадин Костадинов, Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

“На Трифонов бих казал – ти си история, повече никога няма да можеш да направиш политически проект и да излъжеш толкова много хора. Хората видяха, че твоите думи се превърнаха в лъжа. Довиждане! За Борисов бих казал - греховете през времето, кражбите ще те настигнат. Не може дълго да продължиш да играеш тази игра, рано или късно правото ще дойде при теб. За Доган и Пеевски бих казал - вие сте там последните 30 г сте били винаги готови да направите сделка с някой, този път няма”, каза той по Нова ТВ.

Генералната репетиция на офанзивата, която опозицията предприе срещу властта, завърши с падането на председателя на Народното събрание Никола Минчев. След 5-часов ожесточен дебат, днес пленарната зала предсрочно го освободи от поста му.

Петков подсказа, че предпочита да остане премиер с почти същия екип в кабинета. На практика той отхвърли и хипотезата, че вицепремиерът Асен Василев може да го замести начело на правителството. "Какъв е смисълът от това? Той е най-добрият министър на финансите, който България може да има", настойчиво каза Петков. За председател на парламента категорично посочи неотдавна сваления от този пост Никола Минчев.

Петков нападна и президента. “Президентът непрекъснато критикуваше, нямаше конструктивна роля. Вместо да се упражнява в риторика и да казва кое е правилно и кое не, той може да свика КСНС. Тази загриженост на думи е разочароваща. Харесвах го миналата година, като част от служебния кабинет, защото ми се стори, че искаше да отвоюва България от задкулисието, но в последните седмици не го разбирам.  При тези национални въпроси не може да се сочим с пръст. Трябва заедно да седнем и да решим”, каза той.

 

ОЧАКВАНИЯ

За разлика от Петков, финансовият министър в оставка и съпредседател на ПП Асен Василев бе по-скоро песимист за ново правителство. След вота, той заяви пред bTV, че не вижда шанс да се състави кабинет в настоящия парламент. “Не вярвам, че хората, които днес гласуваха с Делян Пеевски, ще променят мнението си. Отиваме към избори, вероятно през септември”, смята той. Василев каза, че от това как ще изглежда бюджетът след актуализацията зависи дали страната ще е икономически стабилна до края на годината.

По-предпазлива в коментарите си беше икономическият министър в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова. "Да опитаме. Най-тежкият вариант са избори. Длъжни сме да опитаме", каза тя, докато напускаше парламента. Но подчерта, че при разговорите за следващия кабинет с ПП, левицата ще настоява да се актуализира коалиционното споразумение, което е остаряло, предвид започналата след подписването му война и утежнилата се икономическа криза.

Съвсем обтекаемо говори за това, което очаква управляващата коалиция, съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Пред медиите той заяви, че десните ще обсъдят с ПП всички възможности, така че "да върнем страната в състояние на управляемост, но само по пътя на дълбока, истинска промяна". По думите му, прости решения няма и трябва да се търси нова политическа формула. Десният политик отказа да влезе в подробности какво има предвид.

Късно вечерта ръководството на ПП и парламентарната група се събраха на среща в парламента. След приключването й, Кирил Петков каза пред журналистите, че формацията ще постигне целите си или като събере 121 депутати в този парламент, или като победи противниците си на избори.

 

ОБЩЕСТВЕНИ НАГЛАСИ

41.3% от пълнолетните българи са против предсрочни избори. 26.5% споделят обратното мнение. Това показват резултатите от изследване на обществените нагласи, проведено от "Галъп интернешънъл болкан", в периода от 2 до 10 юни. В него са взели участие 806 души. От социологическата агенция подчертават, че проучването обхваща сътресенията в държавата от последните седмици само частично, но е показателно за настроенията, владеещи обществото. 

По отношение на оставката на правителството, нежеланието на българите управлението на Кирил Петков да падне надделява, но с малко – 39.8% срещу 36.7%.

Според "Галъп" и по двата въпроса –  за предсрочните избори и оставката –  се наблюдава колебание сред анкетираните. Въпреки това обаче обществото няма настройка за радикални политически промени, както е видно от данните за първата половина на месеца.

Още по темата