Медия без
политическа реклама

Управляващите изгубиха парламента

Опозицията свали председателя му Никола Минчев и взема на прицел премиера Кирил Петков

16 Юни 2022Обновена

Генералната репетиция на офанзивата, която опозицията предприе срещу властта, завърши с падането на председателя на Народното събрание Никола Минчев. След 5-часов ожесточен дебат, днес пленарната зала предсрочно го освободи от поста му. Искането за неговото отстраняване дойде от ИТН, но получи безусловната подкрепа на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", въпреки немислимите, на пръв поглед, различия между четирите формации. Следващата мишена на опозицията е самият премиер Кирил Петков. Той ще трябва да се бори с вота на недоверие срещу неговото правителство следващата седмица.

Срещу председателя на Народното събрание гласуваха 125 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане". Подкрепиха го 113 парламентаристи от ПП, БСП, ДБ и 5-имата отцепници от партията на Слави Трифонов. В групата на "Промяната" имаше един "въздържал се", което вероятно е гласът на самия Минчев.

Със свалянето му от поста на практика управляващите ще загубят окончателно контрола върху парламента, след като останаха без мнозинство заради дезертирането на ИТН. Депутатите трябва да изберат нов председател в 14-дневен срок. Дотогава работата му ще върши зам.-председателят, излъчен от най-голямата парламентарна група - това е Мирослав Иванов от ПП. Няма почти никакво съмнение, че който и да бъде наследникът на Петков, той ще бъде излъчен след сделка между опозиционните формации. Засега кандидати не са известни, а предвид несигурността на парламента, не е ясно дали въобще изборът ще се случи. Споменава се само името на Ива Митева от ИТН, която ръководи двата кратки парламента през 2021 г.

В изявленията си и двата лагера в Народното събрание не оставиха съмнение, че смятат днешната битка за прелюдия към опита за сваляне на правителството следващата седмица. Сред политиците цари преобладаващо убеждението, че крайният резултат ще бъде предсрочни парламентарни избори.

 

ЗА ПЛАНОВЕТЕ НА МАФИЯТА

Дългото обсъждане в пленарната зала беше изпълнено с взаимни обвинения между политическите сили, че работят за интересите на мафията. Никой така и не уточни за каква мафия става въпрос, но това не попречи на депутатите да подмятат думата почти непрекъснато по време на дебата.

Началото поставиха от ПП. "Мафията си поиска държавата! Мафията безцеремонно иска да удари върха на републиката – Народното събрание!" - с тези емоционални думи откри обсъждането Андрей Гюров, водачът на парламентарната група на "Промяната". Той определи случващото се като "показна атака". "Целта е ясна – търси се сплашване", отсече Гюров. А като причини изреди: възстановеният контрол върху ГКПП „Капитан Андреево”, спреният „транзит на парите от магистралите към чекмеджетата”, както и намерението на кабинета да постави начело на борбата с корупцията вътрешния министър Бойко Рашков.

Гюров отхвърли основния аргумент на ИТН срещу Минчев - че е възпрепятствал изслушването на външния министър Теодора Генчовска вчера по спора със Северна Македония. "Шоуто на мафията щеше да продължи, каквото и да беше направил Никола Минчев. Македонският сценарий е фалшив. Няма договорки, няма обещания. Всичко е измислено от човека на диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу отпадане на визите за САЩ", каза рязко той. С "човека от диванчето" намекна за Слави Трифонов, станал пословичен с Фейсбук изявите си, на които беше заснет на диван.

"Днес мафията ще си преброи гласовете в залата", обяви водачът на депутатите на ПП. И призова парламентаристите да застанат от "правилната страна на историята" в настоящия критичен момент за държавата. "Ако депутатите се уплашим от мафията, как българите да бъдат смели?", попита реторично той накрая.

 

ЗА АВТООЦЕНКИТЕ И МИТИЧНИТЕ СЪЩЕСТВА

Изявлението му обиди депутатите от ДПС. Зам.-шефът на партията Йордан Цонев обяви, че да бъдат наричани опозиционерите "мафиоти", означава същото определение да се приложи и към техните избиратели. Той призова да не се говорят от трибуната думи, които петнят българската демокрация и българската държава. "И без това остана малко от българската държавност заради тези хора тук", ядосано добави Цонев. А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ насмешливо допусна, че вероятно управляващите си правят "автооценка" с изрази като "мафия".

Веднага на трибуната ги последва зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. Той се възмути, че ПП представя партийния му водач Слави Трифонов като "митично същество, което дърпа конците на цялата вселена". А Никола Минчев охарактеризира като човек, който се държи като подчинен на Министерския съвет, и окачестви поведението му като "меко казано, жалко".

 

ЗА СТАЖАНТИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ

Дискусията бързо се обърна на размяна на личностни обиди и нападки между бившите съюзници ИТН и ПП. Настимир Ананиев от управляващата формация нападна Тошко Йорданов, че навремето е довел сина си да стажува в Реформаторския блок (бившата дясна коалиция, партньор на ГЕРБ, в която и самият Ананиев участваше - бел.а.). Зам.-шефът на ИТН спокойно отвърна, че не вижда нищо лошо в това.

Депутати от ПП последователно започнаха да атакуват хората на Трифонов, че са подвели протестиралите срещу ГЕРБ граждани, като са се събрали с партията на Бойко Борисов. В отговор сценаристите подхванаха рефрена, който повтарят безспирно от вчера - че управляващите са "национални предатели". Нахвърлиха се и към отцепниците от своята формация, които също причислиха към групата на предателите. "По-добре на последния ред, с чиста съвест. Никой не ме е купил! Разочарован съм безплатно!", предизвикателно отвърна Деян Петков - един от напусналите ИТН.

 

ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ И РОБЕСПИЕР

Думата взе и присъстващият на заседанието премиер Кирил Петков. Той изрази учудването си, че депутатите са склонни да отделят много време за оставката на Никола Минчев, вместо за актуализацията на бюджета. И предположи, че цялото това усилие е породено от намеренията на управляващите да приемат нов антикорупционен закон и да възложат борбата с корупцията на Бойко Рашков.

Петков отправи и отделни послания към опозиционните формации. Към ГЕРБ-СДС: „Ако си мислите, че с днешното приемане на оставката на г-н Минчев ще ни притесните като правителство и ще се договаряме с вас, няма!” Към ДПС: „Ако мислите, че с приемането на тази оставка, ние ще намалим броя на сигналите към европрокуратурата и няма да повтаряме за г-н Пеевски (депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски – бел.а.), че е един от най-корумпираните хора, които американското правителство е обявило в България, няма! Нека да е ясно.”

За „Възраждане” премиерът заговори неочаквано меко – каза, че някои от депутатите на партията са „честни хора, които са влезли с друга идея тук, които осъзнават историческата си роля”, но са подложени на натиск от лидерите на ИТН. Сякаш се надяваше на тяхната подкрепа. И ги попита: „Ще натиснете ли бутона да вземете оставката на г-н Минчев заедно с ДПС. Как ще го обясните?”

От ДПС отново реагираха бързо на укорите към тях. „Ние сме тук, не за да крепим корумпираното ви и некадърно правителство, а за да го свалим. И ще го свалим!”, откровено и с апломб обяви Йордан Цонев.

„Г-н Петков приличаше на пародия на Робеспиер в Конвента, когато не знае, че вече е приключил, но продължава да говори и накрая го изнасят от там, за да го заведат на гилотината. Слава богу, живеем в други времена. И слава богу, в България няма революция”, язвително коментира премиерското изявление Тома Биков от ГЕРБ-СДС. Той посочи, че причината за случващото се е разпадането на мнозинството в парламента. И обвини Петков: „Вие, като министър-председател, който не е успял да удържи мнозинството си, сте виновен за оставката на Никола Минчев.”

 

ВСЕКИ Е МАФИОТ ЗА ОСТАНАЛИТЕ

Залата се разпали най-много, когато на трибуната излезе вицепремиерът и политически партньор на Кирил Петков Асен Василев. Изявлението му беше реакция на говорилия преди това Мустафа Карадайъ. Водачът на ДПС обяви, че ПП е отказала да търси диалог с опозицията, когато е загубила мнозинството си, и затова сега ще търпи последствията от това - първо оставката на председателя на парламента, а след това и на министър-председателя. След което определи евентуалното падане на кабинета като "най-добрата антикризисна мярка" за страната.

Това буквално взриви Асен Василев. "Този диалог, който вие искате, е за това как да се краде безпардонно и безцеремонно, и как да продължи. Ето ви новина: няма да продължи! Ние в такъв диалог няма да влезем с никой! Вие говорите с надеждата, че сме нещо временно, което ще отмине. Ето ви още една новина: няма да отмине! Това е началото на една промяна, която българското общество поиска и която то ще иска по площадите всеки ден, докато се случи!", яростно заговори вицепремиерът.

С ирония Василев добави, че краят на кабинета "Петков" ще бъде действително най-добрата антикризисна мярка - но за "кюлчетата, шкафчетата, крадците на "Капитан Андреево" и всички, които се опитват да заграбят милиардите на българския народ за собствено ползване". "За тях това ще бъде антикризисна мярка, защото са в криза!", надигна той рязко глас. От ПП посрещнаха думите му с лудешки възторг, а опозицията - с възгласи "Оставка!". "Толкова дълбока криза, че вие сте готови да се прегърнете с "Възраждане". Толкова дълбока е кризата за хората, които ви дърпат конците и си седят в сараите и от там се опитват да управляват държавата", завърши Василев.

Вбесен, на трибуната излезе отново Карадайъ, макар че нямаше право да репликира на изявлението. Той се обърна към управляващите с "уважаеми случайни минувачи във властта" - определение, което отскоро използва към тях. След това надълго и нашироко изреди заслугите на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган за страната, както той ги разбира. А накрая повтори изявлението на Василев, само че обърнато срещу ПП, като ги обвини, че са "функция на задкулисието и мафията". "Когато ние говорим, че се борим срещу крадците, срещу задкулисието, срещу мафията – да, ще продължаваме да се борим! Нито вашият гьонсуратлък, нито вашата наглост и арогантност могат да ни спрат да защитаваме мира, стабилността и сигурността в нашата родина България!", приключи и той със същия апломб.

Последва почивка, но набралият скорост Василев настоя да продължи и след това. От трибуната той обяви, че единственото, което ДПС е свършило по време на прехода, е да направи Делян Пеевски най-богатия човек в държавата и да построи резиденцията на Доган в Росенец. Този път реагира Йордан Цонев, който, като ехо на лидера си, нарече вицепремиера "случайник".

 

МЕЧТИ ЗА ДВЕ ОСТАВКИ В ЕДИН ДЕН

Десислава Атанасова - водачът на групата на ГЕРБ-СДС, се хвана за изявлението на Асен Василев, за да го обвини в "емоционална нестабилност". Тя се обърна към премиера, за да го призове да "улесни парламента", като позволи да гласуват и неговата оставка, заедно с тази на председателя на Народното събрание. "Днес не може. Остава за другата седмица", сухо я репликира водещият заседанието Кристиан Вигенин.

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов пък разказа от трибуната виц за Владимир Путин, Ким Чен Ун и Ангела Меркел, като после замести оригиналните персонажи в историята с Бойко Борисов, Иван Гешев и Слави Трифонов. А действията на опозицията определи като пълзящ преврат. "Искате да създадете нов кабинет "Беров", да си назначите хора в регулаторите, да си изберете хора във Висшия съдебен съвет и да продължите борисовата държава. Няма да го позволим!", закани се той на опозицията.

Последва го вицепремиерът и водач на БСП Корнелия Нинова. Тя се върна обратно към говоренето за мафията и задкулисието. След което разви тезата за "секретната корупция", която наследила "узаконената корупция" при ГЕРБ, макар че не обясни ясно за какво става въпрос. И се зарече, че каквото и да се случи от тук нататък, няма да възпре желанието на управляващите да се борят с противниците си.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се изказа изненадващо добронамерено за Минчев - посочи, че той е показвал безпристрастност и познаване на парламентарния правилник. В същото време изтъкна, че управляващите са се вкопчили във властта и само "удължават агонията си". И изрази очакването си, че следващата седмица процесът, започнал днес, ще стигне завършека си с отстраняването на Кирил Петков. Костадинов подчерта, че предсрочните избори ще бъдат референдум, на който политическите сили трябва да изразят позициите си по ключови теми - за еврозоната, за санкциите срещу Русия, за "отбранителния суверенитет" на страната.

 

ПРЕКАЛЕНО ДОБЪР ЗА ИНСТИТУЦИЯТА

Последен преди гласуването, което го отстрани, говори Минчев. Той подчерта, че винаги се е стремял да бъде толерантен и диалогичен с всички парламентарни групи. "Случи ми се един човек от администрацията на Народното събрание веднъж да ми каже, че съм прекалено добър за стандартите, на които е свикнала тази институция", каза той.

Като обяснение за ситуацията, Минчев посочи, че в парламента е налице ново мнозинство, което ще съхрани политическия модел, който неговата формация се опитва да премахне. "На такъв парламент е може би по-добре аз да не бъда председателят, защото се оказа, че тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен ", заяви той огорчено. Накрая си пожела, ако се избира нов председател, той или тя да бъде "толкова обективен или обективна, колкото се опитвах аз". Управляващите го изпратиха на крака, с аплодисменти.

 

ПРЕДИСТОРИЯТА НА СХВАТКАТА

Искането за оставката на Минчев дойде от ИТН вчера, но към хората на Слави Трифонов бързо се присъединиха ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане”. Минчев ядоса депутатите от ИТН при вчерашното изслушване на външния министър в оставка Теодора Генчовска. Тя беше привикана от партията на Трифонов, на която дължи и поста си, за да отговори на въпроси за проблемите на държавната политика спрямо Северна Македония. Генчовска, подкрепена от опозицията, настояваше изслушването да бъде закрито за медиите и обществеността. Аргументът й беше, че възнамерява да представи пред депутатите секретна информация.

депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" застанаха зад проект на решение, с което предсрочно се освобождава от поста му председателят на Народното събрание Никола Минчев.

Управляващите обаче отказаха. Така допуснаха грешка, тъй като това се превърна в основа тема на цялата процедура. И също даде основание на противниците им да ги обвиняват, че прикриват „националното предателство” на премиера Кирил Петков в спора със Скопие. Гнева на опозицията отнесе председателят на парламента, който лично и упорито защитаваше решението изслушването да бъде открито. Накрая от ИТН започнаха да събират подписка за неговата оставка, към която скоростно се присъединиха ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане”. Искането Минчев да бъде отстранен беше внесено същия ден, което позволи да бъде разгледано на следващия, т.е. днес.

Правителството одобри официално решение, според което разрешаването на спора със Северна Македония остава изцяло в ръцете на Народното събрание. Това стана на днешното заседание на Министерския съвет.

Опозицията неотдавна пробва да отстрани зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов. Той принадлежи към ПП, също като Минчев. Този опит се провали – но тогава ИТН все още беше част от управляващата коалиция. След като партията премина в опозиционния лагер, управляващите изгубиха предимството си.

"Няма да се дадем на превратаджиите", отсече гневно съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов на влизане в парламента тази сутрин. "Може би това е една проба преди вота на недоверие", допусна Мирослав Иванов от ПП малко по-рано. А социалистът Александър Симов изригна: "Това е демонстрация на мутренска сила." Представители на управляващите изразяваха изумлението си, че ИТН, която доскоро воюваше ожесточено с ГЕРБ-СДС, сега застава рамо до рамо с хората на Бойко Борисов. В отговор депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева определи като спекулация твърденията, че опозиционните формации са създали собствена коалиция.

Неуспех претърпя опитът на парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" да предизвика сътресение в доминираното от четворната коалиция Народно събрание, като поиска оставката на зам. председателя му Мирослав Иванов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата