Медия без
политическа реклама

ПП видя нова коалиция зад атаката срещу Никола Минчев

Оставката на председателя на Народното събрание ще бъде гласувана утре

Никола Минчев
БГНЕС
Никола Минчев

120 депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" застанаха зад проект на решение, с което предсрочно се освобождава от поста му председателят на Народното събрание Никола Минчев. Съгласно парламентарния правилник, предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му. Това означава, че гласуването ще бъде утре, четвъртък.

По-рано днес между шефа на парламента и опозицията избухна скандал в пленарната зала. Това се случи по време на изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска, инициирано от ИТН, заради проблемите в държавната политика спрямо Северна Македония. Опозицията настояваше изслушването да се проведе при закрити врата, тъй като първият ни дипломат се канеше да представи класифицирана информация пред депутатите. Управляващите обаче отказаха. Това даде основание на противниците им да твърдят, че прикриват „националното предателство“ на премиера Кирил Петков.

Правителството одобри официално решение, според което разрешаването на спора със Северна Македония остава изцяло в ръцете на Народното събрание. Това стана на днешното заседание на Министерския съвет.

През цялото време Минчев упорито отблъсваше непрекъснатите искания на опозицията да закрие заседанието за медиите и публиката. Завихри се дълга разпра, кулминацията на която беше заканата на ИТН да поиска оставката на председателя на Народното събрание.

Хората на Слави Трифонов изпълниха заплахата си и малко по-късно обявиха, че инициират подписка. За такова искане е необходима подкрепата на поне една трета от депутатите, т.е. 80 човека. А парламентаристите от ИТН, след разцеплението, са едва 20 души. Затова беше неизбежно да търсят подкрепата на другите опозиционни формации.

Първи се отзоваха от ДПС. Водачът му Мустафа Карадайъ съобщи в парламентарните кулоари, че депутатите от движението са се подписали под искането. Той обвини Минчев в „дребни хитрувания“ по време на изслушването. И го укори, че не прави нищо, за да може ДПС да получи писмени отговори на свои въпроси от вътрешния министър Бойко Рашков, с когото движението отдавна е във вражда.

ПОДКРЕПА

В подкрепа на Никола Минчев се отзоваха от ДБ. "Той е отличен председател на Народното събрание. Многократно и самата опозиция е изразявала уважението си към него", заяви съпредседателят на десницата Христо Иванов. Според него това, което се разиграва в момента, е "един недостоен опит да се закрепи разпадащата се група на ИТН, като й се даде подкрепа от останалите сили в опозицията да атакува позицията на председателя".

Иванов допусна, че това може и да е тактическа логика от страна на ИТН. "Безотговорно е да имаме фигура, която се е утвърдила, натрупала е авторитет и да я счупят, просто за да могат от ИТН да замажат положението. В това няма бъдеще за страната", категоричен бе десният политик.

Председателят на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви в декларация от парламентарната трибуна, че искането на опозицията шефът на НС да подаде оставка означава, че "този парламент е изчерпан откъм съдържание". "Нова коалиция иска да отстрани председателя на Народното събрание Никола Минчев. Ако тази коалиция има мнозинство, то тогава този парламент е изчерпан откъм съдържание. Уж невъзможната коалиция ГЕРБ-ДПС-ИТН не се интересува от българските граждани", каза Гюров. И продължи: "За нея е важно да няма борба с корупцията! Да запази своя главен прокурор! За да продължи да източва държавните пари! Лидерите на "Има такъв народ" свалиха маските, след като не получиха милиардите, които бяха предвидени за продължаващото източване на АПИ", каза председателят на ПП.

Гюров цитира думите на министър Радостин Василев: "Мафията проби в ИТН. Защо, колеги? За пари? За постове? За председател на НС? За шеф на БНБ? Накрая председателят на ПП се обърна към депутатите от ИТН с молба да не предават своите избиратели. "Вие заявихте, че ще се борите с мафията. Сега погледите са насочени към вас. Мафията отново е в политиката. Ние сме на война с мафията. И ще я продължим! Тук, на улицата, на избори, се казва още в декларацията", се казва още в декларацията на ПП.

 

ОТМЕНЕНА ВИЗИТА

Премиерът Кирил Петков отмени в последния момент утрешното си посещение в Азербайджан. Той трябваше да участва в Деветия глобален форум в Баку заедно с настоящи и бивши държавни глави от над 50 държави и да се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев, за да обсъдят предстоящите доставки на азерски газ в България.

Причината за отлагането е решението на премиера да присъства на гласуването на актуализацията на бюджета, както и да покаже подкрепата на правителството за председателя на Народното събрание Никола Минчев, съобщават от правителствената пресслужба. С Илхам Алиев са провели разговор по телефона, като отложената визита ще се състои при първа възможност.

Последвайте ни и в google news бутон