Quantcast

Медия без
политическа реклама

Генчовска: Петков се опита да ревизира националната позиция за Скопие

В тази посока е действала външнополитическият съветник на премиера Весела Чернева, твърди външният министър в оставка

БГНЕС
Теодора Генчовска

Правителството одобри официално решение, според което разрешаването на спора със Северна Македония остава изцяло в ръцете на Народното събрание. Това стана на днешното заседание на Министерския съвет.

"Днес Министерски съвет взе ясно решение за РС Македония, което е недвусмислено. От тук нататък никой политически лидер не трябва да се упражнява по нея", заяви премиерът и допълни, че темата от самото началото се използва за отвличане на общественото мнение.

От външното ни министерство обаче смятат, че така дипломатическата служба ще бъде изолирана от преговорите по казуса. В този дух се изказа външният министър в оставка Теодора Генчовска по време на паралелно протичащото изслушване в парламента по темата, на което беше привикана. Пред депутатите тя заяви, че ведомството й е получило предложение от министър-председателя, което изцяло ревизира Рамковата позиция на България за Северна Македония, приета през 2019 г. Тази позиция до момента остава основата на българската политика по спора със съседката ни, с която страната ни продължава да блокира началото на европреговорите на Скопие.

РАЗКРИТИЯ

Така първият ни дипломат продължи да се движи по линията, че премиерът има своя политика относно Северна Македония. Тя заяви в пленарната зала, че на 5 април т.г. външнополитическият му съветник е изпратила проект на актуализация на Рамковата позиция. Става въпрос за Весела Чернева, която е смятана за архитекта в сянка на външнополитическата линия на Петков по отношение на югозападната ни съседка.

"Съдържанието му (на предложението - бел.ред.) обаче по-скоро предполага ревизия на българската национална позиция", заяви Генчовска. "В тази нова позиция не фигурира българската позиция по македонския език. Изискването за европейски гаранции по отношение на изпълнение на договора от 2017 г. (договорът за добросъседство със Северна Македония - бел.ред.) става несъстоятелно. На практика в този проект са обединени частични идеи на външно министерство за прилагане на двустранния договор, но без ясен механизъм", посочи министърът в оставка. По тази причина ведомството й е отхвърлило премиерската инициатива.

Тя разказа и друг подобен случай. На 24 май съветникът праща електронно писмо на Генчовска, в което предлага да се извади въпросът за правата на македонските българи от преговорите, и да се търсят европейски гаранции за защитата им. Същото мнение е изказано пред първия ни дипломат от еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи – при това сякаш вече е постигната договорка с българската страна, твърди Генчовска.

Министърът в оставка заяви, че е призовала македонския си колега Буяр Османи да преговаря само с нея. Представителите на Скопие обаче търсели контакти в другите български институции, извън МВнР, за да спре София да следи изпълнението на договора за добросъседство, заяви тя.

В разкритията се включи и зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов, който беше инициирал изслушването. Генчовска беше министър от квотата на неговата партия. Йорданов разказа от трибуната за разговор с премиера във връзка с паметна записка от среща на Петков с Вархеи. По думите на Йорданов, министър-председателят "беше бесен", че съдържанието на паметката е стигнало до други институции и чужди посланици. Причината за гнева му е, че в записката са отбелязани договорки между него и еврокомисаря, за които самият Петков си признал, че го правели да изглежда като "национален предател" - или така поне разказа случая зам.-шефът на ИТН.

В коментар към казаното съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че външната политика на страната е прерогатив на правителството, с други думи, на премиера. "Престъпление ли е да разговаря с европейски лидери", попита той Генчовска. В отговор тя призна, че Министерският съвет е водещата държавна институция във външната политика. И уточни, че е настояла пред Османи да не разговаря с членове на премиерския екип.

От БСП също не се впечатлиха от разкритията на Теодора Генчовска и Тошко Йорданов. "Целта на това изслушване беше да бъде тричан министър-председателят", коментира соцдепутатът и бивш външен министър Кристиан Вигенин.

 

КАКВО ИСКА ПРЕМИЕРЪТ

Предложението на Петков е в две точки. В първата се обяснява какво трябва да направят българските дипломати, когато получат предложение от европейските ни партньори, в което да се настоява България да допусне начало на преговори за еврочленство на Северна Македония и Албания. Ако подобно предложение се отклонява от Рамковата позиция, тогава то трябва да се изпраща незабавно на парламентарната комисия по външна политика в София.

Според втората точка българските представители в европейските институции трябва да бъдат инструктирани да не изразяват съгласие с подобни предложения от партньорите ни, докато не бъдат обсъдени в Народното събрание. Ако депутатите ги отхвърлят, тогава нашите дипломати трябва да изразяват отрицателна позиция по такива предложения.

"Да бъде ясно – всяко едно предложение, което се разграничава от Рамковата позиция, да бъде изпращано веднага в Народното събрание и да не се дава съгласие, докато се обсъжда в НС. Ако има отрицателно решение – автоматично да се дава отрицателен отговор", заяви Петков в началото на правителственото заседание. И допълни: "По този начин избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи каквото и да било по темата Република Северна Македония и тази тема трябва да бъде изцяло решена от народните представители в Народното събрание. Това вече е решение на Министерски съвет."

 

ПАРЛАМЕНТАРНИ СКАНДАЛИ

Изслушването на външния министър не мина без обичайните за парламента разпри и обиди. От опозицията много пъти се чуха подхвърляния и обвинения за "национално предателство" към управляващите.

Тошко Йорданов получи наказание "забележка" за това, че се обърна към колегата си от ПП Настимир Ананиев с думата "врачок". Изказването му нямаше нищо общо нито с Генчовска, нито с темата за Северна Македония.

От трибуната Йорданов се обърна хапливо към председателя на НС Никола Минчев: "Допускате странно водене на това заседание. Оставихте политическия номад Настимир Ананиев, който в момента е във вашата партия, да говори за неща, които ще станат в бъдещето, което няма връзка със заседанието. Или е копринен, или е нефелен, или е с всичкия си. Та ако приемем, че той знае какво става в бъдещето, и вие допускате да е в това заседание, моля ви да му позволите да каже числата от тотото, евентуално дали ще вали, колко ще дойде външният дълг. Просто човекът знае бъдещето. Позволете на този врачок да каже и други важни неща", заяви още Йорданов. 

От ИТН настояваха процедурата да премине при закрити врата, тъй като Генчовска искаше да цитира пред депутатите класифицирана информация. Същото поискаха и от ГЕРБ-СДС. Управляващите обаче не се съгласиха - според председателя на парламента Никола Минчев депутатите могат да разгледат всеки таен документ в секретното деловодство на Народното събрание.

Това отприщи дълъг скандал в пленарната зала. Опозицията обвиняваше Минчев, че ще наруши закона за защита на класифицираната информация, ако допусне държавни тайни да се разкрият публично в пленарната зала. Чуха се заплахи, че шефът на парламента ще си загуби поста (това дойде от ИТН - бел.ред.) и дори ще понесе наказателна отговорност (от ГЕРБ-СДС). Малко по-късно депутатът от ИТН Станислав Балабанов съобщи пред журналисти в парламента, че партията му действително ще подготви искане за оставката на Минчев.

"Само на око хвърлях дали 80 души викат "Оставка", за да внесат искането. Заповядайте, депозирайте го", отвърна саркастично Минчев на скандиранията на опозицията.

 

"ИЗМИСЛЕНА ПОСТАНОВКА"

Преди началото на заседанието Христо Иванов заяви, че темата Северна Македония е "измислена постановка". "Има ясен конституционен текст, който казва, че външната политика на България се води в Министерски съвет, а той се ръководи от премиера. Ако е имало двойна политика, това означава, че министър Генчовска трябва веднага да си подаде оставката, защото е имала различна политика от тази на премиера", каза Иванов. В този дух той се изрази и в пленарната зала.

От ИТН отново обявиха, че една от главните причини партията да напусне управляващата коалиция, е политиката, която Кирил Петков води спрямо Северна Македония. Депутатите на Слави Трифонов отдавна обвиняват премиера, че води двойна политика по отношение на падането на ветото на Северна Македония и започване на преговори за еврочленство, като не се консултира с останалата част от управляващата коалиция.

Преди няколко дни депутатът от ИТН Станислав Балабанов показа компромат срещу премиера. По думите на Балабанов Петков му нарисувал план за падне на ветото срещу Северна Македония. Това се случило, докато двамата пътували във влака от Полша към Киев. Според депутата скандалът е, че според плановете на премиера първо трябва да падне ветото, а след това Северна Македония ще предприеме онова, което се изисква от нея от българска страна. Разкритието на Балабанов обаче не предизвика търсения от него ефект.

 

АЛБАНИЯ ИЗОСТАВЯ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Албанският премиер Еди Рама заяви в интервю за базираното в Брюксел американско електронно издание "Политико", че още този месец ще реши да поиска страната му да бъде отделена от Северна Македония в усилията си да започне преговори за членство в ЕС. Той не вярва, че до Европейския съвет на 23-24 юни България ще вдигне ветото си над началото на преговори с РСМ.

"Ако не се случи нищо през юни, ще поискаме да бъдем отделени от тази изгубена в превода двойка (с РСМ - б.р.). Сигурен съм, че трябва да го направим, а после ще видим дали европейските лидери ще се съгласят, или не", казва той пред изданието. Албания и по-рано е изразявала недоволство, че е третирана в тандем с РСМ, но не е искала официално да бъде отделена. България не възразява преговорите с Албания да започнат без забавяне.

Още по темата