Медия без
политическа реклама

Опозицията неуспешно се опита да разклати парламента

Управляващите се консолидираха и отхвърлиха искането да бъде отстранен от поста му зам.-шефът на НС Мирослав Иванов

Мирослав Иванов (в средата) може да си отдъхне.
БГНЕС
Мирослав Иванов (в средата) може да си отдъхне.

Неуспех претърпя опитът на парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" да предизвика сътресение в доминираното от четворната коалиция Народно събрание, като поиска оставката на зам.-председателя му Мирослав Иванов.

Управляващите, които иначе се боричкат помежду си по всеки възможен повод, сега се консолидираха и със 129 депутатски гласа отхвърлиха искането. Трите опозиционни формации нямаха шанс с техните 81 гласа.

Атаката срещу Иванов, който беше издигнат на поста му от ПП, беше инициирана от ГЕРБ-СДС. Бившите управляващи го нарочиха, след като миналата седмица той отне думата на шефа на парламентарната им група Десислава Атанасова. В мотивите към искането си, което беше подписано и от депутатите от ДПС и "Възраждане", герберите обвиниха Иванов в "груби грешки в процедурните правила за работата на Народното събрание", а също и в "грубо погазване на политическия плурализъм и липса на ред в пленарната зала".

Подкрепа от съратниците

По политическата акция на опозицията се проведе тричасово обсъждане. Преди началото му, в парламента пристигна премиерът Кирил Петков и обяви пред журналисти, че искането за оставка на Иванов е "абсолютно необосновано". "Той е един от много свестните, много изпълнителните и всичко прави по правилата. За тази провокация беше хубаво да видя цялата си група и да покажем колко ни е важен той като наш депутат, да го подкрепим. И съм щастлив, че цялата група е много единна”, доволно заяви Петков.

Мирослав Иванов получи подкрепа и от председателя на Народното събрание Никола Минчев, с когото са съпартийци. От трибуната Минчев припомни незначителната ситуация миналата седмица, заради която беше поискана оставката: Десислава Атанасова прочете декларация от името на ГЕРБ-СДС; след това вицепремиерът Асен Василев взе думата, за да й отговори; накрая Атанасова поиска процедура по начина на водене.

"Тя започна с "уважаеми г-н председател" и след това нито веднъж не засегна председателя", припомни Минчев. И обясни, че смисълът на процедурата е да се покаже къде председателят допуска нарушения в правилника. "Дава ли това право на г-н Иванов да прекъсне изказващия се, когато не се изказва по темата? Да. Има ли нарушение? Няма, колеги", отсече категорично Минчев.

Духът на парламентаризма и поглед назад

Йордан Цонев от ДПС отбеляза, че съществува правен вакуум, който допуска злоупотреба с процедурите. "Според мен извода и от днешната процедура е, че ние трябва да се върнем към духа на тази институция и да се водим не от буквата, а от духа, а където буквата е фрапантна, да я променим", витиевато се изрази Цонев.

Съпартиецът му Хасан Адемов даде като добри примери за председатели на Народното събрание Стефан Савов, Александър Джендов и Георги Пирински, а след това поиска те да бъдат сравнени с Мирослав Иванов. "Смятате ли, че има разлика между различните поколения? Когато придобиеш самочувствие и повярваш в себе си, така се взимаш насериозно и предизвикваш негодуванието в останалите колеги", негодуващо отбеляза Адемов. 

В историческия преглед се включи и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който се върна още по-назад – към екзарх Антим I, Марко Балабанов и Стефан Стамболов. А накрая заяви, че "най-доброто решение е Мирослав Иванов сам да отстъпи, за да даде пример".

Младостта не е порок

Георги Михайлов от БСП посочи, че неопитността на Мирослав Иванов не трябва да се смята за порок. "Г-н Иванов е попадал в такива словесни престрелки и се е мъчил да запазва спокойствие", похвали той младия зам.-председател. А след това се нахвърли върху Десислава Атанасова. "С какви обидни думи тя се обръщаше към колеги в парламентарната зала! Не съм адвокат на министър-председателя, но да кажете на някого, че не може да говори български, това е толкова недостойно за нивото на парламента, че не бива човек да си го позволява! Вие си го позволявате системно”, укори я Михайлов.

Искрен Митев от ПП също поде атака срешу ГЕРБ-СДС. "Днес обсъждаме молбата за оставката на Мирослав Иванов, но обсъждаме и друго - има едни хора в Народното събрание, които си мислят, че са по-равни сред равните, и казват, че заглушаваме опозицията", каза той. И се захвана да изрежда колко думи са изказани от ГЕРБ от парламентарната трибуна – „два пъти колкото „Война и мир””, колко пъти са искали процедури и колко от предложените от бившите управляващи законопроекти са били приети. "Благодаря за оценката, това означава, че управляващите нищо не знаете", заяде се Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС.

Христо Иванов от "Демократична България" се опита да върне дебата в рамките на добрия тон. "ГЕРБ са добра опозиция. Г-жа Атанасова е динамична, има енергия, за която може да й се завиди, води си групата много добре и от тази гледна точка нямаме интерес това да се натъква на процедурни спънки, просто трябва да имаме аргументите да отговаряме", каза помирително съпредседателят на ДБ. Но посочи, че десницата ще гласува доверие на Мирослав Иванов, за да продължи да изпълнява задълженията си. "Той е задълбочен, държи на спазването на правилата и това му носи главоболия", смята Иванов.

От ИТН също защитиха Иванов, макар и с по-различни аргументи от другите управляващи. Депутатът от партията Виктория Василева призова зам.-председателят да получи втори шанс, за да има възможност "да коригира своето поведение". А зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов обяви, че напълно подкрепя поведението на Иванов, защото "така постъпват мъжете".

Финални думи

Десислава Атанасова, заради която започна всичко, беше сред последните изказали се. "Дойдохте със заявките, че ще се завърне парламентаризмът, правовият ред, демокрацията. Завърнаха ли се в сграда, окована в решетки? Завръщането на парламентаризма не е лишаването на опозицията от право на дебат, не е отнемането на думата на опозицията, без значение коя е парламентарната група", яростно се нахвърли Атанасова върху мнозинството.

Накрая говори атакуваният Иванов. "Аз лично се чувствам неудобно, че загубихме толкова много пленарно време да обсъждаме моето поведение. Аз винаги съм се старал да спазвам буквата на закона, не само буквата, но и духа ... Не аз съм този, който се е обърнал с неуважителна дума към опозицията, въпреки че многократно съм бил обект на обиди от ГЕРБ и "Възраждане"",  оплака се Иванов.

Той се обърна лично към шефа на групата на ГЕРБ-СДС: "Г-жо Атанасова, ако вие сте се почувствала обидена, имате моите извинения, въпреки че не смятам, че постъпих грешно в тази ситуация. Но духът на парламентаризма не е анархия, не са безкрайни своеволия, не е безкрайно нарушаване на правилника."

В крайна сметка, гласуването нямаше нищо общо с принципите на парламентаризма и резултатът му се определи от политическото разделение между управляващи и опозиция.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?