Медия без
политическа реклама

Опозицията провали избора на председател на парламента

С това продължи да тласка страната към предсрочни избори

22 Юни 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
Залата е празна, защото депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" отказват да се регистрират и заседанието не може да започне

Обединената опозиция в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" продължава да тласка страната към предсрочни парламентарни избори. Показателно за това е нежеланието на четирите формации да допуснат да се проведе избор на нов председател на Народното събрание, след като свалиха досегашния му ръководител Никола Минчев. А без председател парламентът очевидно не може да функционира пълноценно.

Генералната репетиция на офанзивата, която опозицията предприе срещу властта, завърши с падането на председателя на Народното събрание Никола Минчев. След 5-часов ожесточен дебат, днес пленарната зала предсрочно го освободи от поста му.

Изборът беше предвиден за тази сутрин, като първа точка в програмата на парламента. Когато обаче депутатите трябваше да се регистрират за заседанието, стана ясно, че единствено управляващите са заели местата си по депутатските банки. Опозицията в пълен състав отсъстваше. И тъй като управляващите вече са малцинство, не можа да се събере кворум, за да започне заседанието.

Мирослав Иванов - временният председател на парламента, даде почивка, за да даде шанс на опозиционните депутати да влязат в залата. Напразно - и при втория опит да започне заседанието, противниците на властта ги нямаше. Иванов не се отказа и насрочи трети опит. Той също се провали - управляващите събраха всичките си сили, общо 115 депутати, но опозицията я нямаше. Забавното беше, че депутатите от ГЕРБ-СДС бяха предложили в програмата да се включи приемането на процедурни правила за избор на председател - само за да се бойкотират разглеждането на инициативата си.

"Това е начин да се скрият от хората и да чакат часа на вота", роптаеха представители на властта в парламентарните кулоари. Имаха предвид предстоящото гласуване на вота на недоверие, внесен от опозицията. Обсъждането му приключи вчера вечерта и съдбата на кабинета ще бъде решена на извънредно заседание в 19.10 часа днес. За него едва ли има съмнение, че кворум ще се събере.

От БСП видяха и друга причина опозицията да провали днешното редовно заседание - в програмата беше залегнало да се приемат процедурни правила за избора на новото ръководство на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ. Социалистите видяха в това страх от реформата в системата за борба с корупцията.

След близо осем часа дебати стана ясно, че на извънредно заседание утре ще бъде гласуван вотът на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков, внесен от опозицията. Това обяви временният председател на парламента Мирослав Иванов. Заседанието трябва да започне в 19. ч.

А междувременно някои от опозицията подхождаха с насмешка към ситуацията. Като лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. „От цялата последна седмица нито Кирил Петков, нито Асен Василев, нито Бойко Рашков са ми се обаждали да ми дадат някакви указания. Не знам какво да правя, а те са единствените носители на истината“, подигравателно коментира той пред журналисти. Този подход – на ирония и насмешка, вече системно се използва от депесарите. Например, когато управляващите поздравяват с ръкопляскания някой от своите за критики срещу опозицията, депутатите от движението се присъединяват с още по-гръмки аплодисменти.

Най-комичното в днешната ситуация беше, че всеки от двата враждуващи политически лагера настояваше, че другият е отговорен за кворума. Управляващите обявиха, че противниците им са създали ново мнозинство, което е отговорно за нормалната дейност на парламента. От опозицията пък смятат, че властта трябва да си подсигури кворума, щом като иска да управлява. Получава се така, че никой не поема отговорност.

Ива Митева от ИТН коментира бойкота с обяснението, че партията й вече е в опозиция. А лидерът на "Възржадане" Костадин Костадинов каза, че "този парламент се изчерпа идейно, политически и морално". Той яростно порица вчерашното изказване на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, както и неприличния жест, който депутатът от ПП Христо Петров - Ицо Хазарта направи неотдавна в пленарната зала. И обобщи, че парламентът е станал "сборище на хора, които размахват средни пръсти и псуват".

Следобеда премиерът Кирил Петков направи собствен разбор на последиците от случилото се. Той изреди какви законодателни промени не са били приети заради нежеланието на опозицията да работи: поправки в закона за европейските средства, с което били подложени на риск 2.6 млрд. лв. по Плана за възстановяване и развитие, за които срокът е 30 юни; промени в закона за висшето образование; също, разбира се, изборът на председател. "Тази посока, на нас като правителство, трябва да ни ужасява", обобщи Петков.

 

КАКВО СТАВА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Ясно е, че ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" няма да допуснат парламентът да се върне в някакви нормални релси, като избере нов председател. В тази посока бяха настроенията, които изразяваха опозиционните депутати в парламентарните кулоари още преди началото на заседанието. Общият им отказ да влязат и да се регистрират показа недвусмислено, че предварително са се наговорили да провалят избора.

От ПП не улесниха нещата. Хората на Кирил Петков твърдяха, че след като в парламента се е сформирало ново мнозинство, което е отстранило Никола Минчев, редно е то да предложи кандидат за неговото място. Така обаче би проличало, че ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и остатъкът от ИТН са се обединили в един парламентарен лагер. И четирите формации се стремят да изглеждат необвързани помежду си. Затова те също се въздържат да предложат председател. Освен това има риск или просто да не съберат мнозинство за своя кандидат и да го компрометират.

"Докато обстановката не се успокои, докато не седнем всички да разговаряме заедно седемте парламентарни групи, фигурата на председателя на парламента е пръв след равни и няма нужда да поставяме в унизително положение нито един колега. Затова смятам, че не е времето в момента да избираме председател на Народното събрание", каза пред БНТ Ива Митева, която е бивш председател на парламента.

"Няма да издигаме кандидат за председател на НС. Има ново мнозинство, техен ангажимент е да предложат нов председател", коментира пред БНТ Георги Свиленски от БСП.

И ГЕРБ-СДС няма да имат предложение за председател на Народното събрание. Това каза пред bTV Радомир Чолаков. „Политическият момент е важен. Или оттук нататък в следващите дни ще започне в следващите дни да се постига консенсус, или отиваме на избори“, каза Чолаков.

Още по темата