Quantcast
Нови нередности около машинния вот изнервиха ЦИК | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Нови нередности около машинния вот изнервиха ЦИК

От „Информационно обслужване” са използвали протоколи с преброени разписки от 34 машини, вместо флашките с паметта на устройствата
3 616
 Илияна Кирилова

И след края на работата по изборите 2 в 1, продължават да изникват нередности и неясноти в машинното гласуване, които смущават Централната избирателна комисия (ЦИК). Поводът стана анализът на вота, направен от държавната фирма „Информационно обслужване” (ИО), която е ангажирана с изчисляването на изборните резултати. Освен че констатира разминавания в хеш кода на три устройства, докладът на ИО разкри и нередности при въвеждането на данните за гласуването.

Отново машинните разписки

В дъното на новия казус стоят протоколите, в които секционните избирателни комисии попълват резултатите от вота в техните секции, когато машините им дефектират. Например, когато устройството откаже да разпечата протокола с резултатите или в секция с две машини едната е спряла, но гласуването е продължило на другата, без да се преминава към хартиени бюлетини. При такива случаи процедурата е след края на изборния ден да се преброят разпечатаните от устройството контролни разписки и да се попълнят в специално приложение.

Очевидно е, че става въпрос за много конкретни проблемни ситуации. От ИО обаче докладват, че комисиите в 34 секции на изборите на 14 ноември са попълнили такива протоколи за разписките, въпреки че не са имали проблеми със своите машини. Няма яснота защо са постъпили така.

Това, което наистина разтревожи членовете на ЦИК, когато се запознаха с анализа на 30 ноември, беше друго. Изборната процедура изисква ИО да използва данните от флашките с паметта на машините, когато въвежда информацията за гласуването в своите бази данни. При въпросните 34 машини обаче са били въведени данните от споменатите протоколи с разписките. И това е станало, въпреки че информацията от флашките на 34-те машини е била разчетена успешно. На балотажа на 21 ноември е имало сходни случаи – тогава за 14 устройства са използвани данните от протоколите, въпреки че файловете от флашките са били безпроблемно разчетени.

Неофициални данни

Отдавна стана ясно, че данните от машините са единственият официален източник за изборните резултати. Контролните разписки не са такъв източник, както нееднократно потвърди и Върховният административен съд (ВАС). Това означава, че протоколите, в които са записани преброените разписки, също не могат да бъдат смятани за такъв източник.

Зам.-шефът на ЦИК Росица Матева посочи, че комисията не е давала указания на ИО да работи по този начин. „Не знам защо ИО си е позволило да въвежда данни, които на практика не са официални”, заяви Матева.

Какво мислят останалите й колеги не се разбра, тъй като изведнъж микрофоните им се изключиха. Това става непрекъснато, когато те не искат да се знае за какво разговарят на уж публичните си заседания. Когато отново се включиха, стана ясно, че ще се проведе работно обсъждане, на което да се анализират изникналите казуси от доклада на ИО.

И още разминавания

Изникна и съвсем тривиален проблем – разминавания за броя на машинните секции, в които е имало проблеми на изборите. Според ИО на 14 ноември са използвани общо 11 936 машини. При 213 устройства се е наложило да се преброят контролните разписки заради дефекти. В 98 от секциите е преустановено машинното гласуване и е гласувано с хартиени бюлетини. На балотажа на 21 ноември е гласувано на 11 716 машини. За 50 от тях се е наложило да се броят разписките, а в 32 от секциите е преустановено машинното гласуване.

След като изслуша статистиката, председателят на ЦИК Камелия Нейкова алармира, че тази информация не съвпада с наличната в комисията. От районните избирателни комисии са получени други данни за секциите със спряно машинно гласуване. Не се разбра с каква статистика разполага ЦИК, а само че ще се търси допълнителна информация от районните комисии, за да се уточни откъде идват разминаванията.

 

Още

ЦИК отряза от изборите "Български дух и традиции"

19.08.2022

2843
Върховният съд остави "Брикел" да пуши

17.08.2022

1363
Сашо Пенов: Няма да допуснем незаконен избор на училищни директори

12.08.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

7744