Quantcast
Разминавания между изборните протоколи и разписките скараха ЦИК | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Разминавания между изборните протоколи и разписките скараха ЦИК

Комисарите изчакват да изтече срокът за обжалване на резултатите, за да се захванат с казуса
13 362
 Илияна Кирилова
Очакваше се, че броенето на разписките ще създаде проблеми и спорове.

Броенето на машинните разписки, предизвикало толкова разпри по време на предизборната кампания, тепърва ще създава нови главоболия на Централната избирателна комисия (ЦИК). В органа започнаха да пристигат първите сигнали за разминавания между изброените бележки и резултатите от изборите, записани в протоколите на избирателните секции. Подобни проблеми се очакваха, още когато комисията реши, че отрязъците трябва да се броят във всички секции с машинно гласуване. Комисарите засега предпазливо смятат да изчакат с казуса – поне докато изтече срокът, в който могат да се оспорват резултатите от вота, тоест, краят на ноември.

Върховният административен съд (ВАС) образува и насрочи дела по внесените днес жалби срещу ръчното броене на 100% от разписките от машинното гласуване. Съгласно Изборния кодекс ВАС трябва да се произнесе по тях в 3-дневен срок от постъпването на жалбите. От съда информираха, че "в 15.41 часа Централ

На заседанието на ЦИК на 23 ноември бяха разгледани два получени сигнала за такова несъответствие при гласуването за депутати на 14 ноември. И двата засягат секция №244606022 в столичния квартал Подуяне (24-и избирателен район). В сигналите се посочва, че машината в секцията е отчела 103 гласа за коалицията „Продължаваме промяната”. При броенето на разписките обаче е имало само 23 гласа за същата формация. Зам.-шефът на ЦИК Росица Матева, която докладва сигналите, предложи да се изиска цялата информация на секционната комисия и да се направи проверка.

В този момент микрофоните, на които говорят комисарите, бяха изключени, както редовно се случва, когато те не искат да бъдат чути. Когато отново заработиха, Матева обяви, че сигналите засега ще останат за запознаване. А документацията на въпросната секционна комисия ще бъде изискана след изтичането на срока за оспорване на вота. Изглежда някой от членовете на ЦИК беше предложил тази стъпка, а колегите му се бяха съгласили.

Кой не брои правилно – машината или хората?

Не мина обаче без спор по темата. Комисарите се разделиха на два лагера – онези, които смятат, че грешката е на секционната комисия, и останалите, които се съмняват в машините.

Емил Войнов (БСП), който влизаше в първата група, посочи, че според протокола от машината действителните гласове са 316. От тях 309 са подадени за кандидатски листи, а останалите седем са „Не подкрепям никого”. В приложението, което секционната комисия попълва след броенето на разписките, са записани същите числа. Има обаче една голяма разлика. В приложението е записан и броят на разписките за всяка отделна формация, участвала на изборите. Когато се съберат тези разписки, излиза, че са общо 229. Това е с 80 броя по-малко, отколкото онези 309 разписки, които самата комисия е записала в началото на приложението. Според Войнов това означава, че секционната комисия е сбъркала при броенето.

Наскоро имаше повод Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде похвалена. Говоря за случая, когато членовете й бяха поканени на среща в президентството с редица други институции, ангажирани в организацията на предстоящите избори. Това всъщност не беше покана, а по-скоро призовка, която отразяваше

„Преди да извършим проверка, нека да не бързаме с изводите”, пресече го секретарят на ЦИК Севинч Солакова (ДПС). И допълни: „Много е лесно да кажем, че има грешка на секционната избирателна комисия. В крайна сметка, може да се окаже и така. Но не трябва да го казваме наизуст, а въз основа на извършена проверка.”

Намеси се и Ерхан Чаушев (ДПС). „Аз пък мога да ви твърдя, че има проблеми в софтуера, по същата логика ... Все пак 5-6 човека са броили някакви разписки. Не може да се твърди, че само хората грешат. Трябва да се провери и софтуерът”, настоя той.

Раздразнен, Войнов повтори какво беше записано в приложението с преброените разписки. От една страна, от секционната комисия отчитат, че са преброили общо 316 бележки, а от друга страна, разписките за всички формации излизат общо 229 броя. „Значи може да се направи изводът, че някой е взел едно тесте разписки, сложил си ги е в джоба и след това е преброил по-малко гласове”, каза той.

Това, което накрая обедини комисарите, е, че в момента няма да направят нищо.

Още

Рискът следващите избори да останат без достатъчно бюлетини е сериозен

24.01.2023

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1936
Радев спешно свиква ЦИК заради предсрочните избори

23.01.2023

342
Ето на кого и защо са виновни машините за гласуване

12.01.2023

АФП/БТА

2476