Медия без
политическа реклама

Съдът отмени двойното броене на резултатите от изборите

Преброяването на машинните разписки е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите на секционните комисии, смятат върховните съдии

04 Ноем. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Върховният административен съд (ВАС) отмени частично решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което се предвиждаше във всички секции с машинно гласуване секционните избирателни комисии (СИК) да броят повторно контролните разписки, отпечатани от устройствата, след края на изборния ден. Решението на съда беше публикувано днес (пълният му текст - тук).

Делото беше заведено по жалби на ИБГНИ, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и кандидат-депутатите Мартин Димитров и Петър Славов. Те обвиниха ЦИК, че с решението си дописва Изборния кодекс, възлага неправомерно допълнителни задължения на секционните комисии, утежнява силно изборния процес и създава условия за хаос и грешки.

Съдът набляга в решението си, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките "не е елемент от отчитането на резултата от машинното гласуване", заявяват върховните съдии. И допълват: "То служи само за сравняване от СИК на резултата, извлечен от записващото техническо устройство, с установения брой на контролните разписки и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес при отчитане на резултата от машинното гласуване." 

В същото време магистратите отчитат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто вид и обем прецени. "Като отново следва да се подчертае, че това преброяване е само информативно, без да се отразява по никакъв начин на резултата от гласуването. Затова резултатите от контролното преброяване на разписките не подлежат на вписване в протоколите на СИК за отчитане на резултата", посочват от ВАС. И уточняват, че по тази причина ЦИК следва да отмени частта от методическите си указания за машинното гласуване, в която "указват вписване на резултатите от контролното преброяване на разписките за машинното гласуване в протоколи, отчитащи изборния резултат".

Коментари

Малко след като стана ясно отсъждането на ВАС, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира темата на брифинг в партийната централа. Бившият премиер, чиято формация мощно подкрепяше 100-процентното броене на разписките, отправи обичайните си обвинения, че софтуерът на машините се манипулира от неговите политически противници. По самото съдебно решение той заяви: "Аз не коментирам решения на съда. Ще напомня само, че Пламен Узунов (секретар на президента Румен Радев по правни въпроси - бел.ред.) предварително получаваше на телефона си решенията на съда."

Мая Манолова от ИБГНИ отчете съдебното решение като "победа за честността на изборите". На специален брифинг по въпроса тя призова ЦИК да извърши контролно броене на 10-15 процента от разписките. Според Манолова тази работа трябва да се извърши лично от изборните комисари, а не от секционните комисии.

От БСП обявиха, че решението на ВАС е "в полза на прозрачността и честността на вота". Но подчертаха, че контролното броене, дори и да не се вписва в протокола, ще гарантира, че резултатът от машината отговаря на действителния вот, и при евентуално разминаване ще има основание за обжалване на резултата. Затова социалистите ще мобилизират своите членове в СИК и партийните застъпници, за да "участват и стриктно да следят преброяването", така че "още през нощта на изборите ще знаем обективен ли е машинният вот или не".

По-късно се проведе и редовният брифинг на ЦИК. Говорителите на комисията Цветозар Томов и Росица Матева подчертаха, че въпреки съдебното решение, методическите указания за машинното гласуване, като цяло, остават в сила. Вероятно в близките дни комисарите ще разгледат мотивите на съда и ще решат какво да предприемат. „Въпреки различните мнения в ЦИК, никой не е искал броене с цел манипулация. Не мисля, че подобни медийни интерпретации са сериозни. Нашите опасения са свързани с това, че ще се създаде напрежение в изборния процес”, посочи Томов. И изтъкна, че при досегашните преброявания не е засечен нито един случай на машинна грешка, а само човешки грешки.

Колежката му Росица Матева коментира и оплакванията на ГЕРБ, че в предоставените на партията машини, с които да демонстрира как се гласува машинно, номерата на бюлетините не съответстват на действителния брой кандидати. Матева посочи, че демоверсията, която се ползва за обучение от политическите сили, е била изготвена преди да приключи регистрацията на кандидатите и оттам идва разминаването. И напомни че на предишни избори комисарите са били обвинявани, че обучителните им материали са служили като агитация, защото показвали на избирателя не само как да гласува, но и за кого. 

Още по темата:

Централната избирателна комисия (ЦИК) изненадващо реши, че контролните разписки, отпечатвани от машините за гласуване, ще се броят във всички секционни избирателни комисии (СИК) на предстоящите избори. Това стана на днешното й заседание.

 

Казусът с решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което всички секционни избирателни комисии (СИК) с машинно гласуване бяха задължени да броят разписките, разпечатани от устройствата, прерасна в политически въпрос.

 

Централната избирателна комисия (ЦИК) буквално се разкъсва от вътрешни противоречия заради казуса, възникнал около решението й за броенето на машинните разписки.

 

С рязко критично становище излезе Асоциация „Прозрачност без граници”, която редовно следи за коректното провеждане на изборите, срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се броят ръчно разписките от машинното гласуване във всички секции, в които

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата