Медия без
политическа реклама

„Прозрачност без граници”: ЦИК обезсмисли машинния вот

Решението да се броят навсякъде разписките е неадекватно и рискува да компрометира изборните резултати, обявиха от неправителствената организация

03 Ноем. 2021Обновена
Илияна Кирилова

С рязко критично становище излезе Асоциация „Прозрачност без граници”, която редовно следи за коректното провеждане на изборите, срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се броят ръчно разписките от машинното гласуване във всички секции, в които такова ще се проведе. „Това решение е неадекватно и създава редица рискове за изборния процес, които могат да компрометират допълнително изборните резултати”, посочват от неправителствената организация.

Централната избирателна комисия (ЦИК) изненадващо реши, че контролните разписки, отпечатвани от машините за гласуване, ще се броят във всички секционни избирателни комисии (СИК) на предстоящите избори. Това стана на днешното й заседание.

Според „Прозрачност без граници” решението „въвежда втора, дублираща технология за отчитане на изборните резултати, която обезсмисля машинното гласуване и неговите основни позитиви”. И констатират, че сега България ще се окаже единствената страна в света, в която избирателите гласуват електронно с машини, но секционните комисии (СИК) броят ръчно хартиени разписки. И това при положение, че само през последните 3 години държавата е похарчила над 76 млн. лв. за устройствата.

От асоциацията са категорични, че с решението комисарите неправомерно дописват Изборния кодекс. А това е нещо, което не е позволено на административните органи като ЦИК – те могат единствено да действат в рамките на закона, без да го дописват. Още повече, че кодексът е предвидил ясно случаите, в които е задължително да бъдат преброени разписките. Това се прави, когато машината е блокирала и не е сигурно дали преносимата памет може да възстанови резултата от гласуването до този момент. Тогава е задължително данните от преброяването на разписките да бъдат описани в отделен протокол, който да бъде прикрепен към официалния протокол на секционните комисии. От ЦИК така и не обясниха защо при работещи устройства ще се прилага същият подход, недоумяват от „Прозрачност без граници”.

Казусът с решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което всички секционни избирателни комисии (СИК) с машинно гласуване бяха задължени да броят разписките, разпечатани от устройствата, прерасна в политически въпрос.

От организацията напомнят, че България е една от малкото държави в света, в които избирателят може да провери физически вота си благодарение на разписката, която устройството отпечатва след гласуването. Бележката служи за проверка, също така, в случай, че се повреди машината или флаш паметта, или при съдебно оспорване на изборните резултати. Ако идеята на ЦИК е била да се провери дали софтуерът на машините отчита коректно резултатите от гласуването, е необходимо да се провери самият софтуер, а физическата проверка на разписките да се прилага като допълнителен инструмент за контрол, смятат от асоциацията.

Централната избирателна комисия (ЦИК) буквално се разкъсва от вътрешни противоречия заради казуса, възникнал около решението й за броенето на машинните разписки.

От „Прозрачност без граници” изтъкват, че решението на ЦИК ще натовари допълнително секционните комисии – не само заради броенето, но и заради съставянето на няколко вида протоколи, при копирането на тези протоколи за застъпниците и наблюдателите, при предаването на изборните книжа в районните комисии, и при обявяването на изборните резултати от ЦИК. И всичко това в условията на пандемия и зимен сезон. „Ръчното броене на разписките и съставянето на няколко броя протоколи неминуемо ще доведе до объркване, грешки и поправки в протоколите и ще затормози целия процес по приключване на изборния ден и отчитане на резултатите. В секциите с по една машина СИК ще трябва да попълнят на ръка 4 протокола и да прикрепят към тях 2 машинни протокола; в секциите с 2 машини СИК ще трябва да попълнят на ръка 6 протокола и да прикрепят съответните машинни протоколи”, посочват от асоциацията.

В заключение от „Прозрачност без граници“ призовават ЦИК да не компрометира изборния процес с „необосновани, нелогични и незаконосъобразни действия” и да ревизира своето решение.

Повторното преброяване на контролните разписки, които машините отпечатват след гласуване, не е добър подход да се проверява надеждността на устройствата. Такъв изглежда е изводът, до който са стигнали в Централната избирателната комисия (ЦИК) по въпроса.

 

В ОЧАКВАНЕ

В четвъртък от 10 часа се очаква Върховният административен съд (ВАС) да обяви решението си по казуса с разписките. Това стана ясно след днешното му заседание по случая. Жалби до съда подадоха ИБГНИ, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и отделни кандидат-депутати с искане за отмяната на решението. От ЦИК се защитиха с писмено становище, тъй като не успяха да излъчат представител, който да застане пред съда.

Още по темата