Медия без
политическа реклама

ЦИК удовлетвори ГЕРБ за разписките от машините за гласуване

Комисарите решиха, че бележките ще се броят във всички секции, както отдавна настояват бившите управляващи

29 Окт. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
Разписките се разпечатват с всяко гласуване и се пускат в отделна кутия.

Централната избирателна комисия (ЦИК) изненадващо реши, че контролните разписки, отпечатвани от машините за гласуване, ще се броят във всички секционни избирателни комисии (СИК) на предстоящите избори. Това стана на днешното й заседание.

Така комисарите удовлетвориха отдавнашното настояване на ГЕРБ да се броят на 100 процента бележките. В миналото бившите управляващи дори заплашваха, че ако ЦИК не се съобрази с това искане, ще призоват своите представители в избирателните комисии да се оттеглят.

Нова стъпка в черната си кампания срещу организацията на парламентарните избори на 11 юли, и на машинното гласуване в частност, предприеха от ГЕРБ.

За предния вот на 11 юли т.г. беше решено, че ще се прегледат повторно само представителна извадка от бележките – от 30 избирателни секции в чужбина и 1343 секции в страната. Резултатите от проверката зад граница предизвикаха известно безпокойство.

Нов казус около машинното гласуване от парламентарните избори на 11 юли смути Централната избирателна комисия (ЦИК).

Изводите от проверката в страната се забавиха с месеци, а крайният извод на ЦИК и Обществения съвет към комисията, който участва в процеса, беше, че това не е удачен подход.

Повторното преброяване на контролните разписки, които машините отпечатват след гласуване, не е добър подход да се проверява надеждността на устройствата. Такъв изглежда е изводът, до който са стигнали в Централната избирателната комисия (ЦИК) по въпроса.

Днешното решение на ЦИК беше взето с приемането на методическите указания за изборите, предназначени за секционните комисии. Противопоставиха се само двама от комисарите – зам.-шефът на ЦИК Росица Матева (от квотата на ИБГНИ) и членът Любомир Георгиев (от квотата на "Демократична България"). „По този начин ЦИК недопустимо дописва Изборния кодекс и въвежда задължения на СИК, които не се съдържат в Изборния кодекс, и обезсмисля машинното гласуване”, аргументира се Матева. Колегата й изказа същите мотиви.

Твърденията на Матева са основателни - все пак основната цел на машинното гласуване е да улесни и опрости изборния процес. Трудно е да се види как ще стане това, ако секционните комисии повсеместно биват натоварени с преглеждане на бележки.

Борисов остана доволен

Задоволство от това развитие изказа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в партийната централа по-късно. "Поздравявам ЦИК. Това е до голяма степен крачка напред към прозрачността или поне донякъде да не смеят да излъжат толкова, колкото предишния път", заяви той.

Той отново повтори конспиративната теория, която разпространява през последните месеци - че машинното гласуване се манипулира, за което досега не е представил реални доказателства. А отговорността за това Борисов хвърли върху противниците си от "Демократична България". "Софтуерът и цялата схема по машинното гласуване се контролират от 4-ма души от "Да, България" (една от формациите в ДБ - бел. ред.)", обяви експремиерът.

Когато беше запитан от журналист кои са тези хора, той се обърна към бившия си вицепремиер Томислав Дончев. "Томиславе, помниш ли им имената?", попита го партийният водач. След като се замисли, Дончев назова Атанас Шарков, бивш съветник на служебния премиер Стефан Янев, работил по договор към ЦИК за конфигурирането на софтуера на машините. "Ние извършихме много прецизен анализ с помощта на водещи IT специалисти на целия алгоритъм на изборния процес и на слабите му места", допълни Дончев. Но не каза защо досега бившите управляващи не са представили въпросния анализ на обществеността.

От ИБГНИ биха тревога

Мая Манолова – единият от лидерите на ИБГНИ, коментира в специално включване по Фейсбук, че решението е взето от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в комисията, които така са върнали възможностите за манипулация на вота. „Тези 4 партии сложиха кръст на Изборния кодекс и на машинното гласуване, защото то абсолютно се обезсмисля, ако някой след машинното гласуване ще брои разписките и ще определя коя партия колко гласове е получила”, заяви бившата социалистка.

Тя посочи, че голямото предимство на машинния вот е, че не позволява на човешки ръце да броят гласовете и да съставят протоколи с изборни резултати, които са изпъстрени със зачерквания, задрасквания и кражби на гласове. И предрече, че в условията на ковид пандемията много членове на секционни комисии въобще няма да отидат в секциите в изборния ден, защото с часове ще трябва да броят след края на вота. „За това ли се борихме за машини? За това ли се похарчиха милиони?”, възмути се Манолова. А накрая се закани, че ИБГНИ ще обжалва решението на ЦИК.

От "Да, България" поискаха намесата на ДАНС и прокуратурата

Думите на Борисов по адрес на "Да, България" предизвикаха гневната реакция на партията на Христо Иванов. "Ако това беше поредната дебелашка шега на бившия премиер, щяхме да му отговорим, че нашата Четворка явно е като Петорката от Кеймбридж начело с Ким Филби, вербувана от НКВД да работи за болшевишка Русия. И затова, контролирайки напълно изборните резултати, оставя ГЕРБ с толкова високи резултати", коментираха саркастично от дясната формация в прессъобщение по темата. След което напълно сериозно призоваха ДАНС и прокуратурата да поискат от лидера на ГЕРБ да назове имената на четиримата "господари на машинния вот". Ако не го направи, тогава да се извини.

По-късно Христо Иванов се включи по Фейсбук и обяви, че решението на ЦИК е взето от същата коалиция, която се е опитала да дерегистрира кандидат-депутатските листи на ДБ в Стара Загора и други избирателни райони. По думите му, в ядрото на тази коалиция влизат ГЕРБ и ДПС, но им помагат БСП и ИТН. "Нетният резултат е, че ако се въведе 100% броене на тези разписки, работата на изборните комисии страхотно ще се затрудни и рискува да доведе до срив на отчитането на изборните резултати. А след това да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване", предупреди лидерът на "Да, България". Съпартиецът му Божидар Божанов изрази мнение, че членове на СИК, симпатизиращи на една или друга партия, могат да саботират изборите - да си тръгнат с разписките, броенето да не излезе и това да бъде използвано като довод, че изборите са манипулирани.

Заплахата „Демократична България” да претърпи крушение още преди изборите продължава да расте. Казусът с неуспешния й опит да регистрира кандидат-депутатите си в Стара Загора потенциално застрашава участието на коалицията в до 14 избирателни района от общо 31 в страната.