Медия без
политическа реклама

ЦИК счита броенето на разписките от машините за ненадеждно

Отговорността комисарите хвърлят върху секционните комисии, които са допуснали грешки при повторното отчитане на бележките

28 Окт. 2021
Илияна Кирилова

Повторното преброяване на контролните разписки, които машините отпечатват след гласуване, не е добър подход да се проверява надеждността на устройствата. Такъв изглежда е изводът, до който са стигнали в Централната избирателната комисия (ЦИК) по въпроса.

Броенете се възприе като метод на последните избори на 11 юли т.г. Идеята беше, че ако прегледа наново извадка от разписките, може да се определи дали машинното гласуване е довело до някакви разминавания в изборните резултати. Проверката на разписките от 30 секции в чужбина показа, че такива има.

Нов казус около машинното гласуване от парламентарните избори на 11 юли смути Централната избирателна комисия (ЦИК).

Резултатите от другата, по-голяма проверка – на бележките от 1343 секции в страната, обаче се забави толкова дълго, че в началото на октомври от Обществения съвет към ЦИК алармираха, че това подкопава общественото доверие в изборния процес.

Централната избирателна комисия (ЦИК) отново ще работи с частната фирма „Сиела Норма” за машинното гласуване.

На днешния редовен брифинг на ЦИК говорителят й Росица Матева заяви, че протоколите с резултатите от повторното броене се намират в комисията и са били проверени от нейни членове. От Обществения съвет са извършили собствена проверка на документите, след което всички заедно са обсъдили заключенията си. По думите на Матева, мнението им е, че „това е начин, по който трудно може да се направи извод дали има някакъв проблем с отчитането на резултатите от машините.”

„Има допуснати грешки при попълване на тези протоколи от секционните избирателни комисии (СИК), но типът грешка води към извода, че или се дължи на преумората на СИК след края на изборния ден, или на т.нар. приплъзвания – попълване на резултата в един ред, когато той касае съседния такъв”, допълни Матева. И предпазливо допусна: „Може би не е уместен по този начин да се прави това контролно преброяване.”

От съвета са предложили по-различен подход – да се изберат определени секции, които след изборите на 14 ноември да изпратят разписките си в ЦИК, където да се извърши проверката. Тепърва предстои комисарите да обсъдят дали да се нагърбят с тази работа.

Подготовка

На интернет страницата на ЦИК е качен симулатор за машинно гласуване. Може да бъде използван от избирателите, които желаят да се упражнят – през компютър, телефон или таблет. В интернет пространството има и други симулатори, някои от които обаче не съвпадат напълно с реалния процес на гласуване, предупрежди Росица Матева.

На сайта е пубикувано и видео, на което подробно се разясняват стъпките, по които се гласува с машината:

Избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители на 14 ноември 2021 г.

Има и проблемни моменти. Например, в началното меню, веднъж след като избере дали да участва и в двата вота, или само в единия, избирателят не може да се върне обратно, ако промени решението си. Тоест, ако избереш да гласуваш само за президент, но в следващия момент решиш, че ти се иска да гласуваш и за депутати, няма как да се върнеш назад. Росица Матева посочи, че технически вече не е възможна промяна в софтуера на машините, за който отговаряше частната фирма "Сиела Норма". И предупреди избирателите, че е много важно да са взели предварително решението в какъв вид избори да участват.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?