Quantcast
ЦИК предаде на „Сиела Норма” поръчка за 12 млн. лв. | СЕГА
facebook
twitter

България

ЦИК предаде на „Сиела Норма” поръчка за 12 млн. лв.

Новият договор засяга софтуера на машините за гласуване, който изборната администрация не може да модифицира сама
Обновена
1 017
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Централната избирателна комисия (ЦИК) отново ще работи с частната фирма „Сиела Норма” за машинното гласуване. С решение на комисарите от днес, 1 октомври, „Сиела Норма” беше определена за изпълнител на обществена поръчка за техническото осигуряване на вота с устройствата. Поръчката засяга частичните местни избори на 3 октомври, както и президентските и парламентарните избори на 14 ноември. Стойността й възлиза на 12 млн. лв.

Фирмата ще се погрижи, на първо място, за 61 устройства за гласуване, на които трябва да бъдат въведени параметрите на бюлетините, да се конфигурират, инсталират и настроят за частичния вот. Второ, трябва да извърши същото и за 12 400 машини за изборите на 14 ноември. Трето, да поеме тези дейности за същия брой устройства и при евентуален втори тур на президентския вот на 21 ноември. Част от поръчката са и логистичното осигуряване и техническото обслужване на машини.

По принцип ЦИК очакваше, че към настоящия момент нейните специалисти ще могат сами да модифицират софтуера на машините за всякакви видове избори, без намесата на производителя и доставчика. Това обаче не може да стане. Причината е, че действието на договорите, по които ЦИК следва да получи възможност самостоятелно да променя софтуера, все още не е приключило. Поне така излиза от изключително сложното обяснение, дадено в цитираното решение на комисията.

Както стана обичайна практика, за да определят директно изпълнителя на поръчката (в случая „Сиела Норма”), комисарите се възползваха от разпоредбата в Закона за обществените поръчки, която позволява такъв подход при изключителни обстоятелства, независещи от възложителя (в случая ЦИК). А изключителното обстоятелство (както винаги) е, че остава твърде малко време до провеждането на изборите, и бавеното може да доведе до това ЦИК да не успее да изпълни възложените му по закон задължения.

Договорът, който предстои да бъде сключен между ЦИК и „Сиела Норма”, не засяга закупуването на допълнителни машини за 14 ноември. Придобиването им се отложи, поне за момента, тъй като офертите, които изборната администрация получи, надхвърлят отпуснатия й за целта бюджет.

Какво стана с разписките?

От Общественият съвет към ЦИК, в който влизат неправителствени организации, наблюдаващи изборите и изборния процес, припомниха за висящ въпрос, по който комисарите мълчат. Става въпрос за контролното преброяване на разписките от машините, каквото трябваше да се проведе за 1343 избирателни секции в страната от последния вот на 11 юли 2021 г. Няма нови резултати от юли насам, когато стана ясно, че се откриват разминавания между числовите данни от машинното гласуване и данните от контролните разписки в 30 избирателни секции в чужбина, отново от изборите на 11 юли.

"Няма нито първични данни, нито анализ на съответствието на намерените в кутията разписки при контролното броене и отчетените резултати в секционния протокол / от флашката. Това подкопава общественото доверие в процеса. Публикуването на пълната информация за контролното броене, с евентуалните проблеми и извлечения опит за преодоляването им при следващите избори, е важна стъпка за противодействие на недоверието", коментират разтревожено от Обществения съвет в становище, цитирано от БГНЕС.

Още

Нови нередности около машинния вот изнервиха ЦИК

03.12.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3488
Радев засега ще държи юмрука си в джоба

01.12.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4413
3 машини с разминавания в хеш кода са установени на изборите

30.11.2021

Обновена

4945