Quantcast

Медия без
политическа реклама

Машинното гласуване отново увисна заради пари

ЦИК прекрати обществената поръчка за нови устройства, тъй като получените оферти не се вместват в бюджета й

28 Септ. 2021ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

И за предстоящите избори на 14 ноември въпросът с доставката на машини за гласуване няма да премине гладко. На 27 септември Централната избирателна комисия (ЦИК) е прекратила обществената поръчка за доставка на допълнителни 1600 устройства, предвидени за парламентарния и президентския вот. Причината е, че нито една от получените оферти не съвпада с разполагаемия бюджет, който възлиза на 9.5 млн. лв.

Допълнителните машини са необходими, тъй като изборната администрация очаква, че двата едновременно провеждащи се вота ще удължат времето за гласуване на всеки един избирател. Затова и повече избирателни секции трябва да се оборудват с по 2 устройства. Когато стартира процедурата за поръчката, ЦИК отново се възползва от разпоредба в Закона за обществените поръчки, която позволява да покани един участник. Това е т.нар. договаряне без предварително обявление – процедура, която законът позволява да се използва при екстрени обстоятелства. В случая, според ЦИК, това са изключително кратките срокове за организирането на изборите.

Затова комисарите отправиха директно покана до производителя на ползваните досега машини – базираният в Амстердам „Смартматик Интернешънъл Холдинг”, и до дружествата, които са доставяли устройствата на "Смартматик" в миналото. Това са държавната фирма „Информационно обслужване” и частната „Сиела Норма”. В поръчката, разписана на 17 септември, освен 1600-те машини, влизат и инсталиран софтуер, смарткарти, флашпамети, софтуерни лицензи, транспорт и застраховка. Общата сума е 9.5 милиона без ДДС.

Получените оферти обаче са се оказали неудовлетворителни. От „Информационно обслужване” са предложили 9 998 450 лв. без ДДС, а „Сиела Норма” – 9 950 000 лв. без ДДС. Проведени са преговори с комисията, при които и двете дружества са отказали да намалят тези суми, които надхвърлят максималната прогнозна стойност на обществената поръчка от 9.5 млн. лв. без ДДС.

Това връзва ръцете на комисарите, които не могат да надхвърлят бюджета си. Затова са решили да прекратят поръчката и сега ще се съвещават с министерство на финансите какво да се предприеме оттук-нататък, за да доставят необходимите устройства, без да се харчи повече от предвиденото.

 

Проблемите с машините в миналото:

Продължават да се усложняват и без това комплицираните финансови отношения между Централната избирателна комисия (ЦИК) и доставчикът на машините за гласуване “Сиела Норма”. От фирмата си търсят от изборната администрация около 14 млн. лв.

 

Обществената поръчка, която Централната избирателна комисия (ЦИК) подготвя за доставка на нови машини за гласуване, ще бъде възложена на българското държавно дружество „Информационно обслужване”. Това решиха членовете на комисията на заседанието й в понеделник.

 

След продължителни препирни Централната избирателна комисия (ЦИК) подписа договор със „Сиела Норма”.

 

Късно в понеделник Централната избирателна комисия (ЦИК) прекрати поръчката за доставка на 1500 нови устройства, с които да обезпечи машинното гласуване.

 

И без това изпълнената с какви ли не трудности подготовка на машинното гласуване, сега се изправи пред провал. Огромен скандал се разрази между Централната избирателна комисия (ЦИК), която го организира, и фирмата „Сиела Норма”, от която се очаква да достави устройствата.

 

Още по темата