Quantcast
Машинното гласуване отново увисна заради пари | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Машинното гласуване отново увисна заради пари

ЦИК прекрати обществената поръчка за нови устройства, тъй като получените оферти не се вместват в бюджета й
881
 Илияна Кирилова

И за предстоящите избори на 14 ноември въпросът с доставката на машини за гласуване няма да премине гладко. На 27 септември Централната избирателна комисия (ЦИК) е прекратила обществената поръчка за доставка на допълнителни 1600 устройства, предвидени за парламентарния и президентския вот. Причината е, че нито една от получените оферти не съвпада с разполагаемия бюджет, който възлиза на 9.5 млн. лв.

Допълнителните машини са необходими, тъй като изборната администрация очаква, че двата едновременно провеждащи се вота ще удължат времето за гласуване на всеки един избирател. Затова и повече избирателни секции трябва да се оборудват с по 2 устройства. Когато стартира процедурата за поръчката, ЦИК отново се възползва от разпоредба в Закона за обществените поръчки, която позволява да покани един участник. Това е т.нар. договаряне без предварително обявление – процедура, която законът позволява да се използва при екстрени обстоятелства. В случая, според ЦИК, това са изключително кратките срокове за организирането на изборите.

Затова комисарите отправиха директно покана до производителя на ползваните досега машини – базираният в Амстердам „Смартматик Интернешънъл Холдинг”, и до дружествата, които са доставяли устройствата на "Смартматик" в миналото. Това са държавната фирма „Информационно обслужване” и частната „Сиела Норма”. В поръчката, разписана на 17 септември, освен 1600-те машини, влизат и инсталиран софтуер, смарткарти, флашпамети, софтуерни лицензи, транспорт и застраховка. Общата сума е 9.5 милиона без ДДС.

Получените оферти обаче са се оказали неудовлетворителни. От „Информационно обслужване” са предложили 9 998 450 лв. без ДДС, а „Сиела Норма” – 9 950 000 лв. без ДДС. Проведени са преговори с комисията, при които и двете дружества са отказали да намалят тези суми, които надхвърлят максималната прогнозна стойност на обществената поръчка от 9.5 млн. лв. без ДДС.

Това връзва ръцете на комисарите, които не могат да надхвърлят бюджета си. Затова са решили да прекратят поръчката и сега ще се съвещават с министерство на финансите какво да се предприеме оттук-нататък, за да доставят необходимите устройства, без да се харчи повече от предвиденото.

 

Проблемите с машините в миналото:

 

 

 

 

 

Още

Анонимници атакуват отново депутатските банки

17.10.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1005
ЦИК засега остави без последствия казуса с листите на ДБ

16.10.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

9201
ДБ се е регистрирала електронно и за предните избори през 2021 г.

15.10.2021

Обновена

3715