Quantcast
Машинният вот е пред провал: ЦИК и доставчикът не се разбраха | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Машинният вот е пред провал: ЦИК и доставчикът не се разбраха

„Сиела Норма” се закани да се откаже от поръчката за устройствата – недоволна е от предлаганата цена и срока за изпълнение
Обновена
12 149
 Илияна Кирилова

И без това изпълнената с какви ли не трудности подготовка на машинното гласуване, сега се изправи пред провал. Огромен скандал се разрази между Централната избирателна комисия (ЦИК), която го организира, и фирмата „Сиела Норма”, от която се очаква да достави устройствата. Причината бяха претенциите на дружеството, което недоволства от предлаганата му цена, както и от срока за изпълнение.

За предните парламентарни избори на 4 април 2021 г. ЦИК закупи от „Сиела Норма” 9600 машини, произведени от „Смартматик”, за 36 000 000 лв. без ДДС. Преди дни комисарите решиха, че ще поръчат още 1500 устройства – с опцията за 500 допълнителни при нужда, след като миналото Народно събрание замени изцяло хартиените бюлетини с машинно гласуване, включително и за избирателните секции в чужбина.

От самото начало, когато се разбра, че ще трябва да се закупят нови устройства, беше почти сигурно, че ЦИК ще бъде принудена да се обърне към „Сиела Норма” заради изключително краткото време за организацията на изборите.

Неприятна изненада

На заседанието на комисията в петък, на което участваха и представители на фирмата, членовете на държавния орган получиха неприятна изненада. От „Сиела Норма” обявиха, че сумата, която държавата беше предвидила за допълнителни машини – 6.5 млн. лв., не ги удовлетворява. По-малката поръчка като брой машини, разходите за доставката им от чужбина, за софтуер, консумативи, чуждестранни специалисти – всичко това покачвало сумата до 15 млн. лв. От дружеството недоволстват и от краткия срок, в който да изпълнят поръчката – до изборите, когато всичко трябва да бъде готово, остават 5 седмици.

"Колкото повече ни притискате във времето, за нас рискът става по-голям, ние ще слагаме по-големи суми за покриване на тези рискове ... а може наистина да ви кажем: не можем да се справим и някой друг би трябвало да се опита да се справи вместо нас", заяви управителят на "Сиела Норма" Веселин Тодоров.

Решението на ЦИК е взето

Искането им буквално скандализира членовете на ЦИК, които категорично отказаха да се съобразят. "Тази цена не е просто произволно избрана. Тя си има своето обяснение и е съобразена с бюджетните възможности ... Тази цена от 15 млн. лв. ми се струва твърде висока, защото по информацията, с която разполага ЦИК и становището на експерти, тя трудно може да бъде обоснована. А и предвид на това, че в бюджета изобщо не е заложена подобна сума, аз не смятам, че изобщо може да бъде обсъждана. Решението на ЦИК е взето", отвърна му шефът на ЦИК Камелия Нейкова.

"За обществото цената не е приемлива. При едно такова рязко увеличаване по-добре да спрем с машинното гласуване, защото обществото, ако не го приема, ние сме държавен орган и ние търсим да удовлетворим неговите очаквания. Тоест, нашите ръце са вързани при преговори", добави колегата й Любомир Гаврилов.

Тодоров беше решен да се наложи. "Не мога да разбера как сте го сметнали, но да знаете, че сте сбъркали в смятането. Аз съм завършил Математическия факултет. Очевидно е за всеки, че когато нещо се произвежда в 6 пъти по-малко количество, то струва по-скъпо на единица ... Няма математическа логика, може би има някаква друга - юридическа, политическа в това число 6.5 милиона, но никаква математическа и стопанска логика няма в това число", обърна се той към комисарите. И даде да се разбере, че при такава сума, фирмата му няма да участва. Нещо повече - по думите му, ако ЦИК се забави още 10 дни с търга, и 15 милиона няма да ги съблазнят да участват.

Ролки хартия и изнудвачество

Разговорът се оплете в детайли, от които стана ясно, че двете страни не могат да разберат за нищо. Управителят на "Сиела Норма" започна да описва допълнителните разходи - 400 000 лв. за флашки, 100 000 лв. за смарткарти, 60 000 лв. за ролки хартия, и още за извънреден труд по софтуер, логистика, скъп пренос по въздух. Членовете на ЦИК също се заровиха в подробностите - за неизползваните ролки хартия от предните избори, машинни компоненти от Тайван, на кого принадлежи софтуерът и кой има правото и възможността да го модифицира.

Повдигна се дори въпросът как комисията ще приеме изпълнението на досегашния договор. Тодоров бурно отвърна, че фирмата му е предала на 100 процента това, което е дължала като изпълнител. "Ще ми се да не започваме да обсъждаме дали ние сме изпълнили договора, дали са се провели избори на 4 април, дали ние сме доставили 9600 машини и дали сме предоставили софтуера, който трите държавни агенции са установили, че може самостоятелно да модифицират ... Ако започваме от нулата, почва да прилича на изнудване, казвам ви го откровено", изпусна си нервите шефът на "Сиела Норма".

"Престанете с квалификациите!", съвсем се разгневи Камелия Нейкова. "Искам да чуя алгоритъм, каква квалификация ... Всичко, което вие сте поискали сме предали ... Да започваме да обсъждаме сега договора ме притеснява", разгорещи се още повече Тодоров, който продължи да настоява, че сметките на ЦИК не излизали. "Все още сме в срока на договора, в който трябва да се приеме изпълнението, за да може да плати цената държавата, и не виждам никакъв проблем в това. Вие като че ли се дразните, че се връщаме назад. Длъжна съм да знам какво ще приеме ЦИК и държавата", реагира Нейкова.

Нормата на печалба и чистото сърце на търговеца

Разговорът направи пълен кръг и отново се върна към общата цена на машините. Тодоров се впусна в пространно обяснение за начините, по които функционира глобалната икономика, съсредоточаването на производството в няколко фирми и направи аналогии с мобилните телефони и дори книгопечатането. А накрая даже обяви, че всъщност оценките на партньорите им от "Смартматик" за първата поръчка за 9600 машини били за 42-43 милиона без ДДС, а неговата фирма се преборила да свали сумата. "На нас ни коства доста усилия да успееем да ги убедим да се вместим в 36 милиона", заяви той.

"Вие сте търговец, който препродава стока на друг търговец, и при всички случаи, понеже започнахме да говорим за себестойност и цена, в цялата ви верига има една тайна величина, която се нарича норма на печалба. Вие ни убеждавате, че каквото получавате от производителя, ни го давате ей така - от чисто сърце ли, що ли", ядоса се членът на ЦИК Ерхан Чаушев.

"Държавният бюджет е с приоритет. От разговорите оставам с впечатлението, че веднъж казахте 9 милиона, веднъж 15 милиона. В крайна сметка, ЦИК е взела това решение, застава зад решението си и оттук-нататък ще търси решения в случай, че откажете да участвате в тази процедура", сложи точка на разгорещения и болезнен разговор Камелия Нейкова.

А въпросът за провеждането на машинното гласуване остана висящ.

Още

ЦИК хвана кандидат за депутат в 4 различни листи

21.10.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

7068
Новите ковид мерки засега не обхващат изборите на 14 ноември

21.10.2021

528
1.6 млн. лева държавни пари ще изтекат за предизборна реклама

20.10.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1029