Медия без
политическа реклама

ГЕРБ призова изборните чиновници да се разбунтуват срещу ЦИК

Бившите управляващи мощно засилиха черната кампания срещу машинното гласуване

30 Юни 2021Обновена
Христо Гаджев (вляво) Дани Каназирева и Радослав Чолаков подеха поредна атака срещу машинния вот.
БГНЕС
Христо Гаджев (вляво) Дани Каназирева и Радослав Чолаков подеха поредна атака срещу машинния вот.

Нова стъпка в черната си кампания срещу организацията на парламентарните избори на 11 юли, и на машинното гласуване в частност, предприеха от ГЕРБ. Бившите управляващи на практика призоваха членовете на секционните избирателни комисии (СИК) да се разбунтуват срещу Централната избирателна комисия (ЦИК), ако последната откаже да въведе задължително броене на контролните разписки от машинния вот.

Хората на Бойко Борисов отдавна настояват да се броят хартиените бележки, които издава всяко устройство след гласуване, както и да се проверява съдържанието им – дали отпечатаният глас съвпада с отбелязаното в машинния протокол. Това е начинът, твърдят те, да се потвърди, че вотът е честен и няма манипулации посредством машините. Всъщност пълно броене не се налага – достатъчна е представителна извадка от определена група избирателни секции, подбрани на случаен принцип.

ЦИК отказа да се съобрази с искането на ГЕРБ, когато изготви методическите указания към секционните комисии за гласуването с машини. Очаква се, че изборните комисари ще излязат с отделно решение, в което да наредят да се направи споменатата извадка.

От ГЕРБ обаче са усетили, че това им дава удобен повод да атакуват ЦИК и служебното правителство, като хвърлят сянка на съмнение върху честността на предстоящия вот. На брифинг в партийната централа в сряда кандидат-депутати от партията настояха комисарите незабавно да изменят методическите указания, като укажат на СИК-овете разписките да се броят и да се проверяват като съдържание. В случай на повторен отказ герберите направо заплашиха, че ще призоват членовете на секционните комисии да се разбунтуват срещу ЦИК, на която по силата на закона СИК-овете са подчинени.

„Ако ЦИК откаже да изпълни тези напълно легитимни и законови искания, призоваваме всички секционни избирателни комисии да изпълняват закона, а не указанията на ЦИК и да не напускат помещенията, докато не преброят разписките и ги сверят с данните в машинните протоколи като брой и като съдържание”, обяви претендентът за парламента Радомир Чолаков. Заплахата е напълно реална – като най-голяма политическа партия ГЕРБ съвсем естествено разполага с представителство във всички СИК-ове в страната.

Законът, ОССЕ и Румен Радев

Като се позовава на закона, Чолаков има предвид разпоредба в Изборния кодекс, която гласи: "При установяване на резултатите от гласуването броят на машинно гласувалите избиратели е равен на броя на потвърдените гласове от машинното гласуване, които гласове са равни на броя на отпечатаните от системата контролни разписки." Текстът, смятат герберите, задължава избирателните комисии да броят всички бележки. От ЦИК изглежда не споделят това тълкувание.

На брифинга беше излъчен и кратък запис от консултации за изборните правила, водени при президента Румен Радев в началото на година. На него държавният глава обяснява, че трябва да се броят разписките, както и съдържанието им да се съпостави с електронната памет на машините.

Бившите управляващи се обърнаха за подкрепа и към междинния доклад на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която наблюдава изборния процес у нас. В документа, твърдят хората на Борисов, се съдържат съмнения за прозрачността на вота заради недостатъчните проверки при броенето на гласовете. Това, което удобно пропускат, е, че твърденията във въпросния доклад се основават на мненията на "събеседници" и "заинтересовани лица", с които наблюдателите споделят, че са водили разговори в нашата страна. С други думи, същинските заключения на мисията тепърва предстоят.

Борисов за износа на демокрация

В негативната кампания на ГЕРБ срещу машинното гласуване продължи активно да участва и партийният водач Бойко Борисов. На среща със симпатизанти в Дулово той обяви, че с отказа си да брои всички разписки, ЦИК индиректно е признала, че ще манипулира изборите в полза на неговите противници. "Довели са от Колумбия, от Венецуела, от Коста Рика – износ на демокрация, там е най-голямата демокрация, и те в момента пипат машините", подигравателно каза Борисов по отношение на чуждестранните специалисти, свързани с производителя на устройствата "Смартматик". И предупреди поддръжниците си: "Те на пет гласа или на три гласа един ще прехвърлят за Слави Трифонов – така са направени машините. Затова трябва да гласуваме много, та колкото и да прехвърлят, нашите да станат повече." 

 

СЛУЖЕБНИЯ ПРЕМИЕР ОТЧЕТЕ: ВСИЧКИ МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ СА НАЛИЦЕ

Предстоящите парламентарни избори на 11 юли са напълно осигурени с необходимите машини за гласуване. Това стана ясно от изявление на служебния премиер Стефан Янев в началото на заседанието на Министерския съвет в сряда.

Янев съобщи, че късно във вторник са пристигнали допълнителните бройки машини, които Централната избирателна комисия (ЦИК) поръча за вота. „От гледна точка на ангажиментите на правителството, съвместно с ЦИК, имаме осигуряване на пълния брой машини за провеждане на парламентарните избори, които предстоят след по-малко от две седмици”, отчете служебният премиер.

Предния ден в Германия са започнали да пристигат необходимите за гласуването в страната устройства, разказа bTV. „Притеснения имаме, защото хората все още нямат допир и не са запознати с този метод на гласуване“, обясни пред медията Мартин Чилев – българин, живеещ в Дуисбург, където ще има машинно гласуване.

Местните доброволци, които работят по организацията и провеждането на вота, подготвят информационна кампания. Едно от притесненията им е кой ще стартира машината и ще носи отговорност за функционирането й. „Доколкото чухме в момента текат преговори за осигуряване на техници, но не знаем за момента нищо“, сподели Чилев. Той очаква инструкции от българското генерално консулство във Франкфурт на Майн. Там обаче все още нямат такива.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата