Медия без
политическа реклама

Натовски кораби влизат в цялата ни зона в Черно море

България, Румъния и Турция започват противоминна операция

11 Ноем. 2023
В Черно море често ври и кипи от военни кораби като Русия почти постоянно затваря зони за военни учения
БГНЕС/ЕПА архив
В Черно море често ври и кипи от военни кораби като Русия почти постоянно затваря зони за военни учения

Натовски кораби ще влязат в цялата българска икономическа зона в Черно море. България, Румъния и Турция започват планираната противоминна операция в Черно море. Това се разбра от изявление на военния министър Тодор Тагарев, цитиран от БТА. Това ще е отговорът на НАТО на опасното поведение на Русия в района.

Само преди седмици в безпрецедентно изяление НАТО осъди Москва и обяви: “Новата морска зона на повишена военна заплаха, създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което поражда нови рискове от недоразумения и ескалация".

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Акцент в операцията ще бъдат маршрутите на търговските кораби. "В момента се изчистват най-фините детайли по планираната операция, предстои подписването на меморандум и тя може да стартира още до края на тази година", каза още Тагарев. Той уточни, че ще бъдат включени военни кораби на трите държави. "Нашата позиция е, че операцията трябва да бъде отворена и за съюзници – за обмен на информация, евентуално за екипи за борба с мини, но без да се нарушава Конвенцията от Монтрьо", подчерта министърът. Конвенцията регулира какви военни кораби и за колко време могат да влизат в Черно море.

Русия е удължила военното учение, при което се засяга изключителната икономическа зона на България. Това стана ясно от интервю на военния министър Тодор Тагарев.

Тагарев допълни, че сигурността в Черно море е била и темата на заседанието на Североатлантическия съвет в състав посланици, проведено в „Евксиноград“ край Варна. Основните проблеми в този регион се предизвикват от агресивната политика на Русия, тя блокира морския трафик, пречи на използването на изключителната ни икономическа зона, създава рискове за сигурността ни, посочи министърът и подчерта, че това е абсолютно неприемливо за България.

Военният министър Тодор Тагарев не изключи възможността за война между НАТО и Русия в Черно море.  "Това е въпрос от самото начало на мащабната агресия и постоянно стои на вниманието на всички, които взимат решения.

Освен по противоминната операция с Румъния и Турция, работим и за ускорено придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси, допълни Тагарев. По думите му се водят разговори с потенциални доставчици и се правят анализи. Ако скоро се вземе решение, министърът допусна вариант доставки да има още през 2025 г.

Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на

За сделката с машините „Страйкър“ Тагарев коментира, че Народното събрание е одобрило придобиването им, а министерството е отговорило на всички възможни въпроси от политическите сили. Той уточни, че цялостната отбранителна политика на страната ни ще бъде дискутирана в парламента в сряда, при вота на недоверие. Разглеждайки мотивите за него, моят екип успя да идентифицира 22 проблема, които вносителите му повдигат, посочи Тагарев. По думите му сред тях няма нито един нов, а са въпроси, вече поставяни и дискутирани публично. Ще им отговорим пак и ще можем още веднъж да обясним на цялото общество каква е отбранителната ни политика и че тя е в интерес на българските граждани, посочи министърът.

Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на

Той коментира още, че в бюджета за 2024 г. средствата за отбрана ще бъдат 2,05 процента от БВП. Размерът им ще бъде запазен през 2025 г., а през 2026 г. ще се повиши още, защото страната ни ще има плащания по сключени договори.
 

"СЕГА" припомня:

Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на страната ни и на българските граждани. Това бе изразено от българска страна в началото на август т.г., по време на консултациите по основните принципи за постигане на мир, които се проведоха в Джеда, Кралство Саудитска Арабия, съобщиха Министерството на външните работи (МВнР). 

Дни преди това стана ясно, че Русия е удължила военното учение, при което се засяга изключителната икономическа зона на България. "Определянето на предупредителна зона за Черно море обикновено се прави за няколко дни – докато трае военното учение. По-притеснителното е, че 10-дневният срок на нотификацията на Русия изтече вчера и бе удължена с още 10 дни”, обяви тогава военният министър Тодор Тагарев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата