Медия без
политическа реклама

Тагарев се притесни от удължените учения на Русия в Черно море

Москва нарушава навигацията, като не пропуска украински кораби, обясни българският военен министър

29 Юли 2023
Архив ЕПА/БГНЕС

Русия е удължила военното учение, при което се засяга изключителната икономическа зона на България. Това стана ясно от интервю на военния министър Тодор Тагарев.

”Определянето на предупредителна зона за Черно море обикновено се прави за няколко дни – докато трае военното учение. По-притеснителното е, че 10-дневният срок на нотификацията на Русия изтече вчера и бе удължена с още 10 дни”, каза той по NOVA NEWS..

Само преди дни в безпрецедентно изяление НАТО осъди опасното поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно и изрично подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса. “Новата морска зона на повишена военна заплаха, създадена от Русия, обхваща водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което поражда нови рискове от недоразумения и ескалация", предупреди още Алиансът.

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Министерство на отбраната обясни, че "Руската федерация е изпратила публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения". "Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България. Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика", обявиха още от МО в опит да омекотят изявлението на НАТО.

Сега обаче Тагарев даде да се разбере, че ситуацията не е толкова безобидна и действително е притеснителна. В отговор на въпрос за евентуално искане от украинските власти за съдействие на износ на зърно, той каза, че ако има такова запитване, то ще бъде обсъдено с нашите съюзници, които са на прилежащата територия на Черно море, и евентуално и с партньорите ни от НАТО.

„Те (руснаците) още от 2014 г. претендират за морски пространства около Кримския полуостров, за влизането в Азовско море и всякакви подобни случаи, които противоречат на международното право”, каза Тагарев. Според него Русия нарушава навигацията като не пропуска украински кораби.

Изтребителите на НАТО са летели 10 пъти в понеделник, за да ескортират руски бомбардировачи близо до границите на алианса в Северния Атлантик, Северно, Черно и Балтийско море, предава РИА Новости като се позовава на съобщение на Алианса, публикувано във вторник.

"Черно море е твърде малко, за да има всяка страна 200 мили икономическа зона, но има ясен регламент. Всяка страна има право да действа в своята икономическа зона, никой друг няма право да действа в тази акватория”, заяви Тагарев.

"НАТО определи в стратегическата концепция защитата на Черно море като свой стратегически приоритет и това беше тема на срещата във Вилнюс. Черно море е изключително важно за икономиката, транспорта, екологията", обяви още военният министър. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата