Медия без
политическа реклама

Тагарев не изключи война между НАТО и Русия в Черно море

Москва е удължила до края на месеца затварянето на води за военно учение в българска икономическа зона

18 Авг. 2023
Военни кораби в Черно море
БГНЕС архив
Военни кораби в Черно море

Военният министър Тодор Тагарев не изключи възможността за война между НАТО и Русия в Черно море.  "Това е въпрос от самото начало на мащабната агресия и постоянно стои на вниманието на всички, които взимат решения. Не може да изключим и такъв вариант", обяви той пред Нова тв.

"Наше водещо съображение обаче е да не се отива към ескалация на ситуацията и да се предотврати сблъсък", каза Тагарев. Според него това зависи от действията на Руската федерация.

НАТО осъди "опасното" поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска "предупредителна зона" засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

"Русия провокира НАТО постоянно. Тези затваряния на зони в нашето икономическо пространство, т.нар. „учение“ е удължено за пореден път до края на месеца. Това е провокация към възможностите ни да използваме нашите суверенни зони и да осъществяваме нашите суверенни права. Това е по-големият проблем за мен", допълни министърът. 

Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на

Тагарев каза още, че за последните 48 часа в Черно море са преминали над 100 кораба от юг на север. "Тези кораби задължително минават през изключителната икономическа зона на България. Някои минават през съответните коридори и в български териториални води. Това не е проблем. Проблем в случая е, че Русия, без да има някакви решения на международни органи, сама налага такива режими и достатъчно агресивно се опитва да налага своята воля. Мисля, че е по-сигурно един кораб да минава през териториалните води на България и Румъния, макар и да прави известно отклонение по първоначалния си маршрут", добави още той. 

Тримата българи, обвинени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, са разследвани за същото и у нас. Сигналът е подаден в началото на годината от разследващия журналист Христо Грозев, съобщава Би Ти Ви .

Тагарев коментира и шпионския скандал с българи в Лондон и защо българските власти не са били уведомени толкова дълго време. 

„Арестът е от февруари. За да има обмен на информация, трябва да има доверие между службите. За съжаление не винаги е налице това доверие, макар че сме съюзници с Великобритания в НАТО. В нашия случай направихме много, за да изграждаме доверие със съюзниците”, каза Тагарев. През февруари управлява служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев.

„Във Великобритания са арестувани хора, има някакви доказателства, насрочено е дело. В България при аналогичен случай – имаше показен арест, много тежко обвинение срещу ръководител на една партия. Малко след това той се оказа в Кремъл и получи орден от Путин”, коментира Тагарев, явно визирайки делото за шпионаж срещу лидера на партия "Русофили" Николай Малинов.
 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата