Медия без
политическа реклама

Обвинените в Лондон българи са разследвани за шпионаж и у нас

Това е станало по сигнал на Христо Грозев

15 Авг. 2023Обновена
Арестуваните българи (от ляво надясно) Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов
Фейсбук/Туитър
Арестуваните българи (от ляво надясно) Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов

Тримата българи, обвинени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, са разследвани за същото и у нас. Сигналът е подаден в началото на годината от разследващия журналист Христо Грозев, съобщава Би Ти Ви . Сигналът обхваща поне 14 години, защото тримата са в Лондон от 2009 г. Смята се, че те са поръчвали на хора в България да наблюдават дейността на Грозев в периодите му на кацане и заминаване от страната. Извършителите на поръчките вече са разпитани.

Часове по-рано BBC съобщи, че трима български граждани, заподозрени за шпионаж в полза на Русия, са арестувани и обвинени в Лондон в рамките на мащабно разследване на службите за национална сигурност.

Арестът е станал още през февруари по Закона за борба с тероризма. А официалните обвинения са за притежаване на фалшиви документи за самоличност с "неправомерни намерения". Става въпрос за паспорти, лични карти и други удостоверения от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

Обвинените българи са:

  • Орлин Русев, 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк
  • Бисер Джамбазов, 41 г., от Хароу, Северозападен Лондон
  • Катрин Иванова, 31 г., от същия адрес в Хароу

Тримата живеят от години във Великобритания и са работили на различни места. Ползвали са редица крайградски имоти. 

Русев е имал бизнес отношения с Русия. Той се премества в Англия през 2009 г. и три години се занимава с финансови услуги. На неговия онлайн профил в LinkedIn се съобщава, че по-късно е притежавал бизнес за сигнално  разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. Целта е генериране на информация, която може да бъде използвана срещу противниците в даден конфликт.

Русев също така твърди в профила си, че през 2008-2009 г. е бил съветник в българското министерство на енергетиката и в Българския енергиен холдинг. По това време управлява правителството на Сергей Станишев, а министър на икономиката и енергетиката е Петър Димитров. От БЕХ потвърдиха пред БТВ, че Русев е бил съветник там.

В Хароу пък съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка. Джамбазов е шофьор на линейка, а Иванова описва себе си в LinkedIn като лаборант в частна здравна лаборатория. Двамата са се преместили в Англия преди десетина години и са управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българите в страната, включително запознаването им с "културата и нормите на британското общество".
 
BBC е проверила български държавни документи онлайн, според които Джамбазов и Иванова са работили и за избирателни комисии в Лондон по време на изборите в България.

Пред екип на BBC съседи на двамата българи разказват, че детективите са претърсвали повече от седмица дома им.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през идния януари.

Междувременно стана ясно, че българите, обвинени в шпионаж в полза на Русия, са били пуснати под гаранция. Това обявиха за NOVA от полицейско управление в Лондон. Те не се признават за виновни. 

От там посочват, че всъщност арестуваните на 8 февруари са петима. Сред тях са и тримата българи. Лондонската полиция обяви, че ги очакват в полицията през септември 2023 г. Българите за последно са се явили в Централния наказателен съд на 31 юли по дело за фалшифициране на документи. Следващо заседание е насрочено за януари.

Законът за официалните тайни криминализира шпионажа, като забранява определено поведение, което се извършва с цел, накърняваща безопасността на интересите на Обединеното кралство. Лондонската полиция отговаря за шпионажа на национално ниво.

За БНТ посланикът ни в Лондон Марин Райков заяви, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи. Той обясни, че според британската практика, ако те самите при ареста не пожелаят българските дипломатически служби да бъдат информирани, то това не се случва.

Райков потвърдил, че жената е била член на изборна комисия по време на предпоследните парламентарни избори, но не като представител на държавата, а като издигната от политическа партия. Според решения на ЦИК, с които се определят съставите на СИК в чужбина, лице с имената на задържаната жена, е било член, секретар, зам.-председател и председател на секционна комисия в Лондон на няколко различни гласувания от 2015 г. насам. Присъства в решения за националния референдум от 2015 г., президентските избори и националния референдум от 2016 г., парламентарните избори от 2017 г., европейските избори от 2019 г. и парламентарните избори от април 2021 г. По-късно стана ясно, че и Бисер Джамбазов е бил член на секционна комисия в Лондон.

От пресцентъра на МВР заявиха пред "Сега", че нямат информация за задържаните българи. Часове по-късно прокуратурата обаче пусна съобщение, от което става ясно, че българските власти знаят за случая поне от март т.г.  "Във връзка с разпространена информация, че български граждани са задържани на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия за предполагаем шпионаж в полза на Руската Федерация, Софийска градска прокуратура уведомява, че ръководи разследване за престъпление шпионаж по Глава първа от Особената част от НК", пише в съобщението.

От него става ясно, че досъдебното производство е образувано още през март 2023 г. "За установяване на престъпната дейност се извършват съвместни действия с Държавна агенция „Национална сигурност“. Предвид характера на досъдебното производство и това, че съдържа класифицирана информация, на този етап не може да се предоставят повече подробности", добавят от държавното обвинение. 

Мария Спирова, която живее в Оксфорд и е известна изборна и политическа активистка, призова партиите, които са издигнали Катрин Иванова и Бисер Джамбазов за членове на СИК, да си признаят. Двамата по нейни данни са участвали и в изборите през април 2023 г.  Тя подчертава, че двамата са имали достъп до лични данни, като членове на комисия. 

Британската полиция е забранила на разследващия журналист от "Белингкат" Христо Грозев и семейството му да присъства на церемонията на филмовите награди БАФТА. Това съобщи самият Грозев в Туитър. Причината за забраната е, че Грозеви са "заплаха за обществената сигурност".
Има вече задържани за подготвяното покушение срещу българския разследващ журналист Христо Грозев. Това обяви самият той пред bTV. Имаше реални планове за покушението ми в Лондон, когато трябваше да присъствам на наградите БАФТА.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

шпионаж, Лондон

Още по темата