Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР започва да връчва стотици хиляди пътни глоби в София

Само за миналата година има 210 000 електронни фишове за превишена скорост, от които едва 130 000 са стигнали до нарушителите

13 Март 2023
Илияна Кирилова

МВР започва масирана акция по връчване на стотици хиляди глоби за превишена скорост в София. Това обяви пред Би Ти Ви новият началник на столичния КАТ комисал Николай Крушарски. Той обяви като свои приоритети още засилен контрол през нощта и безкомпромисност към корумпираните пътни полицаи.

Преди месец на Околовръстният път в София при ограничението е 90 км/час шофьор е заснет да кара с фрапиращите 213 км/час, разказа Крушарски. Предвидената глоба в 2500 лв. Същият булевард, но в друг ден - през февруари, автомобил „прелита“ с 204 км/час. Санкцията трябва да е 1150 лв.
Заснетите шофьори с превишена скорост през миналата година само в София са над 210 000. Наказаните на практика са едва 130 000. Затова приоритет номер едно на новия началник на столичния КАТ е връчването на стотици хиляди невръчени глоби - тези, които са се събрали от миналата и от предишните години.

През първата половина на 2021 г. са издадени от МВР електронни фишове за нарушения на Закона за движение по пътищата на стойност 74 537 040 лв.

„Активно работим по изпращането на електронните фишове на домашния адрес на съответните нарушители... за да могат да бъдат връчени. Електронен фиш може да се връчи в срок от четири години и половина. Това е наша мисия и това е с цел превенция“, казва началникът на „Пътна полиция“ – СДВР.

Целият състав на "Пътна полиция" ще бъде ангажиран за предстоящите великденски празници, за да следи за безопасността на движението по пътищата, информира гл. инспектор Лъчезар Близннаков, цитиран от пресцентъра на МВР.

Вече е стартирала и процедура по закупуването на нови 40 камери, с които ще се следи за нарушения по целия Околовръстен път.

„Тези камери трябва да бъдат свързани в една обща система, която да работи автоматизирано. Да засичат водачи, които се движат с превишена скорост, водачи, които преминават на червен сигнал на светофарните уредби, неправилно престрояване, неправилна маневра - общо взето всички нарушения по Закона за движение по пътищата“, допълва комисар Крушарски.

И още от нововъведенията. Заради занижен контрол по тъмно през последните месеци в София, екипите на терен, които вече спират за проверки през нощта, са с една трета повече.

„Излизат от 10 до 12-13 екипа за контрол през късните часове на денонощието. За предишни периоди това са били между 6-8 до 9 екипа“, уточнява той.

Проблемът с невръчените наказателни постановления и фишове по Закона за движението по пътищата (ЗДвП) се оказва огромен. От началото на тази година до ноември не са връчени 527 056 фиша и 52 030 наказателни постановления.

Униформените вече нямат норматив, т.е. определен брой шофьори, които трябва да накажат за пътни нарушения, докато са на смяна. Имат право обаче да спират за рутинна проверка.

„С цел да бъде постигнат ефект на превантивна дейност в момента пътните полицаи не само могат да спират водачи, но извършват т.нар. линеен контрол. Служебните автомобили, движейки се в трафика, проверяват МПС по регистрационна табела“, казва още комисар Крушарски.

 

По случая "Семерджиев" тече разследване срещу поне 30 пътни полицаи в София, съобщи bTV. През юли Георги Семерджиев предизвика тежка катастрофа на бул. Черни връх" в центъра на столицата, при която загинаха две млади момичета.

В столичния КАТ пътните полицаи са общо около 300, а всеки десети от тях е с наказание заради случая „Семерджиев“. По-точно – 30 униформени са порицани, след като (според разследващите) са спирали Георги Семерджиев преди трагедията на бул. „Черни връх“ и са си „затваряли очите“ за нарушенията, извършени от него.

Министерството на вътрешните работи разкри схема за незаконно анулиране на фишове и глоби за нарушение на правилата на пътя, в която са участвали над 20 служители на Главна дирекция "Национална полиция".

„Наказанията не са от леките, напротив, наказанията са от тежките. Ще бъдем максимално безкомпромисни, за да спрем и да предотвратим навреме тази зараждаща се тенденция“, обясни още той.

За да не се извиват дълги опашки пред гишетата в КАТ, вече са оборудвани нови помещения за обслужване на гражданите, твърди Крушарски

„Съответно, при увеличаване на потока от тях, имаме готовност да отворим допълнителни места“, поясни той и добавя, че хората в неравностойно положение път се обслужват с приоритет.

Още по темата