Медия без
политическа реклама

МВР разкри мащабна схема за анулиране на глоби от полицаи

Шефът на КАТ-София се оплака, че е заплашван

27 Апр. 2022
Илияна Кирилова

Министерството на вътрешните работи разкри схема за незаконно анулиране на фишове и глоби за нарушение на правилата на пътя, в която са участвали над 20 служители на Главна дирекция "Национална полиция". Това съобщи на брифинг пред журналисти началникът на ГДНП Калоян Драганов, предаде БНТ.

Участниците в схемата са използвали собствените си пароли, за да отбележат като разплатени наложени глоби за нарушения, заснети чрез камерите на МВР. Парите от глобите обаче реално не са постъпили в бюджета. Установени са и неправомерно анулирани електронни фишове от служители, които са нямали права за това. Има и случаи на издаване на електронни фишове за превишаване на скоростта на движение над 50 км/ч в населено място, което е незаконно и смекчава предвиденото наказание в този случай. Заведено е дисциплинарно производство срещу отговорните служители. По случая е образувана и преписка, изпратена на Софийска градска прокуратура.

Освен това са констатирани няколко случая с извършени нарушения при регистрацията на автомобили с цел облаги, които нанасят щети на застрахователните компании. За изминалите две години са установени повече от 200 автомобила, регистрирани като друг тип превозни средства, за да се спестят пари от застраховането им. Разкрити са и случаи, в които моторни превозни средства са регистрирани в състояние "тотал щета" и след получаване на застрахователното обезщетение незаконно са пререгистрирани отново като коли "в движение".

За услугата уличените служители са получавали суми от 300 до 1000 лв. чрез посредници. По тези случаи също са образувани дисциплинарни производства. Някои от участниците са излезли в дълъг болничен отпуск, за да избегнат предявяване на обвиненията.

От МВР се оплакаха от натиск, целящ да дискредитира хората, които разследват измамните схеми. Преди седмици е имало посегателство в дома на началника на отдел "Пътна полиция" към СДВР Тенчо Тенев. "Заплахите ще продължат, но ние няма да се поддаваме и няма да спрем. Решили сме да чистим до дъно, но не може държавният отдел за регистрация в КАТ да се обърне на частно дружество за регистрация на всякакви простотии. И тези нарушения сме ги установили само за изминалите две години, а ако се поровим назад - 2018, 2019 - кой знае какво ще открием", каза Тенчо Тенев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

МВР, схема, глоби, полицаи

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?