Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР-шефът махна ключова фигура и взе свой човек от ГДБОП

Станимир Станев е освободен като зам.главен секретар, а на негово място идва доскорошен заместник на министъра в антимафиотската служба

30 Ноем. 2023
БГНЕС архив
Станимир Станев

Вътрешният министър Калин Стоянов махна още една ключова фигура от времето на служебния кабинет и на същия пост постави пореден свой заместник от времето, в което оглавяваше ГДБОП.

За уволнението на Станимир Станев като зам.-главен секретар на МВР съобщава bTV. Причините за отстраняването му остават неясни. Те не се изясниха много и след като по-късно МВР обяви, че той е пенсиониран по инициатива на вътрешния министър.

Станев беше назначен на поста през януари 2022 г. като част от екипа на бившия главен секретар Петър Тодоров. През ноември 2022 г. двамата подадоха оставки след пореден инцидент, при който беше ранен граничен полицай. Президентът Румен Радев обаче не прие тогава оставките им. После вътрешният министър и правителството "Денков" влязоха в открит сблъсък с държавния глава, но накрая успяха да изоюват махането на Тодоров.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров най-после подаде оставка. Това стана само часове, след като стана ясно, че президентът Румен Радев отказва официално да подпише предложението на вътрешния министър да го освободи.

Сега е махнат и Станев, за когото преди месеци МВР обяви, че е в продължителни болнични. Затова първо за изпълняващ длъжността зам.-главен секретар на МВР бе назначен Живко Коцев. Той обаче бе назначен за главен секретар, а за негов заместник вътрешният министър Калин Стоянов назначи Димитър Кангалджиев.

Последният е пореден верен човек и заместник на Калин Стоянов от времето, по което оглавяваше ГДБОП. Друг негов заместник от това време - Любомир Николов, пък бе сложен начело на ключовата СДВР.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на СДВР старши комисар Любомир Николов вече е главен комисар. Преди да стане шеф на СДВР, Николов беше заместник на Стоянов, докато последният беше ръководител на ГДБОП.

Според официалната биография на Кангалджиев, той има магистърска степен по специалност „Право“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“, и бакалавърска - по специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академията на МВР.

През 2005 г. започва работа в системата на МВР, като заема длъжността разузнавач първо в отдел „Криминална полиция“ при СДВР, а по-късно - в отдел „Контратероризъм“ в ГДБОП. В периода 2010 г. - 2015 г. е началник на група „Криминална полиция“ при РУП - Костинброд, след което до 2016 г. - началник на РУ - Ботевград. От 2016 г. до 2019 г. заема поста началник на сектор в отдел „Криминална полиция“ в ГДНП.

Човек от НСО, който се е грижил за охраната на Кирил Петков в периода, в който беше премиер, става зам. министър на вътрешните работи.

От 2019 г. поема поста началник на сектор в отдел „Специални операции“ в ГДБОП, а от 30 май 2021 г. до 27 септември 2023 г. е зам.-директор на главната дирекция.

Поредните кадрови рокади идват в момент, в който нито един човек от ръководството на МВР не пое отговорност за полицейското насилие при протеста срещу шефовете на БФС.

Премиерът Николай Денков ще подаде оставка, ако вътрешният министър Калин Стоянов не осъди полицейското насилие и не накаже виновните полицаи. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Министерския съвет.

 

Още по темата