Медия без
политическа реклама

Денков ще подаде оставка, ако МВР-шефът не осъди полицейското насилие

Борисов защити Калин Стоянов и нападна премиера и Кирил Петков

20 Ноем. 2023Обновена
Николай Денков
EPA/BGNES
Николай Денков

Премиерът Николай Денков ще подаде оставка, ако вътрешният министър Калин Стоянов не осъди полицейското насилие и не накаже виновните полицаи. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Министерския съвет.

Аз не мога да приема да бъда премиер в правителство, което бие хората по улицата, както ставаше преди, обяви още Денков. Ако искаме насилието да изчезне, всички държавни институции трябва да дават пример, че проявите на насилие са неприемливи. Огромна част от полицаите охраняваха протеста по начин, който може да служи за пример. Но тези, които използваха палките и биеха без причина, нямат място в редицата на полицията. Тези полицаи петнят МВР, обяви още той.

По-рано днес Денков се е срещнал с вицепремиера Мария Габриел, за да обсъдят дали трябва да бъде освободен вътрешният министър Калин Стоянов. Двамата се разбрали да се инициира анкетна комисия в парламента, която да провери всички действия по време на протеста срещу БФС, включително и на полицията. Според премиера тази комисия трябва "да изчисти какво точно се е случило кой е бил момичето, журналистите, кой е ритал хората, защо е имало полицаи без отличителни знаци и др.". 

Ако той излезе и каже нещата, които аз казвам, и тези полицаи напуснат, аз няма да имам проблем с него. Но ще имам проблем, ако продължава да замазва, каза още Денков по отношение на Стоянов. Преди това той го похвали, че бил блестящ по отношение на работата за влизане на България в Шенген.

Денков коментира и думите на Стоянов, че имало опити за вмешателство в работата му. "Това, което каза министърът вчера, аз мога да кажа, защото знам за какво става дума, е, че ако е имало контакти от страна на Кирил Петков, те винаги са били за това, че трябва да се свърши работата по отношение на предпазването от купуването и продаването на гласове на изборите. И ако е имало някакви разговори, те са били в посока: "Трябва да си свършите работата в това отношение". Никога и по никакъв начин не е имало разговори, че трябва да печели или губи една или друга партия. Както разбрахме вчера и от интервюто, всъщност министърът си говори и с другите лидери. Аз не знам за какво си говорят с тях, но знам за какво става въпрос в случая с Кирил Петков", разказа Денков. 

Часове по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се хвърли яростно да защитава МВР-шефа и едновременно с това нападна премиера и особено Кирил Петков. 

Ако има оставка на вътрешния министър Калин Стоянов, трябва да си отиде и премиерът акад. Николай Денков, коментира Борисов в Дулово на среща с кметовете в района.

Вътрешният министър Калин Стоянов атакува остро един от лидерите на ПП Кирил Петков. Той направи това в интервю за предаването „На фокус” по Нова тв.   „До този момент оставката ми не е искана от премиера.

"Професионалната работа се върши от професионалистите и полицаите. Министърът е политическо лице. На него трябва да му държим сметка не за подготовката на полицаите, а за Шенген, за охраната на границата, за заплати, за назначения", допълни той.  
По думите му "цялата разправия" е, че МВР е останалото последното място, което "не може да изпълнява поръчки".

Борисов отрече още веднъж вътрешният министър "да е техен" и обясни как точно се е случил изборът му. „Когато започнахме да правим нещо, което да не прилича на Столичния общински съвет, ние от ГЕРБ направихме много компромиси. С Кирил Петков се разбрахме да изберат вътрешен министър, който да е неутрален, да си гледа работата, да е отдалечен от всички, просто професионалист. Тогава Петков предложи този министър. От самия министър разбираме, че два дни е молен да стане министър. Той служеше при Бойко Рашков като шеф на БОП, така че това не са случайни хора, доведени отнякъде, доведени са от ПП. Впоследствие, по време на изборите, разбрахме, че ходят в министерството, кадруват с една цел – да преследват политическите опоненти. Това е истината", разказа Борисов.

Макар Борисов да твърди, че Стоянов не е техен, след баталиите около протеста срещу БФС само той и Делян Пеевски го защитават. 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че няма да подаде оставка. Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да бъде изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС", заяви той пред журналисти.

Борисов твърди още, че с вътрешният министър е имал само една среща в парламента. "На нея присъстваха Денков, Петков, Пеевски, Цонев, Халил, Атанасова, Мария Габриел, Лена Бориславова и др. Срещата беше какво правим по Шенген, какво се изисква от законодателната промяна в парламента. Това е единствената ми среща с него. Никога не съм се обаждал да кадрувам, да искам нещо от него. Така че, моля колегите, ако не са доволни от резултатите от изборите, ако искат да донапълнят с калинки вътрешното министерство ... да не се връщаме назад как охрана на Кирил Петков стана зам.-министър. Казах на Денков, че някой трябва да понесе отговорност, а той уволни Темелакиев", коментира разхвърляно Борисов.

"Няма да угаждаме на Кирил Петков, че иска нещо. Да сложим и другия му бодигард да стане министър. Сложиха главен секретар, сложиха си 3-4 заместник-министри. Престанете вече", каза още лидерът на ГЕРБ и добави: "Хората се вълнуват от оставката на Борислав Михайлов, не от тази на Стоянов. Няма да подкрепим той да подаде оставка".

Относно вота на недоверие Бойко Борисов уточни, че е проявил мъдрост и търпение. "Чисто технологично - когато се провали и втори вот, ще се провали и трети, ако продължаваме по същия начин", посочи той. 

"Поканих Асен Василев, той дойде веднага в кабинета ми в парламента, дойдоха и председателят на Бюджетната комисия, и шефовете на парламентарни групи. Казах му, че неоснователно завишените приходи трябва да бъдат махнати, дългът трябва да бъде с 1 млрд. по-ниско, да е прецизиран. Той уважи исканията ни и прояви разум", отбеляза Борисов.

 

Пеевски: Не разбирам Радиното вълнение у Денков - всички лидери общуваме с МВР министъра

Председателят на ПГ на ДПС препоръча на премиера да излезе другия път срещу протестиращите в София. "Това беше като гангстерска битка, какво очаквате да направят тези момчета", заяви Делян Пеевски пред журналисти по повод кървавия протест срещу БФС от миналия четвъртък. "Тези момчета постъпиха абсолютно достойно и защитиха гражданите на София. Пълна подкрепа имат от мен за действията си."

"Изненадвам се от коментарите на Денков - всички лидери общуваме с министъра на МВР и сме се виждали с него, не мога да разбера това Радино вълнение в премиера. Ние сме в постоянен контакт с вътрешния министър и не само и това е нормално. Калин Стоянов каза, че има опит за влияние на назначаване на полицейски шефове, което аз казах, че не трябва да се допуска и че никой от нас няма право да назначава никой в МВР", подчерта Делян Пеевски.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?