Медия без
политическа реклама

Главният секретар на МВР все пак подаде оставка

Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР, обяви Петър Тодоров

30 Авг. 2023Обновена
БГНЕС архив
Главният секретар на МВР Петър Тодоров

Главният секретар на МВР Петър Тодоров най-после подаде оставка. Това стана само часове, след като стана ясно, че президентът Румен Радев отказва официално да подпише предложението на вътрешния министър да го освободи.

„Категорично не желая да ставам част от опита за политическа употреба на МВР“, заяви Петър Тодоров пред медиите. Преди дни той обясняваше, че ще остане на поста си, ако няма указ за освобождаването му, и отказваше да даде оставка.

"Днес, след 41 години в служба на родината си, 34 години от които в системата на МВР, подавам оставка като главен секретар на МВР. Извървях целия професионален път като полицай, преминал съм през всички нива, за да достигна най-високото", заявява сега обаче Тодоров и благодари на всички достойни негови колеги, с които е имал честта и удоволствието да работи през годините. 

"Вярвам, че те ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си. Аз обаче съм поставен в ситуация, в която не мога да правя това. Настоящото политическо ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност. За мен този пост не е самоцел. Аз имам чест и достойство на български офицер и генерал, а без тези качества няма как да бъдеш истински служител на реда", каза още Тодоров. 

Тодоров коментира и позицията на вътрешния министър: "Мотивите, с които лицето Калин Стоянов поиска моята оставка, нямат никакво основание. Обвиненията бяха грозни, а опитът да се използва смъртта на колегите за постигане на конюнктурни цели недостоен. Не приемам да бъда хулен от конюнктурни политици." И добави: ""Ако този министър беше останал наистина верен на МВР, нямаше да нанася тези вреди върху системата под политически натиск. На всички колеги от МВР искам да кажа следното нито крачка назад"

Петър Тодоров смята, че мотивите за исканото отстраняване нямат отношение към работата му:  "А са в пряка връзка със записа, който изтече преди месец от една партийна централа, в който се казваше, че нашето МВР ще прави нашите избори".

Преди това стана ясно, че Радев е отказал официално на предложението на правителството да махне Тодоров. Преди дни вътрешният министър Калин Стоянов, който е основния двигател за искането за уволнение на Тодоров, обяви, че все още няма официален отказ от държавния глава.

Ще продължим да работим трудно с главния секретар на МВР, коментира президентския отказ пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. „Действително във вчерашния ден в Министерството на вътрешните работи се получи отказ за съгласуване на това, което ние поискахме, а именно освобождаване на главния секретар от МВР“, потвърди министър Стоянов. 

Отказът на Радев беше очакван, след като преди седмица той разпространи позиция, в която обяви мотивите за уволнението за изцяло политически и продължение на пълномащабната чистка във вътрешното министерство.

В момента в МВР има двувластие и това може много сериозно да пречи на работата, каза днес в Плиска премиерът академик Николай Денков Той уточни, че на държавно ниво със сигурност трябва да се обсъди как да бъдат преструктурирани службите за сигурност, така че да няма бели

Ден преди позицията на президента вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че главният секретар е "отговорен за липсата на координация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители при изпълнение на службените им задължения в изключително кратки срокове". Той твърди, че заради липсата на контрол и адекватни действи се сигнало и до бум на убийствата с особена жестокост.

Вътрешният министър посочи конкретно убийството на психолога Иван Владимиров - там е имало многократни сигнали срещу извършителя, бивш служител на МВР, неяснотите около смъртта на Ангел Христов от Братя Галеви, както и убийството в Цалапица на Димитър Малинов. "Надявам се, че президентът ще възприеме нашите аргументи, ще прояви разбиране при вземането на крайното решение относно искането за освобождаването на главния секретар", заяви тогава Стоянов. 

Министерството на вътрешните работи ще изготви доклад, с който да поиска смяната на главния секретар на МВР Петър Тодоров.  Това съобщи премиерът Николай Денков след съвместното съвещание на МВР и службите за сигурност след убийството на Алексей Петров.

"Искането за отстраняване на главния секретар на МВР напълно се припокрива със записа на партийното събрание на „Продължаваме промяната“ от месец май т.г., в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта „местните избори ще са с наше МВР“, контрира  Румен Радев.

Във вторник премиерът Николай Денков обяви, че в МВР има двувластие и това може много сериозно да пречи на работата. Той уточни, че на държавно ниво със сигурност трябва да се обсъди как да бъдат преструктурирани службите за сигурност, така че да няма бели петна в тяхната работа, каквито имало сега. Денков допълни и че ако е на мястото на главния секретар на МВР, при създалата се ситуация би си подал веднага оставката.

По закон главният секретар на МВР, който е най-висшата професионална длъжност в системата, се назначава и освобождава по доклад на вътрешния министър, последващо решение-предложение на Министерски съвет и окончателен акт-указ на президента. Сега тряба да се мине по същия ред и за оставката, и за назначаване на приемник на Тодоров, ако Радев му я приеме.

Според Би Ти Ви едно от най-спряганите имена за нов главен секретар на МВР е това на шефа на СДВР Любомир Николов. 

Човек от НСО, който се е грижил за охраната на Кирил Петков в периода, в който беше премиер, става зам. министър на вътрешните работи.

Николов беше първото ново назначение на вътрешния министър Калин Стоянов. Той е в системата от над 20 години, като през част от това време е работил в сектор „Фалшификации“ в ГДБОП, началник сектор и началник отдел в ГДБОП.

От юни 2021 г. е зам.-директор на антимафиотската служба. По това време вътрешният министър беше директор на ГДБОП. Още преди официално да стане ясно, че Николов ще застане начело на СДВР, Калин Стоянов каза, че постът ще бъде поет от човек от системата с опит и че няма да бъде изненада за никого.

Другият спряган е сегашният временен зам.главен секретар на МВР Живко Коцев. 

Още по темата