Quantcast

Медия без
политическа реклама

Премиерът Денков: В момента в МВР има двувластие

Президентът се опитваше да бутне правителството още преди да бъде сформирано, твърди още той

29 Авг. 2023
Илияна Димитрова
Премиерът Николай Денков и вътрешният министър Калин Стоянов

В момента в МВР има двувластие и това може много сериозно да пречи на работата, каза днес в Плиска премиерът академик Николай Денков Той уточни, че на държавно ниво със сигурност трябва да се обсъди как да бъдат преструктурирани службите за сигурност, така че да няма бели петна в тяхната работа, каквито има сега. Денков допълни, цитиран от БТА, че ако е на мястото на главния секретар на МВР, при създалата се ситуация би си подал оставката.

Интригата с освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров се заплите.

Интригата около главният секретар на МВР Петър Тодоров се завърза след като вътрешният министър Калин Стоянов и правителството поискаха с доклад той да си тръгне, но президента отказа да го освободи с аргумент, че мотивите са политически и че в МВР се извършва чистка.

Във вторник премиерът определи като спешно и приемането на закон, свързан с дейността на антикорупционната комисия. По думите му това е свързано с приемането на страната ни в Шенген, но и с борбата с корупцията у нас. "Впечатляващо в лошия смисъл на думата е, че в страната има много малко дела от такъв характер и единични случаи на осъдени за корупция", каза Денков.

Президенът Румен Радев отказа да освободи главният секретар на МВР Петър Тодоров и ясно показа, че е на нож и дори във война с правителството.

"Президентът се опитваше да бутне правителството още преди да бъде сформирано", заяви още Денков пред журналисти. “Има единични случаи на осъдени лица за корупция и това не е, защото няма корупция в България, а защото правосъдната система и службите не работят достатъчно добре по тази тема”, каза още той.

Премиерът посочи още, че няма насрочена дата за лидерската среща между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.  "Надявам се в най-скоро време да бъде възстановен този регулярен диалог", коментира Денков. 

"Предстои да видим как ще стартира парламентът, има много ясен график в какъв период трябва да бъдат приети законите. Това е обща задача както на парламентарното мнозинство, така и на правителството", допълни премиерът. 

Още по темата