Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кабинетът иска смяна на главния секретар на МВР заради убийствата

Полицията сведе до две версиите за разстрела на Алексей Петров

18 Авг. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Премиерът Николай Денков и вътрешият министър Калин Стоянов

Министерството на вътрешните работи ще изготви доклад, с който да поиска смяната на главния секретар на МВР Петър Тодоров. Това съобщи премиерът Николай Денков след съвместното съвещание на МВР и службите за сигурност след убийството на Алексей Петров.

"Има и вътрешен проблем в МВР. Те са свързани с отговорността на главния секретар. На практика министърът не работи с него, защото няма доверие", посочи министър-председателят. 

Той уточни, че на съвместното съвещание е било обсъдено какво би могло да се направи, за да се справи държавата с тежките престъпления. "Важно е институциите да подобрят комуникацията помежду си. МВР и Прокуратурата сключиха споразумение за координационен механизъм за обмен на информация и съвместна дейност, но само за наркотрафика и проблемите с трафика на мигранти. Днес се договорихме министър Стоянов да влезе във връзка с прокуратурата и да бъде разширен обхватът на това споразумение, така че в него да влязат престъпленията срещу личността и борбата с корупцията”, отбеляза Денков.

Премиерът смята още, че работата с лицата, които биха могли да влияят на националната сигурност, трябва да се засили с цел превенция. Вътрешният министър Калин Стоянов коментира, че „не можем да говорим за гангстерска среда и завръщане на мутренските години”.

Николай Денков категорично отрече твърденията, че Алексей Петров стои зад съставянето на правителството. "Той няма нищо общо със сформирането на това правителство, със законодателната програма. Това са спекулации, които се опитват да създадат негативен имидж. Не съм го виждал и не съм говорил лично с него. Никога името му не е споменавано при разговорите ни с ГЕРБ", категоричен е Денков.

В цялата страна се работи с тежък криминален контингент във връзка с убийството на Алексей Петров и се търси евентуална съпричастност. Версиите, които сме извели, са за отмъщение или финансов дълг. Това казва в интервю на "24 часа" вътрешният министър Калин Стоянов. Той обаче не обяснява какво има предвид под тежък криминален контингент, както и дали сред проверяваните и разпитваните има знакови фигури.

Разстрелът на Алексей Петров може да има връзка с убийството на Красимр Каменов-Къро в ЮАР, мистериозното завръщане в България на мъртвия Ангел Христов от Братя Галеви и атентата срещу Иван Гешев във времето, в което той все още беше главен прокурор.

По-рано съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов поиска свикването на Съвета по сигурността към МС, защото случаят с разстрела се използвал и „руската агентура у нас е получила инструкции да се възползва от създалата се ситуация и да работи за провокиране на политическа дестабилизация в страната“.

Реакция

Президентът Румен Радев ще прецени дали е нужно свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова. Президентството ще излезе със становище както за убийството на Алексей Петров, така и за други въпроси, но към момента се въздържа от коментар. "Защото не получаваме никава по-определена информация от институциите, които са призвани да я дават", уточни вицепрезидентът, цитирана от БНТ. Тя попита защо досега правителството не е поискало смяна на главния секретар на МВР и не е направило предложение до държавния глава. "Очаквах повече от пресконференцията на правителството днес - вместо да дадат отговори на българските граждани, управляващите зададоха повече въпроси", посочи още Йотова. 

Още по темата