Медия без
политическа реклама

МВР изпада в късогледство за корупцията

В същото време ОЛАФ търси по-често вътрешното министерство по разследвания

Илияна Кирилова

Министерството на вътрешните работи регистрира все по-малко корупционни престъпления, става ясно от годишния доклад на силовото ведомство за 2020 г. В него е отчетено, че през миналата година броят им е бил 436, а година по-рано - 510.

Най-голямо е намалението при регистрирането на престъпления, свързани със злоупотреба със служебно положение на длъжностни лица, и деяния с вероятен корупционен мотив, които са спаднали с 15%. Почти с толкова по-малко са и отчетените престъпления на длъжностни лица с вероятен корупционен мотив (14,6%) и същинските корупционни престъпления (13,2%).

В същото време Европейската служба за борба с измамите отправя по-често искания към вътрешното министерство. За миналата година МВР е съдействало на ОЛАФ 98 пъти в сравнение с 2019 г., когато са били 74. По-голяма част от исканията (23 бр.) се отнасят до разследвания по програмите за развитие на селските райони, както и „Иновации и конкурентоспособност“ (18 бр.). Проверяват се още програмите „Региони в растеж“, „Околна среда“, "Еразъм +" и други , които са финансирани директно от ЕК. ОЛАФ е отправила 11 искания по митнически въпроси, свързани с борба с контрабандата, нелегалното производство и разпространение на цигари и цигарени изделия, .

През 2020 г. са получени 52 сигнала за нередности, засягащи финансовите интереси на ЕС. Вследствие на това се водят 23 разследвания, от които само 11 са приключили, а при едва 8 от случаите са констатирани нередности и са отправени препоръчки, пише още в доклада. Единствените открити нарушения по сигнали на ОЛАФ най-вероятно касаят фирми, работещи по строителството на българската част на газопровода "Турски поток". В края на 2020 г. в отговор на писмо от гражданско сдружение БОЕЦ от Брюксел съобщиха, че са наложени 100% финансова корекция на 8 различни европроекта.

Фирми, работещи по българската част на газопровода "Турски поток", са уличени в злоупотреби с еврофондове и са обект на прокурорски разследвания. Това става ясно от писмо на Европейската комисия до председателя на Гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев.

Според годишния доклад на МВР има повишение в ефективността при залавянето на наркотици. За разлика от 2019 г., когато вътрешното министерство отчете спад от над 40% при иззетите канабис и синтетични наркотици, тази година количествата на откритата дрога са нараснали. От МВР и Агенция „Митници“ са иззети близо 268 кг хероин, 968 кг кокаин, 3120 кг марихуана, 49 027 кг канабис, както и 371 кг синтетични наркотици. Най-значително е повишението на намерения кокаин, който е с близо 700 кг. повече в сравнение с 2019 г. 

През миналата година са разкрити 3 нелегални лаборатории за производство на синтетични наркотици и 4 помещения за отглеждане на канабис, а от три адреса са иззети химическо оборудване и прекурсори за синтезиране на амфетамини. Пресечени са 5 трансгранични канала за наркотрафик, твърди се в отчета. На чужда територия са заловени 40 кг хероин (Грузия) и 41 кг марихуана (хърватско-сръбската граница).

Министерството на вътрешните работи отчита сериозен спад в количеството на иззетите накротици през 2019 г. в сравнение с предходната година.

 

Още по темата