Медия без
политическа реклама

МВР се провали в залавянето на наркотици

Иззетите количества на цигари и алкохол също намаляват драстично, пише в отчета на министерството за 2019 г.

Доклад на МВР

Министерството на вътрешните работи отчита сериозен спад в количеството на иззетите накротици през 2019 г., в сравнение с предходната година. Значителен ръст има единствено в количествата на заловения кокаин - 13 пъти повече, но това се дължи на тоновете пакети, които изплуваха случайно през април м.г. по Северното Черноморие. Намаление се отчита при иззетия канабис – 57%, синтетичните наркотици – 43%, и при хероина – 34%.

МВР и Агенция „Митници“ са заловили близо 46 713 кг канабис, 2936 кг марихуана, 677 кг хероин, 297 кг кокаин и 225 кг синтетични наркотици. Според доклада полицията е успяла да разбие цели 6 трансгранични канала за наркотрафик и да разкрие 22 нелегални лаборатории за синтетични наркотици и 65 помещения за отглеждане на канабис. Тези данни обаче не могат да бъдат сравнени с предходната година, тъй като в отчета на МВР за 2018 г. този сегмент на престъпления липсва изцяло.

В същото време в Европа се наблюдава ръст в употребата на канабис, на стимуланти като кокаин, амфетамини, както и моделите на съчетана употреба на няколко вида наркотици, пише още в отчета. "През територията на България минава един от най-старите наркоканали – „Балканският път“, по който транзитно се трафикират наркотични вещества. Производството на наркотици в страната се свежда до отглеждане на канабис и синтезиране на амфетамини", поясняват от МВР.

Другият сегмент, в който вътрешното министерство отчита слаби резултати, е контрабандата на цигари, алкохол и гориво. Количествата на иззетите газьоли спрямо 2018 г. са намалели с 63%, на цигарите с 26%, а при алкохола е отчетен спад с 9%. Единствено увеличение се наблюдава на конфискувания тютюн – 159%. Въпреки това МВР е успяло да пресече 3 трансгранични канала за контрабанда на цигари, пише в доклада. 

Като цяло, през 2019 г. са регистрирани с 11% по-малко престъпления спрямо предходната година. По предварителни данни те са общо 89 208, от които 86,5% – против личността и собствеността на гражданите, и 13,5% – икономически. Полицията е работила по 154 227 досъдебни производства, което е с 6810 по-малко от 2018 г.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата