Медия без
политическа реклама

Прокуратурата разследва участници в Турски поток за евроизмами

Българските власти рапортували пред ЕК, че са отрязали финансирането на най-малко осем фирми, свързани със строежа на газопровода

"Верда 008" получава европарите, за да повиши енергийната ефективност на производството си -  трошачката е модерна и оптимизирана, а самосвалите и товарачите с нисък разход на гориво, следен от електронни системи. Звучи добре, но е странно как малка фирма намира половин милион лева, за да съфинансира проекта, а после две години не използва закупената скъпа техника.
"Верда 008" получава европарите, за да повиши енергийната ефективност на производството си - трошачката е модерна и оптимизирана, а самосвалите и товарачите с нисък разход на гориво, следен от електронни системи. Звучи добре, но е странно как малка фирма намира половин милион лева, за да съфинансира проекта, а после две години не използва закупената скъпа техника.

Фирми, работещи по българската част на газопровода "Турски поток", са уличени в злоупотреби с еврофондове и са обект на прокурорски разследвания. Това става ясно от писмо на Европейската комисия до председателя на Гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев. Писмото, подписано от шефа на Генерална дирекция „Енергетика“ към ЕК Маркус Бакес, е изпратено в София на 21 декември. Повод за него са сигналите, изпратени от БОЕЦ до български и европейски институции след съвместни разследвания със сайта БиволЪ, "Зелен Младост" и Бюрото за журналистически разследвания BIRD за нарушения при изграждането на важната и скъпа газова инфраструктура.   

 

 "Разузнаването" на БОЕЦ и партньорите му, включващо и серия проверки на място по трасето на "Турски поток" през октомври, разкри, че по проекта, възложен на саудитско-италианския консорциум "Аркад", са привлечени и много други фирми - български, руски, дори беларуски. Видеоматериали на БОЕЦ показаха, че на строителните площадки по продължението на "Турски поток" у нас бръмчат и доста самосвали, багери, трошачки и друга тежка строителна техника, закупена със средства от европейските фондове (и по-точно с финансиране от ОПИК - Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност"). Сега става ясно, че част от фирмите - собственици на тази техника, са заподозрени в нарушения с евросредства, а някои вече са наказани със 100% орязване на финансовата помощ.  

Европейската комисия, ОЛАФ и европрокуратурата бяха сезирани за нередностите в началото на ноември. Изглежда, че междувременно българските власти са се активизирали, защото сега от писмото на ЕК до БОЕЦ става ясно, че са открили нарушения. Ето какво пишат от Брюксел: 

"ЕК поиска информация от Управляващия орган на ОПИК - Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност“ 2014- 2020. След одити на българските власти са установени значителни нередности в проект BG16RFOP002-3.001-0252-C01. В резултат на това Управляващият орган е наложил 100% финансова корекция на този проект и на седем (7) други проекта от същата покана за представяне на предложения и от същото разследване. Управляващият орган е прехвърлил досиетата към националната прокуратура на България. Освен това Управляващият орган на OПИК разследва нередностите в договора за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP002-3.001-0155-С01 с бенефициент “НОВА СТРОЙ ТИЙМ” ЕООД.  Що се отнася до “Каро Трейдинг“ ООД, след Вашия сигнал за нередности Управляващият орган започна разследване и ще извърши проверки на място на съответните проекти. И накрая по отношение на “Интерпром“ съответният договор за подкрепа от оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност“ е прекратен през 2019 г. и няма изплатени суми."

 

 
Разследващите неправителствени организации се опитват да установят кой всъщност строи газопровода "Турски поток" на българска територия.
 
На снимката - информационната табела на проекта, който премиерът Бойко Борисов упорито нарича "Балкански поток" и уверява, че е български газопровод, а не турски или руски поток. 
 

 

 

За какви нарушения по-конкретно става дума?

Министерството на икономиката и управляващият орган на ОПИК не дават информация, като имат удобно извинение - със случаите се занимава прокуратурата. Но ето някои подробности от разследванията, дали повод на БОЕЦ да подаде сигналите:

Цитирираният в писмото от Брюксел проект  BG16RFOP002-3.001-0252-C01 е за покупка на техника от регистрираната в Перник "Верда 008".  Този и другите седем проекта, за които ЕК пише, са по схема за насърчаване на енергийната ефективност. Когато през 2017 г. кандидатства за европарите, "Верда 008" твърди, че закупуването на трошачка, товарачи и камиони е от ключова важност, за да може "да поддържа непрекъснат цикъл на работа  да осигурява ритмично суровини и превоз на готовата продукция". Оказва се обаче, че две година важната и скъпа техника е била на трупчета, а през октомври 2020  г. внезапно се озовава на терена на "Турски поток". Странен е и фактът, че дребната фирма с незначителни обороти е получила цели 1.494 млн. лева по европрограмата, като е успяла да си осигури 638 086 лева собствено финансиране.

Има и друг смущаващ детайл - в документацията по европроекта фирмата е декларирала, че техниката й е нужна за собствената й производствена база за бетон и асфалт в с. Белотинци, Монтанско и ще работи само там. Според разследващите граждански организации обаче базата в Белотинци не е на "Верда 008", а се държи от „Каро Трейдинг ООД“.

Според Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни (BIRD) именно "Каро Трейдинг" е организирала докарването на техника на пернишката "Верда 008" на "Турски поток" край село Макреш през октомври - точно когато БОЕЦ и партньорите му правят репортажи как на строителната площадка работят руснаци и беларуси, а техниката е от Турция и Сърбия.

„Каро Трейдинг“ е сериозен играч в строителния бизнес, получател на огромен брой обществени поръчки  за близо 350 млн. лева - възложени от АПИ, "Напоителни системи", много общини,  като договори за 244 млн. са с еврофинансиране, показва справка на BIRD. 

Самата “Каро Трейдинг” е взела близо 1.429 млн. лева финансиране по европрограмата ОПИК за трошачка и товарачи, а описанието на дейностите по проекта й много прилича на проекта на “Верда 008". 

 

Сега, след като успяхме да привлечем вниманието и на Брюксел, се надяваме българските власти  да си свършат докрай работата, като не си затварят очите пред фактите, и в официалните разследвания и проверки да няма недосегаеми фирми и бизнесмени, коментира председателят на БОЕЦ Георги Георгиев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата